Τα σημαντικότερα Νόμπελ Ιατρικής με απλά λόγια

Από την ανακάλυψη της πενικιλίνης μέχρι το θαύμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, δείτε μερικά από τα σημαντικότερα ιατρικά Νόμπελ με απλή εξήγηση.
Τα σημαντικότερα Νόμπελ Ιατρικής με απλά λόγια

O Αλφρεντ Νόμπελ, έλεγε ότι αυτός που θα βραβευθεί με το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής, όπως είναι το πλήρες όνομα του, θα πρέπει να έχει κάνει «τη σημαντικότερη ανακάλυψη σε κάποιον τομέα φυσιολογίας ή ιατρικής».

Οι παρακάτω ανακαλύψεις όχι μόνο ήταν σημαντικές για την περίοδο που έγιναν, αλλά χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα σώζοντας ζωές και ανοίγοντας δρόμους για θεραπείες που οι παλαιότερες γενιές ούτε είχαν σκεφτεί.

Ronald Ross (1902)



Στις 20 Αυγούστου του 1897, ο Άγγλος γιατρός Ρόναλντ Ρος της Σχολής Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ, ανακοίνωσε μια άκρως σημαντική ανακάλυψη που έσωσε εκατομμύρια ζωές. Ο Ρος λοιπόν, είπε στον κόσμο ότι για τη μάστιγα της ελονοσίας ευθύνονται τα κουνούπια και κυρίως ένας τύπος κουνουπιού, ο Anopheles ήτοι ανωφελής κώνωψ.

Emil Theodor Kocher (1909)

O Ελβετός Xειρουργός θεωρείται «πατέρας της θυροειδεκτομής». Ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό τέτοιων επεμβάσεων, πετυχαίνοντας της μείωση της θνητότητας της επέμβασης από το 40% στο εντυπωσιακό 0,18%. Το κατάφερε χρησιμοποιώντας αντισηπτικά για να προλάβει τις μολύνσεις που προκαλούσαν θανάτους, παρακολουθώντας την αναισθησία με ειδικές μάσκες και εκμηδενίζοντας την απώλεια αίματος.

Frederick Grant Banting και John James Rickard Macleod (1923)

Γιατρός και ζωγράφος, ο Banting μαζί με τον καθηγητή Macleod και τον Charles Best, κατάφεραν να αποδείξουν πως μια ουσία με το όνομα τρυψίνη, ήταν αυτή που μείωνε την ικανότητα του σώματος να παράγει ινσουλίνη. Στα πειράματά τους, οι επιστήμονες σταμάτησαν την παραγωγή της τρυψίνης σε σκύλους, κάτι που τους επέτρεψε να εξάγουν την ινσουλίνη και να σώσουν τις ζωές χιλιάδων διαβητικών, οι οποίοι μέχρι το 1922 δεν είχαν καμία απολύτως ελπίδα.

Karl Landsteiner (1930)

Μέχρι το 1900 οι μεταγγίσεις αίματος ήταν στην πλειονότητά τους αποτυχημένες. Ο «πατέρας της αιμοδοσίας» Αυστροαμερικανός  Landsteiner ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε πως οι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένες ομάδες αίματος και ότι όταν αυτές οι ομάδες αναμειχτούν προκαλούνται θρομβώσεις. Χάρη στην έρευνά του (η οποία πρωτοδημοσιεύτηκε το 1901), οι μεταγγίσεις αίματος έγιναν ασφαλείς, σώζοντας χιλιάδες ζωές.

Το σύστημα ομάδων αίματος ΑΒ0 κατά Landsteiner:



Sir Alexander Fleming, Ernst Boris Chain και Sir Howard Walter Florey (1945)

Το 1945 ο Sir Alexander Fleming, ο Ernst Boris Chain και ο Sir Howard Walter Florey βραβεύονται για την ανακάλυψη ενός αντιβιοτικού που έμελλε να σώσει πολύ κόσμο. Η πενικιλλίνη ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Σκωτσέζο στους μύκητες που αναπτύσσονταν στο ψωμί και το τυρί, και μερικές από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες της εποχής, όπως η φυματίωση, η πνευμονία και η σύφιλη, αποτελούσαν πλέον παρελθόν.

Joseph E. Murray και E. Donnall Thomas (1990)

Το 1954, ο Murray και η ομάδα του κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν νεφρό για πρώτη φορά σε άνθρωπο (μέχρι τότε οι μεταμοσχεύσεις γίνονταν μόνο σε σκύλους), σε τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας, ανοίγοντας τον δρόμο για χιλιάδες πετυχημένες μεταμοσχεύσεις. Το Νόμπελ ήρθε αρκετές δεκαετίες μετά, χάρη στις έρευνές του για την καταστολή των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού που απορρίπτουν τα ξένα μοσχεύματα από τους οργανισμούς των ασθενών.

Paul C. Lauterbur και Sir Peter Mansfield (2003)

Τα μαγνητικά πεδία διέπουν τη μοριακή κίνηση, ωστόσο, συγκεκριμένες συχνότητες ραδιοκυμάτων διαταράσσουν αυτό το φυσικό χαρακτηριστικό. Στη δεκαετία του 1970, ο Lauterbur και ο Mansfield εφάρμοσαν αυτήν τη γνώση για να αναπτύξουν μια τεχνική για την καταγραφή εικόνων της εσωτερικής ανθρώπινης φυσιολογίας. Oι δύο επιστήμονες βραβεύτηκαν αρκετά χρόνια μετά για τις ανακαλύψεις τους, οι οποίες οδήγησαν στη γνωστή μας μαγνητική τομογραφία, τεχνική που επιτρέπει τη λήψη ευκρινέστατων εικόνων του εγκεφάλου, αλλά και διάφορων οργάνων. 

Françoise Barré-Sinoussi, Luc Montagnier και Harald zur Hausen (2008)

Ένας Γερμανός και δυο Γάλλοι επιστήμονες κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ το 2008, για την ανακάλυψη δυο ιών που προκαλούν σοβαρές νόσους στον άνθρωπο. Ποιοι ήταν αυτοί; O Καθηγητής Harald zur Hausen ανακάλυψε ότι η μόλυνση με τον ιό HPV προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ οι Barre-Sinoussi και Luc Montagnier ανακάλυψαν τον ιό που προκαλεί το AIDS. Η ανακάλυψη τους επέτρεψε στους επιστήμονες να αρχίσουν να κατανοούν τη βιολογία ενός ιού που συνεχίζει να αποτελεί τεράστια απειλή σε όλη την υφήλιο.

Robert G. Edwards (2010)

Ο διακεκριμένος επιστήμονας ξεκίνησε τις προσπάθειές του για καταπολέμηση της στειρότητας, ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί περίπου το 10% των ζευγαριών παγκοσμίως, από την δεκαετία του 1950. Οι προσπάθειες του Edwards στέφθηκαν με επιτυχία το 1978. Στις 25 Ιουλίου του έτους εκείνου ήρθε στον κόσμο το πρώτο «παιδί του σωλήνα». Στα επόμενα χρόνια, ο Edwards τελειοποίησε την τεχνική της τεχνητής γονιμοποίησης και μαζί με τους συνεργάτες του μοιράστηκαν την μέθοδο που έδωσε ελπίδα σε όλα τα ανδρόγυνα τα οποία δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί, με όλο τον επιστημονικό κόσμο.

Με πληροφορίες από Wikipedia, regiscollege.edu

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v