Ιστορικά γεγονότα μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Μερικά από τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας, όπως παρουσιάστηκαν από τα Μέσα της εποχής, αλλά και της Ελλάδας.
Ιστορικά γεγονότα μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, ο θάνατος του Χίτλερ, η βύθιση του Τιτανικού, ο Άνθρωπος στο Φεγγάρι. Γυρνάμε τον χρόνο πίσω, ψάχνουμε παλιές εφημερίδες και διαβάζουμε πως παρουσιάστηκαν τότε στο κοινό, ορισμένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας.

«Ο Τιτανικός βυθίζεται, δεν χάνονται ζωές»



Αρκετά… αισιόδοξο δεδομένης της τραγωδίας που όλοι γνωρίζουμε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας The World στις 15 Απριλίου του 1912, μια μέρα μετά την πρόσκρουση στο παγόβουνο, αναφέρει πως «όλοι οι επιβάτες μεταφέρονται στο διασωστικό Carpathia και είναι ασφαλείς».

Πιο κοντά στην πραγματικότητα, οι New York Times βγάζουν στις 16 Απριλίου πρωτοσέλιδο γράφοντας πως υπάρχουν «πιθανότατα 1250 νεκροί».

Στην Ελλάδα, την ίδια μέρα, η εφημερίδα «Ατλαντίς» γράφει «1595 επνίγησαν εις το ναυάγιον του Τιτανικού – Φρικιαστικαί αφηγήσεις των διασωθέντων ναυαγών».



«Ιάπωνες σφάζουν Αμερικάνους»

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας San Antonio Express για την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκέμβρη του 1941, όμως, αποτυπώνει γλαφυρά τα άκρως ρατσιστικά συναισθήματα μεγάλης μερίδας του αμερικάνικου λαού (αναφορά στους Ιάπωνες με το υποτιμητικό «Japs»). Οι ΗΠΑ πιάστηκαν στην κυριολεξία στον ύπνο και δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν άμεσα.



Την επόμενη μέρα, 8 Δεκεμβρίου 1941, το Κογκρέσο χωρίς ενδοιασμούς κήρυξε τον πόλεμο κατά του Άξονα, βάζοντας τις ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην Ελλάδα, τα «Αθηναϊκά Νέα» γράφουν – όχι με τόση συντομία – στην επικεφαλίδα του εξωφύλλου: «Εκηρύχθη πόλεμος Ιαπωνίας, Αμερικής και Αγγλίας. Εβομβαρδίσθησαν αι αμερικανικαί βάσεις της Χαβάης. Ιαπωνικός στρατός απεβιβάσθη εις αγγλική Μαλαισίαν. Ετορπισλλίσθη μεταγωγικόν του Αμερικάνικου Στρατού», προσθέτοντας ακριβώς από πάνω «Ολόκληρος ο όγκος της Ιαπωνικής πολεμικής μηχανής εναντίον της πλουτοκρατίας».



«Είμαστε στο φεγγάρι»

Στις 20 Ιουλίου του 1969, οι αστροναύτες Neil Armstrong και Buzz Aldrin πέρασαν από την καταπακτή του διαστημικού σκάφους, ανέβηκαν σε μια σκάλα άφησαν ιστορία καθώς τα πόδια τους άγγιξαν τη σκονισμένη επιφάνεια της Σελήνης.



Η εφημερίδα Post-Gazette του Πίτσμπουργκ τη Δευτέρα 21 Ιουλίου 1969, βγαίνει με αυτό το λιτό αλλά ιστορικό πρωτοσέλιδο με το «εμείς» να έχει διφορούμενη σημασία και να αναφέρεται τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στο ανθρώπινο γένος.

Ο εγχώριος τύπος ήταν διθυραμβικός, με την εφημερίδα «Τα Νέα» να γράφει στο πρωτοσέλιδο της «Ο άνθρωπος κυρίαρχος δυο πλανητών – με εκπληκτική ακρίβεια οι πορθηταί της Σελήνης εξετέλεσαν τον άθλον».



«Νεκρός ο Χίτλερ»

Αυτός ήταν ο τίτλος στην εφημερίδα The Stars and Stripes, του αμερικανικού στρατού στις 2 Μαΐου, για την αυτοκτονία του Αδόλφου Χίτλερ στις 30 Απρίλη του 1945.

Αξίζει να σημειώσουμε πως εκείνη την εποχή, κανείς δεν θα μπορούσε να είναι σίγουρος για το αν αυτή η είδηση ήταν πραγματική. Μάλιστα αρκετά άρθρα εφημερίδων ισχυρίζονταν ότι ο Χίτλερ είχε σκοτωθεί εν δράσει.



Λίγες ημέρες μετά, το περιοδικό Time κυκλοφορεί ένα από τα εμβληματικότερα εξώφυλλα τις ιστορίας του, με το χαρακτηριστικό κόκκινο «Χ» πάνω στο πρόσωπο του δικτάτορα.



«Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σφαγιάζεται στο Μέμφις. Ένας λευκός ύποπτος»

Στις 4 Απριλίου του 1968, o ηγέτης του αφροαμερικανικού κινήματος Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονείται στο Μέμφις του Τεννεσσί, ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι του πανδοχείου Λωρέιν μαζί με συνεργάτες του.

Κάτω από την επικεφαλίδα «Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σφαγιάζεται στο Μέμφις. Ένας λευκός ύποπτος. Ο Τζόνσον συνιστά ψυχραιμία», οι Times φιλοξενούν έξι άρθρα πρώτης σελίδας για τον ηγέτη.



Αυτά αναφέρουν μεταξύ άλλων πως «τέσσερις χιλιάδες στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς στάλθηκαν στο Μέμφις» και ότι ο Πρόεδρος Lyndon B. Johnson «ζήτησε από κάθε πολίτη να απορρίψει την τυφλή βία που έπληξε τον Δρ. Κινγκ, ο οποίος έζησε από τη μη βία».

«Το σκαθάρι Τζον Λένον σκοτώνεται. Πυροβολείται έξω από διαμέρισμα της Νέας Υόρκης»

Το ημερολόγιο δείχνει Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου και το ονειροπόλο «Σκαθάρι» πέφτει λαβωμένο από τις σφαίρες του θαμαστή του, Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν. Ο ίδιος λίγο πριν του είχε ζητήσει αυτόγραφο πάνω στο άλμπουμ «Double Fantasy», το οποίο και κρατάει με τα χέρια σηκωμένα ψηλά όταν στο σημείο σπεύδουν αστυνομικοί.



Οι Los Angeles Times βγαίνουν με αυτόν τον τίτλο μια μέρα μετά, ενώ σύσσωμος ο παγκόσμιος τύπος θρηνεί τον χαμό του μεγάλου μουσικού. «Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο για τη δολοφονία του Λένον» γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» της 10ης Δεκεμβρίου 1980, ενώ μέσα στην εφημερίδα αναφέρεται:

«Ο διανοούμενος των θρυλικών Μπήτλς, δολοφονήθηκε τη νύκτα της Δευτέρας, καθώς έμπαινε στην είσοδο της παλαιάς πολυκατοικίας – ονόματι Ντακότα – όπου έμενε στο Μανχάτταν. Η Νέα Υόρκη ήταν η δεύτερη πατρίδα του».

«Ο Μαντέλα απελευθερώνεται σήμερα»

Το εξώφυλλο της City Press στις 11 Φεβρουαρίου 1990 δείχνει τον ηγέτη να αγκαλιάζει τη σύζυγό του. Ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε εκείνη τη μέρα – με απόφαση του προέδρου Φρέντερικ Ντε Κλερκ.

Ο «Μαντίμπα» έμελλε να γίνει το παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και ισότητα. Μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και επικεφαλής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ, ο Μαντέλα παρέμενε φυλακισμένος για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών της Νοτίου Αφρικής.

Την ίδια μέρα της αποφυλάκισης, η «Καθημερινή» γράφει «Ειρήνη… με τα όπλα στο χέρι ζητεί ο Μαντέλα, έκκληση για φυλετική συναίνεση χωρίς να απορρίπτει τον ένοπλο αγώνα».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v