Ο πραγματικός Χάνιμπαλ ζούσε… στις φυλακές του Μεξικό

Τον άνθρωπο που τον ενέπνευσε να δημιουργήσει τον Χάνιμπαλ Λέκτερ συστήνει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό ο συγγραφέας Thomas Harris.
Ο πραγματικός Χάνιμπαλ ζούσε… στις φυλακές του Μεξικό
Ο Thomas Harris, ο συγγραφέας που δημιούργησε έναν από τους πιο τρομακτικούς χαρακτήρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αποκάλυψε πρόσφατα ότι έμπνευσή του για τον Χάνιμπαλ Λέκτερ ήταν ένας γιατρός που συνάντησε στις φυλακές του Μεξικό.

Το πρώτο μυθιστόρημα της τριλογίας με πρωταγωνιστή τον Χάνιμπαλ γράφτηκε το 1981, αλλά μέχρι τώρα ο συγγραφέας δεν είχε αποκαλύψει σχεδόν τίποτα για το πώς δημιούργησε τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα χαρακτήρα του κανίβαλου γιατρού. Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο Harris αποκάλυψε ότι τη δεκαετία του ’60, όταν ήταν 23 ετών, βρέθηκε στις φυλακές του Nuevo Leon στο Monterrey του Μεξικό. Βρισκόταν σε δημοσιογραφική αποστολή, για να πάρει συνέντευξη έναν πρώην ασθενή με ψυχική διαταραχή, τον Dykes Askew Simmons, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θανατική ποινή για τη δολοφονία τριών ατόμων.

Στις φυλακές συνάντησε έναν γιατρό, τον Dr. Salazar, όπως τον αποκαλεί μη θέλοντας να αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα, που έσωσε τον Simmons, όταν εκείνος αποπειράθηκε να διαφύγει και οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν. Ο Harris αποφάσισε στην εισαγωγή της 25ης έκδοσης της "Σιωπής των αμνών" να περιγράψει πώς γνώρισε τον γιατρό μέσω του αρχιφύλακα των φυλακών. Μέρος της εισαγωγής μάλιστα έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα The Times.

Στην εισαγωγή αυτή, ο συγγραφέας περιγράφει την συνέντευξή του με τον γιατρό, και αναφέρει ότι η συζήτησή τους πήρε μια σκοτεινή τροπή όταν ο γιατρός ξεκίνησε να του μιλά για την παραμόρφωση του Simmons, την φύση των βασανιστηρίων και τα θύματα του δολοφόνου. Ο συγγραφέας έμαθε την εξίσου σκοτεινή ιστορία του γιατρού από τον αρχιφύλακα, μόνο αφότου είχε φύγει από τον χώρο της συνέντευξης. Ο αρχιφύλακας του αποκάλυψε πως ο “Dr. Salazar” ήταν δολοφόνος, λέγοντάς του ότι «δεν θα βγει ποτέ από την φυλακή. Είναι παράφρονας».

Σύμφωνα με τον Harris, ο γιατρός, που εξέτισε ποινή 20 χρόνων, τον ενέπνευσε να δημιουργήσει τον Hannibal Lecter, έναν χαρακτήρα με μια «παράξενη κατανόηση του εγκληματικού μυαλού» όπως αναφέρει.

Πηγή: Daily Mail
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v