Σήμερα πέθανε ο φασισμός γράφουν τα ξένα ΜΜΕ

Δέος προκαλεί η διεθνής ειδησεογραφία για την ιστορική απόφαση στη Δίκη της Χρυσής Αυγής.
Σήμερα πέθανε ο φασισμός γράφουν τα ξένα ΜΜΕ
Με κεντρικό άξονα «την πολύκροτη δίκη που διήρκησε 5 χρόνια» και τους δεκάδες κατηγορουμένους αναμεταδίδουν την είδηση τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων.

Κυρίαρχο θέμα στην πρώτη σελίδα του Aljazeera αποτελεί η ανακοίνωση της απόφασης στη Δίκη της Χρυσής Αυγής.

«Η Χρυσή Αυγή, μια αυτοαποκαλούμενη φασιστική οργάνωση που ξεκίνησε την δεκαετία του 1980, κρίθηκε ένοχη για διάφορα εγκλήματα από δικαστήριο στην Αθήνα, μεταξύ άλλων και για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης», γράφει το Al Jazeera και παραθέτει τη δήλωση του Πέτρου Κωνσταντίνου, επικεφαλής της αντιρατσιστικής οργάνωσης Keefra, στο Al Jazeera: «Η σημερινή νίκη είναι μία τρανή νίκη κατά του φασισμού. Πιστεύω ότι νικήσαμε. Οι ένοχοι πρέπει να φυλακιστούν άμεσα».




«Η Χρυσή Αυγή η οποία απέκτησε δημοφιλία με την ξενοφοβική ρητορική της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης κα υπήρξε κάποτε το τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα, αναγνωρίστηκε από το ελληνικό δικαστήριο ως εγκληματική οργάνωση», σημειώνει το πρακτορείο Reuters.



«Ένοχος ο αρχηγός και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής σε μια ιστορική δίκη», τιτλοφορείται η ανταπόκριση του Guardian, που κάνει λόγο για την «μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά από εκείνη της Νυρεμβέργης».  



«Ελληνικό δικαστήριο απεφάνθη πως το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση, καταλήγοντας σε μια ιστορική καταδικαστική απόφαση για μία πολιτικά φορτισμένη δίκη με πολλούς κατηγορούμενους που διήρκησε πέντε έτη », γράφει το Associated Press. 



«Μετά από μια δίκη που κράτησε πάνω από πέντε χρόνια, η ηγεσία του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», γράφει το BBC.  

https://www.bbc.com/news/world-europe-54433396

Ως έκτακτη είδηση μετέδωσε το Euronews την καταδικαστική απόφαση, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στον επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο.



Αναφορά στα χημικά που ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση κάνει η Deutsche Welle, κάνοντας λόγο για προάγγελο θανάτου του φασισμού, αναφορικά με τη δίκη.



«Στην πιο πολύκροτη δίκη στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών, το ελληνικό δικαστήριο έκρινε ένοχο το νεοφασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης η οποία συστηματικά στοχοποιούσε αριστερούς και μετανάστες», προλογίζουν το άρθρο τους οι New York Times.

https://www.nytimes.com/2020/10/07/world/europe/golden-dawn-guilty-verdict-greece.html

«Ελληνικό δικαστήριο έκρινε πως η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση», γράφει το Bloomberg, αναφέροντας μεταξύ άλλων και την επίθεση των ακροδεξιών μελών στους Αιγύπτιους ψαράδες.  



Για ρηξικέλευθη απόφαση στη «δίκη που διήρκεσε πέντε χρόνια» κάνει λόγο η Süddeutsche Zeitung και αναφέρει τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων για πολιτική σκευωρία. 




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v