Emma Shapplin: «Η ροκ μου έδωσε αυτοπεποίθηση»

Μελωδική, ευαίσθητη εκ φύσεως, γοητευτική, αγνή και μέσα από το νέο της άλμπουμ «σκοτεινή» όσο ποτέ, η pop σοπράνο ανοίγει την καρδιά της στο In2life.
Emma Shapplin: «Η ροκ μου έδωσε αυτοπεποίθηση»
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Κατάφερε να εξοικειώσει το ευρύ κοινό με το «δύσκολο» είδος της όπερας, κέρδισε τις εντυπώσεις με το πρώτο της άλμπουμ Carmine Meο το 1997 και δεν έπαψε ποτέ να εξελίσσεται από δίσκο σε δίσκο, βάζοντας – και ενίοτε – κερδίζοντας στοιχήματα με τον εαυτό της και ωθώντας τον στα άκρα. Αυτό έκανε και με το νέο της άλμπουμ, Dust of a Dandy, το οποίο αποτελεί σύμφωνα με την ίδια μια «σκοτεινή» στροφή στην καριέρα της.

Η γαλλίδα Crystêle Madeleine Joliton – κατά κόσμον Emma Shapplin- επιστρέφει σε ελληνικό έδαφος στις 25 Απριλίου στην Ιερά Οδό για μία ακόμα μοναδική εμφάνιση στο αγαπημένο της ελληνικό κοινό. Η pop σοπράνο μας μίλησε για την ενασχόλησή της με την κλασσική μουσική, την όπερα, αλλά και την ροκ, την μουσική στροφή που σηματοδότησε το νέο της άλμπουμ, τους δεσμούς της με την Ελλάδα, την αγάπη της για την αρχαία Τέχνη και τα μελλοντικά της σχέδια.

-Το όνομα σου είναι ψευδώνυμο. Γιατί το διάλεξες και τι σημαίνει για σένα;
Πάντα πίστευα ότι το πραγματικό μου όνομα δίνει μια εικόνα πολύ εύθραυστη και ίσως λίγο αστεία. Ήθελα κάτι διαφορετικό για τη σκηνική μου παρουσία και ήθελα επίσης να ξεχωρίσω την παιδική μου ηλικία με την ενήλικη ζωή μου. Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω, είναι λίγο παράξενο. Αλλά νομίζω ότι με βοήθησε. Αν είσαι πολύ ντροπαλός σαν και μένα, θες μια αλλαγή. Ήμουν πάρα πολύ ντροπαλή. Οπότε το να αλλάξω το όνομά μου ήταν σαν να αλλάζω εκείνο το ευαίσθητο κοριτσάκι που υπήρξα μικρή.


-Τι κέρδισες από την κλασσική μουσική και την όπερα και πώς επηρεάστηκες από την ενασχόλησή σου με τη ροκ;
Θεωρώ ότι ο καθένας θα πρέπει να ασχολείται με την κλασσική μουσική και την όπερα! Δεν μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα του να τραγουδάς όπερα. Είναι μια αίσθηση ότι είσαι αγνός, ζωντανός, ανοικτός. Είναι ένα πανέμορφο συναίσθημα. Ο καθένας θα μπορούσε να μάθει όπερα (γέλια)! Είναι εκπληκτική εμπειρία. Αυτή είναι το επίκεντρο της δουλειάς μου. Η ζωή, όμως, με ανάγκασε να πάρω διαφορετικά μονοπάτια για να εκφράσω τον εαυτό μου. Αρχικά όταν ξεκίνησα μαθήματα όπερας και έκανα τις πρώτες μου εμφανίσεις, τα πράγματα πολύ σκληρά. Οι καθηγητές, το κοινό… Πολύ δύσκολα. Δεν μπορούσα να αντέξω και να το καταλάβω, έκλαιγα μετά από κάθε μάθημα και κάθε ζωντανή εμφάνιση. Οπότε σκέφτηκα πως θα πρέπει να βρω έναν άλλο τρόπο να μάθω και να εκφράσω την οργή μου. Γι’ αυτό ξεκίνησα να κάνω μαθήματα και στη ροκ για να αποκτήσω περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Η ηχογράφηση του νέου μου άλμπουμ μάλιστα, του Dust of a Dandy, εκφράζει αυτή μου την οργή. Είναι σαν να ξαναγεννιέμαι και να κάνω την επανάστασή μου. Νομίζω ότι η ροκ μου έδωσε την επιθετικότητα που χρειαζόμουν. Γιατί όταν τραγουδάς ροκ, δεν μπορείς να είσαι ντροπαλή. Είναι αδύνατο. Οι στίχοι, τα φωνητικά… Πρέπει να είσαι επιθετικός. Είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί πλέον όταν τραγουδώ Όπερα έχω περισσότερη δύναμη. Είναι σαν να βγαίνει ένα ζώο από μέσα μου. Ακόμα και η κλασσική μου ερμηνεία είναι πολύ πιο δυνατή. Είναι πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό.


-Θα πειραματιζόσουν με κάποιο extreme είδος μουσικής; Π.χ. την μέταλ;
Όχι, ίσως όχι τόσο μακριά. Γιατί τα φωνητικά είναι ακραία και η φωνή μου είναι αρκετά εύθραυστη. Αν φτάσω τόσο μακριά προς αυτήν την κατεύθυνση, νομίζω θα χαλάσω τη φωνή μου και θα μου είναι αδύνατο να επιστρέψω στον αγνό μου ήχο. Πρέπει να προσέχεις με όλη αυτήν την ενέργεια. Η ενέργεια αυτή μπορεί να σε παρασύρει. Φαντάζομαι πάντως ότι θα μπορούσα να κρατήσω τη φωνή μου και να συμμετέχω σε ένα κομμάτι με μέταλ ρυθμό.

-Έχεις αλλάξει στυλ στο τελευταίο σου άλμπουμ. Πώς ήταν η εμπειρία σου από την ηχογράφηση;
Ήθελα να φτάσω τον εαυτό μου στα άκρα, να εξερευνήσω πτυχές της μουσικής μου τις οποίες δεν γνώριζα. Για παράδειγμα, αν ακούσεις το προηγούμενο άλμπουμ μου είναι πολύ θηλυκό, πολύ λιτό, πολύ αισθησιακό. Βγάζει αυτόν τον χαρακτήρα. Μου αρέσει να βγάζω απαντήσεις σε άλμπουμ, μέσα από άλλα άλμπουμ. Με το Dust of the Dandy θα έλεγα ότι έβγαλα έναν πιο «αρσενικό» χαρακτήρα. Πιο επιθετικό. Προσπάθησα να αυξήσω το εύρος της φωνής μου, να τραγουδήσω και πιο χαμηλά και πιο ψηλά. Να «σπάσω» τα φωνητικά μου, να τα κάνω πιο «σκοτεινά». Ακόμα και οι στίχοι είναι πιο ευθείς. Στέλνω καθαρά μηνύματα. Για μένα, που είμαι τόσο ευαίσθητη, αυτό το άλμπουμ είναι πολύ ωμό. Αλλά παράλληλα είναι πολύ ενδιαφέρον, γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να πω κάτι διαφορετικό και να απευθυνθώ ευθέως στη νέα γενιά. Η ποίηση είναι ο συνδετικός κρίκος σε όλα μου τα άλμπουμ. Θεωρώ ότι η ζωή χωρίς την ποίηση δεν υφίσταται. Γι’ αυτό άλλωστε επέλεξα την γαλλική γλώσσα για να γράψω ένα κομμάτι του άλμπουμ στο οποίο δεν τραγουδώ, αλλά απαγγέλω. Και αυτό ήταν ένα ακόμα πείραμα, ήταν παράξενο να ακούω τη φωνή μου να απαγγέλει ένα μεγάλο ποίημα.

Αυτό το άλμπουμ και γενικότερα η δουλειά μου είναι ένας κρίκος μεταξύ του παρελθόντος του παρόντος και του μέλλοντος. Σαν να θέλω να μεταφέρω γνώση, αλλά και θυμό για το σήμερα. Γιατί φοβάμαι ότι η νέα γενιά χάνει κάποιες από τις αρχαίες αξίες και τη γνώση του παρελθόντος. Όλες τις ομορφιές του. Νομίζω ότι η τεχνολογία μας ωθεί σε μια «κρύα» εποχή, ελπίζω να κάνω λάθος. Γι’ αυτό θέλω να επαναφέρω εικόνες, ήχους και αναμνήσεις από το παρελθόν, την αρχαία Τέχνη, την Ποίηση, τη Ζωγραφική. Αν δεις που μένω θα καταλάβεις. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς την παρουσία της πέτρας, του ξύλου, χωρίς ζωγραφιές, χωρίς βιβλία, χωρίς μουσικά όργανα. Θέλω να με περιβάλλουν όλα αυτά.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα κατεβάσει δωρεάν τη μουσική σου, αλλά θα πληρώσει για να δει τη συναυλία σου; Ποια η γνώμη σου για την πειρατεία;
Δεν ξέρω τι να πω, τι να σκεφτώ… Δεν θέλω να κρίνω. Δεν έχω την ικανότητα να κρίνω. Ζω την αλλαγή μέσα από την προσωπική μου δουλειά και η αλλαγή αυτή υπάρχει και στους καιρούς που ζούμε. Οι καιροί αλλάζουν. Μάλλον θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό… Ο χρόνος περνά γρήγορα. Κάθε πλάσμα στη Φύση προσαρμόζεται, έτσι και εμείς σαν άνθρωποι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Αυτό κάναμε πάντα. Πιστεύω στον Άνθρωπο, φυσικά και κάνουμε λάθη. Ελπίζω οι άνθρωποι θα κάνουν το καλύτερο για τον καθένα…

-Πώς εξελίχθηκε η σχέση σου με το ελληνικό κοινό; Ποιες οι αναμνήσεις σου από την Ελλάδα;
Έχω έντονο δεσμό με την Ελλάδα και την Αθήνα. Μου αρέσει να την επισκέπτομαι. Μου αρέσει η ατμόσφαιρα. Έχω πάει στην Αρχαία Ολυμπία, στη Θεσσαλονίκη, έχω περάσει από παραλίες, έχω περπατήσει στους δρόμους της Αθήνας, εντυπωσιάστηκα με την παραλιακή στο σημείο με τους φοίνικες, μου θύμισε έντονα την πατρίδα μου … Έχω δει την αλλαγή στην πόλη της Αθήνας το 2004, είναι σαν να μεγάλωσα με το ελληνικό κοινό. Όταν ξεκίνησα με το πρώτο μου άλμπουμ, η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες τις οποίες επισκέφθηκα. Έχω έντονους δεσμούς με τη χώρα. Βλέπω την εξέλιξη των ακροατών μου, την εξέλιξη της χώρας και την εξέλιξη του εαυτού μου. Όλα αυτά συνδέονται. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό κάθε φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Έχω περάσει υπέροχες στιγμές με όσους συνεργάστηκα εδώ και έχω διατηρήσει τις καλύτερες σχέσεις. Μου αρέσει επίσης πολύ το φαγητό εκεί!

-Τι μουσική ακούς όταν είσαι μόνη;
Κυρίως κλασσική μουσική, Σοπέν, Ντεμπυσσύ, Μπαχ και πολλή όπερα. Όταν ακούω όπερα δουλεύω καλύτερα! Ακούω και αρκετή ροκ αυτήν την περίοδο, Ziggy Stardust, Muse, Keane, Placebo… Εξαρτάται.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Αυτήν την περίοδο κάνω περιοδεία για το νέο μου άλμπουμ και δουλεύω πάνω σε διάφορα νέα πρότζεκτ, αλλά αρκετά χαλαρά… Δεν βιάζομαι να κάνω πράγματα. Θέλω να οργανώσω μια έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφίες που έχω τραβήξει όλα αυτά τα χρόνια, και θέλω να το κάνω σωστά, δε θέλω να πιέζομαι. Γιατί με την πίεση πανικοβάλλομαι. Επίσης, μαζεύω υλικό για το νέο μου άλμπουμ το οποίο θα είναι 100% βασισμένο στην όπερα και επίσης ζωγραφίζω πολύ! Είχα καιρό να το κάνω και το ατελιέ μου είναι γεμάτο πίνακες, παντού, δεν μπορώ να περπατήσω πλέον εκεί μέσα!

- Σε ευχαριστώ πολύ!

Info: Η Emma Shapplin εμφανίζεται στις 25 Απριλίου στην Ιερά Οδό.
Εισιτήρια ορθίων
Προπώληση: 30 Ευρώ
Ταμείο: 35 Ευρώ
Καθήμενοι:
Προπώληση: 40 ευρώ
Ταμείο: 48 Ευρώ
Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται στα www.ticketarena.gr, www.viva.gr, Public,
Παπασωτηρίου, SevenSpots, Ιανός, MediaMarkt.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v