Πώς θα γίνει υποφερτή η συγκατοίκηση

Προβάρετε καθημερινά στο ντους τον μονόλογο που θα βάλει τον συγκάτοικο στη θέση του; Ηρεμήστε, καραντίνα είναι, θα περάσει.
Πώς θα γίνει υποφερτή η συγκατοίκηση
Οι μέρες περνούν και δεν καταλαβαίνει κανείς πώς διαδέχονται η μία την άλλη. Έρχεται το σαββατοκύριακο και δεν μοιάζει με σαββατοκύριακο. Το μόνο που αλλάζει είναι το πρόγραμμα της τηλεόρασης. Οι τέσσερις τοίχοι έχουν αρχίζει να πέφτουν σαν σε ταινία ανιμέησον και να σε πλακώνουν.

Μέσα σ’ όλα αυτά, τσακωνόμαστε με φίλους και γνωστούς για το ποιος περνάει χειρότερα. Είναι κάποιου είδους διαγωνισμός στον οποίο ο καθένας πρέπει να αποδείξει με απτά αποδεικτικά στοιχεία ότι περνάει χειρότερα από εσένα. Τι είναι χειρότερο; Να δουλεύεις από το σπίτι; Να αράζεις σπίτι, αλλά να μην ξέρεις τι σου ξημερώνει; Ή να βγαίνεις από το σπίτι και να εκτίθεσαι στον κίνδυνο να κολλήσεις; Να μένεις μόνος σου ή να έχεις συγκάτοικο;

Δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνουμε ποιος περνάει χειρότερα. Σημασία έχει να βρούμε τρόπο να συμβιώσουμε όλοι αρμονικά, παρά την κοινωνική απομόνωση. Κι ας μη γελιόμασστε, όλοι υποφέρουμε, είτε είμαστε έξω ή μέσα, είτε μόνοι μας είτε με κάποιον για παρέα. Ωστόσο, είναι κοινώς αποδεκτό πως είτε δουλεύεις είτε όχι, η συγκατοίκηση είναι δύσκολη και απαιτεί πολλούς συμβιβασμούς για να τσουλήσει. Πόσο μάλλον τις δύσκολες αυτές εβδομάδες που πέρασαν κι αυτές που ακολουθούν. Ας μην προκαλούμε τη μοίρα μας με τη γκρίνια μας, αφού δε μένουμε κάπου εδώ κι ας πάρουμε τα μέτρα μας για να μη σφαχτούμε.

Ξεκινάμε με το βασικότερο όλων: την απομόνωση στο σπίτι. Πριν τον αναγκαστικό εγκλεισμό, οι επιλογές ποικίλλαν∙ λίγο η δουλειά, λίγο οι έξοδοι, οι ώρες παραμονής στον ίδιο χώρο, στην καλύτερη να ήταν πέντε; Έξι ώρες; Ξαφνικά αυτές οι ώρες διπλασιάστηκαν. Όσο κι αν συμπαθείς τον συγκάτοικό σου, όταν αναγκάζεσαι να τον βλέπεις ολημερίς κι ολονυχτίς, είναι απολύτως ανθρώπινο να σου ανάψει τα λαμπάκια. Έχετε ξεχωριστά δωμάτια -ελπίζουμε- εκμεταλλευτείτε το και απομονωθείτε σ’ αυτά. Κι αν δεν έχετε, συμφωνείστε ότι ο ένας θα πάρει την κουζίνα κι ο άλλος το σαλόνι. Και για να μην νιώθει κανείς αδικία, θα τα κάνετε τράμπα ανά τρεις μέρες.

Στείλτε ο ένας στον άλλο memes: εκτός από απομονωμένοι, παραμένετε και φίλοι -δεν είστε δύο άγνωστοι που μένουν στο ίδιο σπίτι. Φερθείτε λοιπόν σαν να είστε και οι δύο στον εργασιακό σας χώρο. Τι θα κάνατε; Αν σας έστελνε ένας φίλος ένα αστείο meme ή ένα αστείο βίντεο, δε θα το μοιραζόσασταν με τον συγκάτοικο; Μην αλλάζετε τις συνήθειες που σας έδεναν προ εγκλεισμού.

Τι κι αν ο ένας από τους δύο δουλεύει; Κοιτάξτε, αν ο ένας από τους δύο δουλεύει εκτός σπιτιού, υπάρχουν πιθανότητες ο άλλος να κολλήσει. Αποδεχτείτε το και προχωρήστε. Για νιώθει κάπως πιο προστατευμένος ο εγκλεισμένος, έχετε στην είσοδο ένα αντισηπτικό και μία σακούλα απορριμμάτων, ώστε όταν γυρνάει ο συγκάτοικος από τη δουλειά, να πετάει γάντια και να βάζει αντισηπτικό στα χέρια του.

Ξεκινήστε μαζί ένα ιντερνετικό παιχνίδι. Για παράδειγμα League of Legends. Οι game geeks τα σαββατοκύριακα μαζεύονται, κάθονται δίπλα-δίπλα και παίζουν videogames. Άλλωστε οι geeks είναι οι μόνοι που δεν έχουν καταλάβει κάποια ιδιαίτερη διαφορά.  Γίνετε και εσείς game geeks.

Εξέπληξε τον συγκάτοικο.  Ακόμη κι αν είσαι ο πιο πρόσχαρος άνθρωπος του κόσμου, η διάθεση του συγκάτοικού σου επηρεάζει κι εσένα. Γι’ αυτό φρόντισε κι εσύ να έχει καλή διάθεση. Μαγείρεψε μια μέρα -μία μέρα που δεν είναι η σειρά σου να μαγειρέψεις, έτσι- το αγαπημένο του φαγητό. Χωρίς να έχετε λογομαχήσει∙ έτσι για να τον φροντίσεις. Καλό είναι να υπάρχει όσο γίνεται πιο θετικό κλίμα.

Ανοίξτε ένα μπουκάλι κρασί και αρχίστε να διηγείστε ιστορίες. Ιδανικά, ιστορίες στις οποίες έχετε ξεφτιλιστεί και περιλάμβαναν αλκοόλ. Αν είστε καιρό φίλοι, θα πάρετε μια γεύση γλυκιάς νοσταλγίας. Σε κάθε περίπτωση θα γελάσετε με την καρδιά σας και θα περάσετε ένα ευχάριστο βράδυ.

Μην ξεχνάτε για ποιον λόγο είστε ευερέθιστοι. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε και να μεγεθύνετε τα προβλήματα και τις δυσαρέσκειές σας. Θυμηθείτε ότι δεν φταίει κανένας από τους δύο σας για τα νεύρα σας και πως εν καιρώ τα μέτρα θα χαλαρώνουν. Όποτε νιώσετε το στήθος σας να βράζει από θυμό, πάρτε μία ανάσα και σκεφτείτε πώς θα αντιδρούσατε προ καραντίνας. Δεν έχει η καραντίνα το πάνω χέρι, εσείς το έχετε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v