Άλεξ Φέργκιουσον: Φωτογραφίες, ατάκες και βίντεο

Ύστερα από 27 χρόνια στο τιμόνι της Manchester, ο Sir Alex αποσύρεται αφήνοντας πίσω του μόνο ρεκόρ. Φωτογραφίες, βίντεο, ατάκες και αριθμοί ενός μύθου.
Άλεξ Φέργκιουσον: Φωτογραφίες, ατάκες και βίντεο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες μορφές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αφού δίδαξε για 27 ολόκληρα χρόνια την τέχνη της προπονητικής από το τιμόνι της Μάντσεστερ, αποφάσισε να αποχωρήσει από την δράση. Την Τετάρτη του Πάσχα (8/5), ο 71χρονος «Φέργκι» ανακοίνωσε και επισήμως ότι το τελευταίο του ματς από τον πάγκο των «κόκκινων» διαβόλων θα είναι με την Γουέστ Μπρόμιτς στις 10 Μαΐου, ενώ δήλωσε πως θα αναλάβει διοικητικό ρόλο στην ομάδα.

Οι ιπποτικοί αριθμοί

Όταν το 1986, ο Σκωτσέζος τεχνικός μετακόμιζε στο «Όλντ Τράφορντ» από την ομάδα Αμπερντίν για να αντικαταστήσει τον Ρον Άτκινσον, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι θα μεταμορφωνόταν σε προπονητή – ορόσημο. Ο πρώτος τίτλος ήρθε το 1990 όταν και κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας, ενώ το πρώτο πρωτάθλημα με εκείνον στο τιμόνι το 1993 και ήταν μόνο η αρχή, μιας και ακολούθησαν άλλα έντεκα (1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2007, 2008, 2009, 2011, 2013), όπως επίσης και δύο Champions League το 1999 και το 2008.

Βίντεο: Η πρώτη του μέρα στο τιμόνι της Μάντσεστερ


Ένα Κύπελλο Κυπελλούχων το 1991, ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης το 1992, ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο το 1999, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2008, πέντε ακόμα Κύπελλα Αγγλίας, τέσσερα Λιγκ Καπ και δέκα Σούπερ Καπ συμπληρώνουν την τεράστια τροπαιοθήκη του Σερ, με 38 συνολικά τίτλους από τον πάγκο της Μάντσεστερ. Πριν από αυτούς είχε άλλους 11 με την Σεντ Μίρεν και την Αμπερντίν. Συνολικά, έχει κοουτσάρει τη Μάντσεστερ σε 1.033 ματς πρωταθλήματος, έχοντας ρεκόρ 624 νίκες-237 ισοπαλίες-172 ήττες, ενώ έχει κερδίσει δέκα φορές το βραβείο του «Τεχνικού της Χρονιάς» και 27 το αντίστοιχο βραβείο για τον «Τεχνικό του Μήνα» στο Νησί.

Βίντεο: Ο Φέργκιουσον μιλάει για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό


 Βίντεο: Αφιέρωμα για τα 25 χρόνια του στο τιμόνι της ομάδας


Τάδε έφη ο Σερ

"Δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Ποδόσφαιρο. Διάολε."
Η περίφημη ατάκα του μετά την κατάκτηση του Champions League το 1999.



"Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα δεν είναι αυτό που συμβαίνει τώρα, η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα ήταν να γκρεμίσω τη Λίβερπουλ από τη γαμημένη κορυφή. Και αυτό μπορείτε να το τυπώσετε".
Μιλώντας στην Guardian για το μέλλον του στη Manchester United, τον Σεπτέμβριο του 2002.

"Στο τέλος του παιχνιδιού το τρόπαιο του Champions League θα βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά σας και δεν θα μπορείτε καν να το ακουμπήσετε αν χάσουμε. Και πολλοί από εσάς δεν θα μπορέσετε ποτέ ξανά να το πλησιάσετε περισσότερο. Μην τολμήσετε να γυρίσετε εδώ μέσα, αν δεν τα δώσετε όλα".
Τελικός Champions League, 1999. Ο Sir Alex εμψυχώνει (;) τους παίκτες του στο ημίχρονο.

"Απλά βάλ’ του έναν γαμημένο επίδεσμο"
Προς την ιατρική ομάδα που φροντίζει τον David Beckham, τον οποίο έχει προ ολίγου βρει στο φρύδι το παπούτσι που εκσφενδόνισε ο Sir Alex.

"Ήταν ένα αφύσικο συμβάν. Ακόμα και αν το δοκίμαζα 100 ή και ένα εκατομμύριο φορές, δεν θα μπορούσε να ξανασυμβεί. Αν μπορούσα να το ξανακάνω, θα έπαιζα ακόμα ποδόσφαιρο!"
Αργότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους για το περιστατικό με τον Beckham και το παπούτσι.

"Συνεχίστε εσείς. Δεν θα σας πω γαμημένη κουβέντα. Είναι ένας γαμημένος σπουδαίος παίκτης. Και εσείς είστε γαμημένοι ηλίθιοι".
Ο σερ Άλεξ μιλώντας στον Τύπο για τον Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν.

"Κρατάει αυτούς τους μαλάκες των media μακριά"
Απαντώντας σε ερώτηση των ως άνω εκπροσώπων των media, σχετικά με τη γνώμη του για το νέο προπονητικό κέντρο, Fortress Carrington.

"Είμαι και γαμώ τους ταλαντούχους τύπους. Θα μπορούσα να το γυρίσω στη ζωγραφική ή σε κάτι παρόμοιο".
Για τη ζωή του μετά την Manchester.

"Κατά την διάρκεια του ποτού μας μετά τον αγώνα με αποκαλούσε συνέχεια Boss και Big Man. Θα βοηθούσε πιο πολύ εάν οι έπαινοί του συνοδεύονταν από ένα αξιοπρεπές ποτήρι κρασί. Αυτό που μου έδωσε ήταν νέφτι"
Για τον Jose Mourinho

"Έχουν αυτούς τους οπαδούς που είναι συναισθηματικοί και φανατισμένοι και περιμένουν να κερδίσουν το Παγκόσμιο Κύπελο"
Για τα φίλαθλα αισθήματα και τους οπαδούς της Newcastle.

"Θυμάμαι την πρώτη φορά που τον είδα. Ήταν 13 και αιωρούνταν πάνω από το έδαφος σαν κόκερ σπάνιελ που κυνηγά ένα κομμάτι ασημένιο χαρτί στον αέρα"
Για τον Ryan Giggs

"Όταν ο Rooney ήρθε στην ομάδα μας στα 18 όλοι είπαν «Πώς θα είναι στα 21;» Τώρα που είναι 21 αναρωτιούνται «Πώς θα είναι στα 25;» Προοριζόταν για αυτήν την θέση"

"Ερχόταν κατά πάνω μου και οι άλλοι παίκτες κάλυπταν τα μάτια τους. Τον κοιτάζω και σκέφτομαι «Εάν με χτυπήσει, είμαι νεκρός»".
Για την λογομαχία του με τον Peter Schmeichel.

"Αν ήταν μία ίντσα ψηλότερος θα ήταν ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός στην Βρετανία. Ο πατέρας του είναι 1,90 –θα τσεκάρω τον γαλατά"
Για τον Gary Neville

"Του έβαλα στοίχημα ότι δεν θα έφτανε τα 15 γκολ στο πρωτάθλημα και θα χρειαστεί να αλλάξω το στοίχημα μαζί του. Αν φτάσει τα 15 μπορώ να αλλάξω και έχω αυτό το δικαίωμα γιατί είμαι ο προπονητής. Θα το κάνω 150 τώρα".
Για τον Cristiano Ronaldo

"Θα μπορούσε να ξεκινήσει καβγά μέσα σε ένα άδειο σπίτι"
Για τον Dennis Wise

"Έχουμε οπαδούς που έρχονται μόνο για να θαυμάσουν το τοπίο και να απολαύσουν τα τσιπς".
Για την αφοσίωση των οπαδών της Manchester.

"Όταν ένας Ιταλός μου λέει ότι αυτό στο πιάτο είναι μακαρονάδα, κοιτάζω κάτω από την σάλτσα για να βεβαιωθώ. Αυτοί εφηύραν το προπέτασμα καπνού".
Πριν από τον ημιτελικό με την Inter για το Champions League, το 1999.

"Καμιά φορά κοιτάζεις στο λιβάδι και βλέπεις μια αγελάδα, και σκέφτεσαι ότι αυτή είναι καλύτερη αγελάδα από εκείνη στο δικό σου λιβάδι. Είναι γεγονός. Σωστά; Και δεν πάει ποτέ έτσι".
Για την μεταγραφή του Wayne Rooney, το 2010.

Οι σπάνιες φωτογραφίες

Οι στιγμές που έζησε ως προπονητής των «κόκκινων διαβόλων» ο Σερ Άλεξ δύσκολα περιγράφονται με λόγια, πόσο μάλλον με φωτογραφίες. Στην Photo Gallery του άρθρου, συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές.

Εσείς ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο αντικαταστάτης του; Πείτε μας τη γνώμη σας, σχολιάζοντας στο τέλος του κειμένου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v