Πόσο έχει αλλάξει η σύγχρονη επικοινωνία;

Η επικοινωνία μας έχει αλλάξει σε τεράστιο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Τι έχει αλλάξει στο πώς επιλέγουμε να έρθουμε κοντά με τους άλλους ανθρώπους;
Πόσο έχει αλλάξει η σύγχρονη επικοινωνία;
Πολλά άτομα που ανήκουν στην γενιά Ζ - οι σημερινοί έφηβοι και νέοι εικοσάρηδες δηλαδή - τρέφουν τεράστια απέχθεια για το να μιλάνε στο τηλέφωνο. Μπορούν να μιλούν στο τσατ με τις ώρες, αλλά το τηλέφωνο είναι κάτι διαφορετικό και αγχωτικό. Η αμέσως προηγούμενη γενιά, από την άλλη, έχει ζήσει - έστω και παιδικά χρόνια - χωρίς κινητά τηλέφωνα. Εκείνες τις εποχές που θυμόσουν απ' έξω το σταθερό σου και τα σταθερά των πέντε πιο κοντινών σου φίλων.

Αυτή δεν είναι όμως η μόνη διαφορά που παρατηρείται στο πώς επικοινωνούμε σήμερα. Τα social media έχουν αλλάξει τα πάντα γύρω από την επικοινωνία. Νέες ατάκες και νέα memes παράγονται συνεχώς, και χρησιμοποιούνται για να επικοινωνήσουν με μη λεκτικό τρόπο τα πάντα. Πολλές φορές, κάποιο meme επικοινωνεί ένα συγκεκριμένο νόημα μόνο αν ο αποδέκτης του γνωρίζει την σύνδεσή του με κάποιο άλλο meme, και κάπως έτσι χτίζεται ένα πλέγμα - ένα νέο λεξικό, αλήθεια - το οποίο δεν χρησιμοποιεί γράμματα, αλλά εικόνες και διαθέσεις.

Τα emoji εξελίχθηκαν σε αυτοκόλλητα, μεταφέρθηκαν ως αντιδράσεις στα μηνύματα (πράγμα που, μετά το Facebook, έχουν αρχίσει να κάνουν και άλλες εφαρμογές στο τσατ) και πλέον μπορείς να κάνεις μία κουβέντα με έναν άνθρωπο λέγοντας πολύ λίγες λέξεις, και να δηλώσεις πολύ έντονα συναισθήματα κάνοντας πολύ λίγα κλικ.

Και θα σκεφτείς, τώρα, καλά όλα αυτά, αλλά ο κόσμος θέλει ακόμα να βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο, να μιλάει. Και δεν θα πούμε ότι διαφωνούμε - είναι περισσότερο ανάγκη, θα λέγαμε - αλλά δεν γίνεται να μην λάβουμε υπ' όψιν ότι (ειδικά από την καραντίνα και μετά) η περισσότερη επικοινωνία συνέβαινε online.

Ο τρόπος που μιλάμε στους άλλους αλλάζει, επίσης. Μπορούν να είναι σχεδόν άλλοι άνθρωποι το πώς είμαστε πρόσωπο με πρόσωπο, δημόσια στο ίντερνετ, δημόσια στο ίντερνετ με κάποιον που δεν συμπαθούμε (μεγάλη διαφορά) και πριβέ σε μηνύματα με τα κοντινά μας άτομα. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως η δημιουργία αυτής της νέας γλώσσας, που είναι τόσο απέραντη και ατελείωτη όσο το ίντερνετ το ίδιο, αξίζει να μελετηθεί. Αξίζει να καταλάβουμε καλύτερα πώς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν διαφορετικά στο ίντερνετ. Με ποιον τρόπο έχουν αλλάξει πράγματα όπως το να χτίζεις μια φιλία, να φλερτάρεις, να μεταφέρεις κακά νέα και να αντιδράς σε κακά νέα.

Πράγμα που σημαίνει, προφανώς, ότι ανυπομονούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας στα σχόλια...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v