Μεγάλες προσωπικότητες μέσα από συνεντεύξεις τους

Ο Αϊνστάιν, ο Φρόιντ, ο Τσε, ο Ελύτης και ο Γκάντι αποκαλύπτουν μυστικά για τον εαυτό τους και την κοσμοθεωρία τους, μέσα από σπάνιες συνεντεύξεις τους.
Μεγάλες προσωπικότητες μέσα από συνεντεύξεις τους
Γιατί ο Φρόιντ αποκαλούσε την Ιστορία… λογοκλόπο παλιόγρια; Ποια είναι, κατά τον Αϊνστάιν, η ιλαρά της ανθρωπότητας; Τι έτρωγε καθημερινά ο Γκάντι και πώς ήταν ο Τσε Γκεβάρα στις καθημερινές του συνομιλίες; Γνωρίστε πέντε σπουδαίες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα μέσα από προσωπικές τους συνεντεύξεις – γραπτές ή σε video – και μάθετε τα μυστικά τους, μέσα από τα ίδια τους τα λόγια.

Ο Αϊνστάιν πέρα από τη σχετικότητα
Γιατί ο Αλβέρτος Αϊνστάιν θεωρούσε την σχετικότητα την πιο «κακοποιημένη θεωρία»; Γνωρίζετε πώς βλέπει ένας από τους ευφυέστερους ανθρώπους που έχουν περάσει από τον πλανήτη την έννοια του Θεού; Στην συνέντευξη που θα βρείτε εδώ στα ελληνικά (την παραχώρησε ο Αϊνστάιν στον Τζον Σιλβέστερ Βίρεκ το 1930 και δημοσιεύθηκε ως αφιέρωμα στο Βήμα) μιλά για το αμετάβλητο των αξιών, για την ατυχία του με το γυναικείο φύλο, εξομολογείται πως, αν δεν ήταν φυσικός, θα γινόταν μουσικός και πως πιστεύει ότι ο εθνικισμός είναι μια παιδική αρρώστια, η «ιλαρά της ανθρωπότητας». Εδώ θα βρείτε στα αγγλικά και την τελευταία του συνέντευξη, λίγο πριν πεθάνει.

Στο μυαλό του Τσε Γκεβάρα

«Εθνική κυριαρχία σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, το δικαίωμα μιάς χώρας να μην δέχεται εξωτερικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά της. Το δικαίωμα ενός λαού να εκλέγει την κυβέρνηση του και να επιλέγει τον τρόπο ζωής που του ταιριάζει περισσότερο, κάτι που εξαρτάται από τη θέληση και μόνο των ανθρώπων που αποφασίζουν την αλλαγή η όχι των κυβερνήσεων. Αλλά όλες αυτές οι έννοιες της πολιτικής κυριαρχίας, εθνικής κυριαρχίας είναι ψεύτικες εάν δε συνοδεύονται από οικονομική ανεξαρτησία». Σας μοιάζουν επίκαιρα τα παραπάνω λόγια; Τα είπε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα τον Μάρτιο του 1960, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Μαριάνο Γκαρέτα, την οποία μπορείτε να διαβάσετε στα ελληνικά εδώ. Στο παραπάνω video, επίσης, μπορείτε να δείτε την ομιλία του ίδιου του Γκεβάρα ενώπιον του ΟΗΕ το 1965 (με αγγλικούς υπότιτλους).

Στο ντιβάνι με τον Φρόιντ

«Έχω απολαύσει πολλές χαρές της ζωής: τη συντροφικότητα της γυναίκας μου, των παιδιών μου, τα ηλιοβασιλέματα. Πού και πού παίρνω τη χαρά να σφίγγω ένα φιλικό χέρι. Και έχω συναντήσει στη ζωή μου αρκετές ανθρώπινες υπάρξεις που σχεδόν με καταλάβαιναν. Τι περισσότερο μπορεί να ζητήσει κανείς;» Τάδε έφη, σε ηλικία 70 ετών, ο πατέρας της ψυχανάλυσης, Σίμγκουντ Φρόιντ. Σε συνέντευξή του στην επιθεώρηση «Glimpses of the Great» το 1930, ο εβραίος ψυχαναλυτής απάντησε σχετικά με την ματαιότητα της υστεροφημίας, για την χαρά που του προσφέρουν τα απλά πράγματα, εξήγησε γιατί θεωρεί την Ιστορία μια… «λογοκλόπο παλιόγρια», γιατί τα ζώα δεν έχουν «Εγώ» και το αν ο ίδιος… δοκίμασε στον εαυτό του την ψυχαναλυτική μέθοδο. Διαβάστε την συνέντευξη, όπως μεταφράστηκε για το Βήμα, εδώ

Ο Οδυσσέας Ελύτης πέρα από τους στίχους

Ο νομπελίστας έλληνας ποιητής μιλά μπροστά στην κάμερα, στο παραπάνω video, για το πώς «γεννήθηκε» το Άξιον Εστί, για την εξέλιξη της ποιητικής έκφρασης, για το φως – έννοια πού τόσο καθόρισε το έργο του. Στο παρακάτω απόσπασμα τηλεοπτικής εκπομπής, μιλά λίγο μετά την βράβευσή του με το Νόμπελ Ποίησης και θυμάται πώς εμπνεύστηκε το ψευδώνυμό του, τιμά τον Διονύσιο Σολωμό, εξηγεί πώς αντιλαμβάνεται της έννοιες της «ελληνικότητας» και της «διαφάνειας» και διηγείται τις εμπειρίες του από το αλβανικό μέτωπο. Εδώ, τέλος, θα βρείτε μια σπάνια συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελευθερία το μακρινό 1958.


Ο Μαχάτμα Γκάντι διηγείται…

Τον Απρίλιο του 1931, λίγο καιρό μετά την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ινδίας και λίγο πριν την σύλληψή του, ο ηγέτης της Ινδίας, Μαχάτμα Γκάντι, δίνει την πρώτη κινηματογραφική του συνέντευξη στο φακό της Fox Movietone News, μιλώντας για τα σχέδιά του και την αισιόδοξη φύση του. Λίγους μήνες αργότερα, παραχωρεί συνέντευξη στην βρετανική εφημερίδα Spectator, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Σε αυτή, μιλά για τις επισκέψεις του στην Αγγλία, για το πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν οι λαοί το δικαίωμα ενός άλλου λαού να είναι αυτόνομος, και για την περίοδο της εφηβείας του που έγινε για λίγο άθεος, πριν βρει την πίστη του στο Θεό μια και καλή. Επίσης, αποκαλύπτει ποιο βιβλίο επηρέασε την σκέψη του και άλλαξε τη ζωή του, ενώ εκμυστηρεύεται ακόμη και το –αυστηρό – ημερήσιο διατροφικό του πρόγραμμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v