Δημήτρης Κουτσούμπας: Ποιος είναι ο νέος ΓΓ του ΚΚΕ

Οικονομολόγος, με μακροχρόνια θητεία στο Ριζοσπάστη και επικεφαλής του τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος. Όσα χρειάζεται να ξέρετε για τον νέο γενικό γραμματέα του ΚΚΕ.
Δημήτρης Κουτσούμπας: Ποιος είναι ο νέος ΓΓ του ΚΚΕ
Κανείς δεν πίστευε μέχρι πρότινος ότι η Αλέκα Παπαρήγα θα αποχωρούσε από τον «θρόνο» της. Και όμως, στην σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα όλα είναι πιθανά και έτσι η αρχηγός του Κουμμουνιστικού Κόμματος, ύστερα από 21 χρόνια στην θέση της γενικής γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής και μια αποτυχημένη εκλογική αναμέτρηση, αποσύρεται.

Την θέση της, μετά την ολοκλήρωση του 19ου Συνεδρίου, αναλαμβάνει ο 58χρονος οικονομολόγος και στέλεχος του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Διατέλεσε για πολλά χρόνια Διευθυντής του Ριζοσπάστη, ενώ υπήρξε επικεφαλής του τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος. Σήμερα είναι μέλος του πολιτικού γραφείου, στο οποίο τοποθετήθηκε το 1991 και επικεφαλής της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 και του 2007 ήταν υποψήφιος βουλευτής στον νομό Βοιωτίας, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί.

Το βιογραφικό του Δημήτρη Κουτσούμπα*

Γεννημένος στις 10 Αυγούστου του 1955 στην Λαμία, ο Δημήτρης Κουτσούμπας μεγάλωσε σε μια οικογένεια αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Ο πατέρας του, Αποστόλης Κουτσούμπας, μέλος του ΚΚΕ πιάστηκε το 1945 στη Λάρισα, δικάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για οκτώ χρόνια. Με τον ερχομό του στην Αθήνα το 1973 για σπουδές στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δ. Κουτσούμπας έρχεται σε επαφή με την παράνομη οργάνωση της ΚΝΕ, συμμετέχει στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και οργανώνεται στην αντι-ΕΦΕΕ και την ΚΝΕ τον Δεκέμβρη του 1973. Έναν χρόνο μετά γίνεται μέλος του ΚΚΕ και με απόφαση του ΚΣ της ΚΝΕ στέλνεται το καλοκαίρι του 1975 για κομματική δουλειά στην Οργάνωση της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.

Περνάει αποκλειστικά στην κομματική δουλειά το Φθινόπωρο του 1977, ως γραμματέας «Αχτίδας» και στη συνέχεια γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βοιωτίας. Από το 1979 είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, με διάφορες χρεώσεις, όπως υπεύθυνος της εργατικής συνδικαλιστικής δουλειάς, καθοδηγητής Νομαρχιακών Οργανώσεων Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας. Στην πορεία αναλαμβάνει Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, εκτός από διάστημα 21 μηνών που υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του σε Μεσολόγγι, Κομοτηνή και Λήμνο.

Στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ τον Μάη του 1987 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ενώ στη διάσπαση του 1991, ως Γραμματέας της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και μέλος της ΚΕ τίθεται ενάντια στην ομάδα που πήγε στο ΣΥΝ. Τον Δεκέμβρη του 1991 στο 14ο Συνέδριο εκλέγεται μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ, με ευθύνη το Γραφείο Τύπου, τον πολιτισμό και στη συνέχεια τον 902. Το 1994 αναλαμβάνει υπεύθυνος από το Π.Γ. για τις Οργανώσεις Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

Στο 15ο Συνέδριο (Μάη του 1996) εκλέγεται μέλος του Π.Γ. και αναλαμβάνει Διευθυντής του Ριζοσπάστη, θέση την οποία είχε για μια δεκαετία.

* Όπως δημοσιεύτηκε από το γραφείο τύπου του ΚΚΕ.

Ένα «αυστηρό» κομματικό στέλεχος

Τον ακολουθεί η φήμη του «αυστηρού» και «σκληρού» κομματικού στελέχους, ενώ στις «αδυναμίες» του συγκαταλέγεται η μικρή δημοτικότητά του στην κοινή γνώμη και το γεγονός ότι, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, απεχθανόταν τις κάμερες και την δημοσιότητα.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, σε πρόσφατη ομιλία του στη Καλλιθέα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει βάση συνεργασίας με κόμματα που προέκυψαν από διάσπαση οπορτουνιστική από το κόμμα μας, όπως είναι σήμερα το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή ο ΣΥΝ, όλος ή ένα τμήμα του, το “Αριστερό Ρεύμα” ή το μέτωπο του Αλαβάνου, πιθανόν άλλα νέα κόμματα που μπορεί να προκύψουν – και δεν αποκλείεται τίποτα – από διαγραμμένους τα τελευταία χρόνια, μόνα τους ή σε συνεργασία με άλλους. Όπως το νέο σχήμα που εκκολάπτεται με ομάδες του Λαφαζάνη, του Αλαβάνου, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλων διαγραμμένων από το Κόμμα».

Δείτε μια από τις ελάχιστες τηλεοπτικές εμφανίσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα:



Δείτε την ομιλία του στην Φιλοσοφική:



Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v