Βαρκελώνη: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη συναυλία με 5.000 άτομα

Η πρώτη μεγάλη μεταπανδημική συναυλία πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, με 5.000 άτομα κοινό. Υπάρχει ελπίδα, αδέρφια.
Βαρκελώνη: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη συναυλία με 5.000 άτομα
Σου έλειψαν οι συναυλίες; Η λαϊβ-ο-μάνα Βαρκελώνη στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας σε όλο τον κόσμο, ολοκληρώνοντας αυτό που θα μείνει πιθανότατα στην Ιστορία ως «πείραμα της Βαρκελώνης»: Μια πραγματική ροκ συναυλία με 5.000 κόσμο, στο Palau Sant Jordi.

Πώς το κατάφεραν; Η διαδικασία είχε ως εξής: Αγόραζες εισιτήριο, πήγαινες το Σάββατο το πρωί στον χώρο της συναυλίας, κι έκανες τεστ κορωνοϊού. Αν έβγαινε αρνητικό, λάμβανες το μεσημέρι στο κινητό σου έναν μοναδικό κωδικό, με τον οποίο μπορούσες να ενεργοποιήσεις το εισιτήριό σου. Έπαιρνες το ενεργοποιημένο εισιτήριο, πήγαινες στο Palau Sant Jordi, έπαιρνες στην είσοδο την ειδική μάσκα υψηλής προστασίας (την οποία απαγορευόταν να βγάλεις ή να κατεβάσεις κάτω από τη μύτη καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας) και χόρευες σαν τρελός. Η συναυλία ξεκίνησε στις 19.00 το απόγευμα του Σαββάτου και –όπως σίγουρα φαντάζεσαι– είχε τεράστια επιτυχία.

«Καταφέραμε να αποφύγουμε την πραγματικότητα για λίγο», δήλωσε ο 40χρονος Χοσέ Παρέιο, που βρέθηκε στη συναυλία. «Ήμασταν μέσα στη μικρή μας φούσκα. Και καταφέραμε ακόμη και να θυμηθούμε το παρελθόν, όταν πράγματα σαν αυτό ήταν φυσιολογικά. Δυστυχώς, πράγματα που σήμερα δεν είναι τόσο φυσιολογικά» πρόσθεσε.

«Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τότε που εμφανιστήκαμε ως συγκρότημα», είπε η τραγουδίστρια του ροκ συγκροτήματος Love of Lesbian, Santi Balmes. «Αυτή είναι η αλήθεια. Μερικοί από τους μουσικούς κλαίνε εδώ» πρόσθεσε, μιλώντας στο κοινό κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε με ειδική άδεια των ισπανικών υγειονομικών αρχών, και ενώ οι συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων σε κλειστούς χώρους απαγορεύονται στην Ισπανία. Οι διοργανωτές της δήλωσαν πως ήταν η πρώτη εμπορική εκδήλωση με κοινό που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη κατά την πανδημία. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονταν από 23€ έως 28€ –περιττό μάλλον να αναφέρουμε πως εξαντλήθηκαν αμέσως. Στην τιμή περιλαμβανόταν το τεστ κορωνοϊού και η ειδικού τύπου μάσκα που παρεχόταν σε όλους στην είσοδο.

Η συναυλία υποστηρίχθηκε από τις τοπικές αρχές και από ειδικούς του Ιδρύματος The Fight AIDS and Infectious Diseases Foundation της Βαρκελώνης, το οποίο είχε πραγματοποιήσει τον προηγούμενο Δεκέμβριο έρευνα σε μικρότερη συναυλία, των 500 ατόμων, από την οποία είχε φανεί πως ο προ-έλεγχος με τεστ αντιγόνων και η χρήση μάσκας προσώπου πέτυχαν στην πρόληψη των λοιμώξεων μέσα στη συναυλία, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν κανόνες για τήρηση κοινωνικών αποστάσεων.

«Αυτό είναι άλλο ένα μικρό βήμα για να είμαστε σε θέση να διοργανώνουμε συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε ο δρ. Μπόρις Ρεβόγιο, ιολόγος που συμμετέχει στο σχεδιασμό των πρωτοκόλλων υγείας.

Όσοι πήγαν στη συναυλία, συμφώνησαν πως οι υγειονομικές αρχές έχουν δικαίωμα να ενημερώσουν την ομάδα του δρ Ρεβόγιο, αν διαπιστωθεί πως κόλλησαν κορωνοϊό τις εβδομάδες μετά την συναυλία. Με αυτές τις πληροφορίες, η ομάδα θα αναλύσει τα επιδημιολογικά ποσοστά ανάμεσα στους 5.000 και θα τα συγκρίνει με εκείνα του γενικού πληθυσμού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε υπερ-μετάδοση στη συναυλία.

Πηγή: Guardian 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v