Περιττό να απολυμαίνουμε επιφάνειες στο σπίτι

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ αναφέρει ότι η τακτική απολύμανση των επιφανειών είναι αχρείαστη στις περισσότερες περιπτώσεις.
Περιττό να απολυμαίνουμε επιφάνειες στο σπίτι
Απολυμαντικά μαντιλάκια, σπρέι και αντιμικροβιακά οικιακά καθαριστικά έγιναν ανάρπαστα αυτούς τους μήνες της πανδημίας, όμως όπως φαίνεται δεν τίθεται λόγος ανησυχίας για την εξόντωση του κορωνοϊού από τις επιφάνειες του σπιτιού.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ θεωρεί ότι η τακτική απολύμανση των επιφανειών είναι αχρείαστη στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός και αν έχουμε κρούσμα στο σπίτι.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η πιθανότητα ενός ανθρώπου να μολυνθεί πρωτογενώς από τον κορωνοϊό μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο είναι πολύ χαμηλή, κάτω από μία στις 10.000. Η βασική οδός μόλυνσης, με διαφορά από άποψη πιθανοτήτων, είναι η άμεση επαφή με κάποιον φορέα του κορωνοϊού ή μέσω εισπνοής μολυσμένων σωματιδίων του αέρα.

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης, όπως όλοι γνωρίζουμε άλλωστε, αλλά η απολύμανση των επιφανειών και αντικειμένων μία ή δύο φορές τη μέρα έχει μικρή αποτελεσματικότητα. «Υπάρχει μικρή επιστημονική υποστήριξη για την χρήση ρουτίνας των απολυμαντικών στην κοινότητα, σε ανοικτούς ή κλειστούς χώρους, με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της Covid-19 από αντικείμενα», τονίζει το Κέντρο.

Η απολύμανση των επιφανειών όμως, έχει αποδειχθεί σχετικά αποτελεσματική στο να μειώσει τον κίνδυνο δευτερογενούς λοίμωξης, δηλαδή μετάδοσης του ιού από ένα φορέα σε άλλα μέλη της οικογένειας μέσα στο σπίτι. Έτσι, σύμφωνα με το CDC, έχει νόημα να απολυμαίνονται τακτικά οι επιφάνειες που αγγίζονται συχνά (πόμολα, τραπέζια, χερούλια, διακόπτες κ.α.), εφόσον μέσα στο σπίτι έχει υπάρξει ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v