Δερμιτζάκης: «Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο»

«Η εστίαση θα έπρεπε να έχει ήδη ανοίξει, έχουμε χάσει το μήνυμα του ανοίγματος» δήλωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.
Δερμιτζάκης: «Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο»
Καταγγελτικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης απέναντι στην χαλάρωση των μέτρων, που όπως είπε «έχουν μπερδέψει τον κόσμο», καθότι προτεραιότητα τώρα θα έπρεπε να είναι το να βγει ο κόσμος έξω, κι όχι το πώς και το πού θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

«Έχουμε χάσει το μήνυμα του ανοίγματος. Το μήνυμα είναι να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, ώστε οι συναντήσεις να γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια, και το δεύτερο είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες ώστε ο πολίτης να εκτονωθεί» είπε συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής.

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, και τον χαμό που ακολούθησε με μαγαζιά αλλού να ανοίγουν και αλλού όχι, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως «η συζήτηση του γιατί εσύ και όχι εγώ είναι λάθος μήνυμα. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Θέλουμε προσεχτικό άνοιγμα. Όσο πιο αργά γίνεται το άνοιγμα αυτό, η αποσυμπίεση είναι πιο μεγάλη. Δεν έπρεπε να κλείσουν τα καταστήματα με το click away».

Ιδανικά, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έπρεπε «να καθόμασταν όλοι μέσα. Αλλά αυτό δε δουλεύει πια». Και αφού τα πράγματα έχουν έτσι, η εστίαση θα έπρεπε ήδη να ήταν ανοιχτή: «Αν μέρος της εστίασης ήταν ανοιχτό, και δινόταν η δυνατότητα στον κόσμο να βγει έξω οργανωμένα και με την ευθύνη του μαγαζάτορα, θα μοιραζόταν και ο έλεγχος».

Αδικαιολόγητο θεωρεί ο καθηγητής πως είναι και το κλείσιμο του λιανεμπορίου σε πόλεις που είναι πιο επιβαρυμένες, από τη στιγμή που τα καταστήματα άνοιξαν προκειμένου να μειώσουμε τα κρούσματα.

«Λέμε από τη μία ανοίγουμε για να αποσυμπιεστεί η ψυχολογία του κόσμου, και από την άλλη συνδέουμε το άνοιγμα με το επιδημιολογικό φορτίο. Άρα ο κόσμος έχει μπερδευτεί. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι ανοίγουμε για να πετύχουμε κάτι διαφορετικό. Δεν ανοίγουμε γιατί μπορούμε να ανοίξουμε. Πρέπει να εστιάσουμε στο πραγματικό όφελος. Δεν είναι προτεραιότητα το λιανικό εμπόριο, ή οι εκκλησίες. Προτεραιότητα είναι να βγει ο κόσμος στα πάρκα, σε εξωτερικούς χώρους», εξήγησε.

«Εάν ήταν χειμώνας θα ήμουν εναντίον του ανοίγματος. Το καλοκαίρι, επειδή βελτιώνεται η θερμοκρασία και έχει ηλιοφάνεια, βγαίνοντας έξω προσθέτουμε αυτά ως όπλα στην παρεμπόδιση της μετάδοσης», διευκρίνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως και η διενέργεια των rapid test, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, όπου δημιουργείται συνωστισμός, περνάει το λάθος μήνυμα.

Όσο για τα πολυσυζητημένα self test, ο κ. Δερμιτζάκης είπε πως είναι ένα ακόμα όπλο, και πως έστω και τα μισά να γίνουν σωστά θα είναι ένα κέρδος. Ωστόσο, αυτό που χρειαζόμαστε ως χώρα είναι αξιόπιστα τεστ. «Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πιστεύω ότι έχει κοστίσει. Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε όλη την πολιτική των τεστ. Τα τεστ σε πλατείες δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα».

Δυσοίωνος εμφανίστηκε και για τον τουρισμό, την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωνε πανηγυρικά ημερομηνίες ανοίγματος. «Εάν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ημερομηνίες» είπε και πρόσθεσε πως «το εμβόλιο δεν προστατεύει 100%. Επομένως σε μια χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ένας εμβολιασμένος έχει την πιθανότητα να μεταδώσει, και μια μικρή πιθανότητα να νοσήσει. Ακόμα και ο εμβολιασμένος δε θα έρθει σε μια χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v