Γιώργο, γιατί κλείνεις το Second Skin;

Μια δεκαετία και κάτι μετά την γέννησή του, το εν Αθήναις καταφύγιο του goth μας αποχαιρετά οριστικά.
Γιώργο, γιατί κλείνεις το Second Skin;

«Το να υπάρχει ένα μέρος σαν το Second Skin, με όλα όσα αντιπροσωπεύει , στις συνθήκες που επικρατούν, είναι πλέον μια περιττή πολυτέλεια»

Με αυτά τα λόγια (και αρκετά ακόμα που θα δεις εδώ) o ιδιοκτήτης του κλαμπ και εμβληματικός dj του dark χώρου, Γιώργος Φακίνος, αποχαιρετά το σκοτεινό σπλάχνο του.

Ήταν 2008 όταν ο ίδιος μετά από πολλά residency σε μαγαζιά της πόλης (Underworld, Next, Μεταλλείο, Χοροστάσιο κ.α.) αποφάσισε να κάνει τη φάση του, στήνοντας έναν Ναό για τους λάτρεις της goth και σκοτεινής μουσικής, ο οποίος λειτούργησε και ως χώρος για BDSM shows, συναυλίες μεγάλων ονομάτων του είδους (αλησμόνητο το «ξύλο» στους Combichrist) και πολύ, πάρα πολύ χορό με industrial, EBM, goth ύμνους.

 

Σχεδόν μια δεκαετία μετά, ο ίδιος αποφασίζει να «σκοτώσει» το δημιούργημά του, απόφαση που, όμως μου λέει έπρεπε, να είχε πάρει νωρίτερα. Ο λόγος; The Times They Are a-Changin', που θα τραγούδαγε κι ο Dylan.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως συρρικνώθηκαν, εξαφανίστηκαν σχεδόν οι μουσικές φυλές. Και δε μιλάμε μόνο για τους γκοθάδες, αλλά και για τον μεταλλά, τον πάνκι, τον ροκαμπιλά, τον κάγκουρα, τον emo. Όλο αυτό άρχισε να φθίνει από ένα σημείο και μετά. Και άρχισε να φθίνει όχι επειδή δεν έβγαιναν καλές μουσικές, γιατί έβγαιναν και συνεχίζουν να βγαίνουν. Έφθινε γιατί η πλειοψηφία του κόσμου έγιναν ‘όλοι από όλα’», μου λέει ο ίδιος.



»Το να μην επιλέγεις πού θα βγεις με βάση τη μουσική για εμένα είναι πρόβλημα. Παλιά ξεκινούσες από το σπίτι σου και έλεγες θα πάω εκεί για να ακούσω τη μουσική που γουστάρω και να βρω τα άτομα που γουστάρω. Επέλεγες πού θα βγεις βάσει της μουσικής. Πλέον δε συμβαίνει αυτό, η κατάσταση είναι ό,τι κάτσει, όπου παίξει η φάση, όπου είναι πιο φτηνά, πιο χύμα. Βλέπεις τύπους με μπλουζάκια Immortal να βγαίνουν σε μεζεδοπωλεία γιατί τους βγαίνει πιο φτηνά από το μεταλάδικο».

 

Προφανώς φταίει και η κρίση. «Είναι μια γενιά η οποία μεγάλωσε στην κρίση, και αναγκάστηκε να εφεύρει τρόπους για να μπορέσει να διασκεδάσει με ελάχιστα ή καθόλου λεφτά. Δεν το κατακρίνω, είναι όμως ένα γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο».

Στο status που ανέβασε, κάνει λόγο για λάθη. Ποια λάθη έγιναν λοιπόν; «Το βασικό μου λάθος ήταν όταν σταμάτησα να έχω είσοδο και το έκανα free entry. Λάθος που το πλήρωσα, γιατί άρχισε μεν να έρχεται περισσότερος κόσμος, αλλά ήταν κόσμος που δεν ήθελε να στηρίξει το μαγαζί οικονομικά. Ερχόταν μόνο για να ακούσει τη μουσική, να περάσει καλά στην τουαλέτα, να κάνει την καυλάντα του στο στενάκι, το check in του- όλα θεμιτά δεν τα κατακρίνω. Και ήταν λάθος που το πλήρωσα όχι μόνο οικονομικά, αλλά και σαν απόφαση, γιατί πίστευα πως αν έβαζα δωρεάν είσοδο θα το εκτιμούσε ο κόσμος. Προτιμούσαν όμως να έρθουν με την μπύρα που έπαιρναν από το περίπτερο».

 

Το δεύτερο λάθος, όπως μου λέει, ήταν το πώς λόγω της πτώσης των εσόδων, ξεκίνησε να βάζει στο μαγαζί διάφορα events από ομάδες που δεν είχαν τόση σχέση με όσα αντιπροσώπευε το Second Skin. «Έβαζα μέσα στον χώρο μου μουσικές που δεν είχαν καμία σχέση με το είδος, άρα χανόταν και ο χαρακτήρας του μαγαζιού. Από την άλλη όμως κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει όταν εγώ τη Δευτέρα το πρωί έπρεπε να πληρώσω ενοίκιο, ΦΠΑ, ΔΕΗ και λογαριασμούς», λέει χαρακτηριστικά.

«Όταν έκανα το Second Skin ήθελα να φτιάξω ένα καταφύγιο για αυτή τη μουσική φυλή, τους γκοθάδες, και ένα μέρος που δεν υπήρχε και αν θέλεις δε θα υπάρξει ξανά στην Ελλάδα. Γιατί θέλει λεφτά, και μεράκι και αγάπη και πάθος για να πετύχει. Εγώ τα έδωσα όλα αυτά, το τι πήρα πίσω βέβαια είναι άλλο ζήτημα, γιατί ούτε πολλά λεφτά πήρα πίσω, αλλά εισέπραξα και αχαριστία.

Και τώρα τι λοιπόν; Αυτό ήταν; Πάει; Πάει, αλλά έχουμε ακόμα μερικές ευκαιρίες να παρτάρουμε like its 2008.

Στις 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Metalcore/Hardcore/Nu Metal Party, στις 21 Δεκεμβρίου το τελευταίο solo set του Γιώργου Φακίνου στα decks, Στις 25 Δεκεμβρίου θα γίνει το τελευταίο Karaoke Party, στις 24 Δεκεμβρίου οι Strap-on Unicorns θα γιορτάσουν την παραμονή των Χριστουγέννων στο αγαπημένο τους μαγαζί, στις 27 ο Ιάπωνας techno dj D. Singh απο τους Drunken Kong θα αναλάβει τα decks και στις 28 θα πούμε όλοι ένα σκοτεινό αντίο σε ένα αποχαιρετιστήριο party, με ελεύθερη είσοδο.

 

«Θα βάλεις είσοδο;», τον ρωτάω αστειευόμενος.

«Το σκέφτηκα να βάλω είσοδο στο αποχαιρετιστήριο, αλλά ακόμα και να έβαζα, πάλι μία μερίδα του κόσμου θα καθόταν απ'έξω. Οπότε καλύτερα free entry σε ένα πάρτι που θα θυμόμαστε όλοι για πάντα», μου απαντά.

Τέλος λοιπόν και για τον Φακίνο; Ε όχι, είπαμε. «Στην πραγματικότητα δεν είναι το τέλος της φάσης, το τέλος το δικό μου. Θα προχωρήσει το πράγμα, απλά σε άλλο επίπεδο. Δεν είχα λόγο να το κλείσω αν έβλεπα ότι οικονομικά αξίζει τον κόπο, και έκανα υπομονή αρκετό καιρό, πίστεψε με. Σου υπόσχομαι όμως πως και συναυλίες θα συνεχίσω να κάνω και παραγωγές, και όπου και να παίζω σε μέρη που μπορεί να τα περιμένεις μπορεί και όχι, θα γίνεται του Second Skin!».



Ν. Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v