10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Dan Brown

Ο συγγραφέας του Κώδικα Ντα Βίντσι και των Πεφωτισμένων επέστρεψε με το ολοκαίνουριο βιβλίο του, Inferno, κι εμείς «σπάμε τον κώδικα» της δικής του ζωής.
10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Dan Brown
Ο άνθρωπος που ανάγκασε χιλιάδες έλληνες να κουβαλούν βιβλία 700 σελίδων μέχρι την παραλία κάθε καλοκαίρι, που μύησε εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο σε κυνήγια θησαυρών, σπάσιμο κωδίκων στα έγκατα του Βατικανού και καταδιώξεις με κρυπτόλεξα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, επέστρεψε.

Και η επιστροφή του σημαίνει άλλο ένα κυνηγητό στην Ιταλία, με τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκτον για ακόμη μια φορά στην θέση του καταδιωκόμενου, με φόντο τα αναγεννησιακά μυστικά της Φλωρεντίας.

Το Inferno του Dan Brown κυκλοφόρησε στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα και παρά την σκληρή κριτική που ασκείται στον αμερικανό συγγραφέα για την επιδερμικότητα της αφήγησής του και την εύκολη συνταγή του best seller που ακολουθεί, αναμένεται να γίνει και πάλι το «χιτ» του καλοκαιριού.

Μέχρι να κρίνετε… ιδία αναγνώσει – αφού έχετε δηλώσει μέρος στον διαγωνισμό του in2life για να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου – μάθετε όσα δεν γνωρίζατε για τον δαιμόνιο συγγραφέα που έχει κάνει φύλλο και φτερό τα μεσαιωνικά μυστικά του πλανήτη για να δώσει αναγνωστικό σασπένς στα καλοκαιρινά σας μεσημέρια.

*Ο Dan Brown κατάγεται από το Exeter του New Hampshire των ΗΠΑ, όπου γεννήθηκε το 1964. Ο πατέρας του ήταν μαθηματικός, ενώ και οι δύο γονείς του ασχολούνταν με την μουσική – μάλιστα η μητέρα του έπαιζε εκκλησιαστικό όργανο στην ενορία της περιοχής της.

*Το πάθος του για τους γρίφους το απέκτησε χάρη στον πατέρα του, ο οποίος καθημερινά ανέθετε σε εκείνον και τα αδέρφια του να λύσουν δύσκολα αινίγματα, ενώ στις γιορτές οργάνωνε μεγάλα κυνήγια θησαυρού για τα παιδιά του, τα οποία έπρεπε να ακολουθήσουν κρυπτογραφημένα μηνύματα και κώδικες για να ανακαλύψουν τα δώρα τους. Στην σχέση του με τον πατέρα του, ο Dan Brown έκανε σαφή αναφορά μέσα από τα κεφάλαια του Κώδικα Ντα Βίντσι που περιγράφουν τα κυνήγια θησαυρού της Σοφί Νεβό με τον παππού της.



*Πριν τον κερδίσει η λογοτεχνία, ο Brown δοκίμασε την τύχη του στη μουσική. Κυκλοφόρησε αρκετά album την δεκαετία του ’90, ένα εκ των οποίων περιείχε εκκλησιαστική μουσική και λεγόταν Angels & Demons, τίτλο που χρησιμοποίησε και σε ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία του – αυτό που στα ελληνικά μεταφράστηκε ως «Οι Πεφωτισμένοι».

*Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, εργάστηκε ως καθηγητής Αγγλικών σε σχολεία του Exeter, καριέρα που εγκατέλειψε οριστικά το 1994 για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην συγγραφή βιβλίων.

*Πέρα από την μεταφορά του Κώδικα Ντα Βίντσι και των Πεφωτισμένων στον κινηματογράφο, ο Dan Brown έχει και μία πιο «περίεργη» σχέση με την μεγάλη οθόνη. Μαζί με την σύζυγό του έχουν εμφανιστεί ως… κομπάρσοι στην ταινία «Be Cool» (2005) με τον John Travolta και την Uma Therman. Μπορείτε να τους δείτε στην σκηνή της συναυλίας των Aerosmith, καθισμένους στην πρώτη σειρά του κοινού.

*Είναι γνωστό πως οι κριτικοί δεν είναι μεγάλοι… φαν του, κάτι για το οποίο ο ίδιος δηλώνει πολύ ενοχλημένος. Ένα από τα χειρότερα σχόλια όμως προήλθε από ομότεχνό του, και συγκεκριμένα από τον πολυβραβευμένο λογοτέχνη Salman Rushdie, ο οποίος είπε για τον Κώδικα Ντα Βίντσι πως είναι ένα βιβλίο «τόσο κακό, που κάνει τα κακά βιβλία να φαίνονται καλά». Ο ηθοποιός Stellan Skarsgard, που συμμετείχε στην κινηματογραφική μεταφορά των Πεφωτισμένων έχει δηλώσει επίσης πως «ο Dan Brown είναι ένας απαίσιος συγγραφέας, αλλά σε αφήνει στο κατάλληλο σημείο αγωνίας σε κάθε κεφάλαιο, που σε κάνει να διαβάζεις κι άλλο. Είναι σαν να τρως φιστίκια στο μπαρ. Δεν σου αρέσουν, αλλά συνεχίζεις να τα τρως όπως και να ‘χει».



*Το 2005, το όνομά του φιγουράριζε στην λίστα του περιοδικού Time με τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Την ίδια χρονιά, τα έσοδά του υπολογίστηκαν περίπου στα 76,5 εκατομμύρια δολάρια. Περίπου το ίδιο διάστημα, τέσσερα από τα βιβλία του βρίσκονταν ταυτόχρονα στην λίστα του New York Times με τα πλέον ευπώλητα.

*Μία από τις πιο αλλόκοτες συνήθειές του είναι να… κρέμεται ανάποδα. Έχει αποκαλύψει πως στο γραφείο του διαθέτει ειδικές μπότες βαρύτητας, ώστε να στέκεται ανάποδα κάθε φορά που τον πιάνει «writer’s block» και πάσχει από έλλειψη έμπνευσης. «Το να στέκομαι ανάποδα με βοηθά να λύσω προβλήματα στην πλοκή, αλλάζοντας εντελώς την προοπτική μου», έχει δηλώσει.

*Ο 49χρονος συγγραφέας ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα για να συγγράψει τα βιβλία του. Κατ’ αρχήν, επειδή πρόκειται για βιβλία που απαιτούν αρκετή έρευνα, χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια για καθένα από αυτά. Για να τα ολοκληρώσει, ξυπνά καθημερινά στις 4 το πρωί και γράφει στην σοφίτα του. Εκεί, φροντίζει να έχει μια κλεψύδρα, η οποία τον «ειδοποιεί» κάθε μία ώρα, ώστε να κάνει διάλειμμα για σωματική άσκηση.

*Μετά την μεταφορά του Κώδικα Ντα Βίντσι και των Πεφωτισμένων στην μεγάλη οθόνη, το Hollywood ετοιμάζεται να οπτικοποιήσει και το βιβλίο που προηγήθηκε του Inferno, το Χαμένο Σύμβολο. Το σενάριο έχει αναλάβει ο Danny Strong, ενώ οι προετοιμασίες για την παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2013.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v