Οι 10 πιο ισχυροί ηγέτες του πλανήτη

Από τον Λευκό Οίκο ως το Reichstag και από την Ιερουσαλήμ μέχρι τον θρόνο της Σαουδικής ερήμου, συγκεντρώνουμε τους ισχυρότερους αυτήν την στιγμή ηγέτες, τους δέκα εκείνους ανθρώπους που καθορίζουν την πορεία… επτά δισεκατομμυρίων.
Οι 10 πιο ισχυροί ηγέτες του πλανήτη
του Γιώργου Κόκουβα

Η πολιτική και το χρήμα εξουσιάζουν αυτόν τον πλανήτη. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουμε μετά από μελέτη των πινάκων των Forbes με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της Γης τα τελευταία χρόνια. Αν μάλιστα εστιάσουμε στην φετινή λίστα, θα διαπιστώσουμε ότι το χρήμα χάνει πόντους στον ανταγωνισμό ισχύος με την πολιτική – ή ότι τελικά, η πολιτική χειρίζεται το χρήμα.

Ο Mark Zuckerberg του Facebook μόδα ισχύος ήταν και πέρασε από τις λίστες επιρροής, οι επιχειρηματίες κατακρημνίστηκαν από την κορυφαία δεκάδα, οι ηγέτες των κρατών νικούν το χρήμα του Bill Gates και ο Πάπας… είναι ο Πάπας (φανταζόμαστε πως κατέχει μια εθιμοτυπική θέση στα charts). Κατά τα άλλα, οι αρχηγοί κρατών, μπορεί να τα έχουν κάνει ρόιδο τον τελευταίο καιρό, αλλά συνεχίζουν να είναι οι άνθρωποι με την μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο. Αυτοί δηλαδή οι λίγοι που επηρεάζουν με τις αποφάσεις και τις κινήσεις τους την πορεία επτά περίπου δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Θέλετε να μάθετε ποιοι είναι;

*Barack Obama, Πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί αποκαλούν τον Πρόεδρο τους «ηγέτη του ελεύθερου κόσμου», και μπορεί αυτό να ακούγεται αλαζονικό, αλλά έχοντας στην διάθεσή του την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του πλανήτη και τις οικονομικές δυνατότητες να παίζει στα δάχτυλά της από την πετρελαϊκή ως την πολιτισμική ζωή των πέντε ηπείρων, η χώρα των ΗΠΑ στέλνει τον πρώτο της μαύρο πρόεδρο κατευθείαν στην κορυφή της λίστας με τους πιο ισχυρούς ηγέτες, ύστερα μάλιστα και από την επανεκλογή του το περασμένο φθινόπωρο, που του δίνει άλλα τέσσερα χρόνια για να λύσει τα προβλήματα χρέους, ανεργίας και εξωτερικής πολιτικής της Βόρειας Αμερικής.

*Angela Merkel, Καγκελάριος της Γερμανίας
Η πιο ισχυρή γυναίκα όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου αυτή τη στιγμή, κρατά στα χέρια της την τύχη του ευρώ και είναι σε θέση να επιβάλλει σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο πολιτική λιτότητας, που παρά την κριτική σύσσωμου ευρωπαϊκού Νότου και Βορρά, καταφέρνει ακόμα να επικρατεί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι «φρέναρε» τα σοσιαλιστικά σχέδια του νέου Γάλλου Προέδρου, Francois Hollande – όσο τυχαία δεν είναι και η απουσία του τελευταίου από αυτήν την λίστα. Βρίσκεται στην Καγκελαρία της Γερμανίας από το 2005, αλλά μέσα στο 2013 την περιμένει η μεγαλύτερη πρόκληση έως τώρα: Να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και να κερδίσει στις γενικές εκλογές της Γερμανίας που θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της Ευρώπης. Προς το παρόν, η τελευταία έχει να υπερηφανεύεται για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ευρωπαίοι πολίτες από την άλλη, δεν χαίρονται και τόσο.

*Kim Jung-un, Ανώτατος ηγέτης της Βόρειας Κορέας
Δεν υπάρχει αξίωμα στην Βόρεια Κορέα που να μην έχει καταλάβει ο Kim Jung-un. Κι αυτό επειδή… απλώς μπορεί. Ο θάνατος του παντοδύναμου πατέρα του έναν χρόνο και κάτι πριν, τον έφερε στον «θρόνο» του κράτους του, το οποίο μπορεί να είναι αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ακόμη κι αυτό το στοιχείο αποδεικνύει πόσο μπορεί να επηρεάσει ένας ηγέτης (και ο μπαμπάς του, και ο παππούς του κ.ο.κ. – αυτά άλλωστε τα ξέρουμε κι εμείς από πρώτο χέρι) τον πληθυσμό που διοικεί, αλλά και την κοινή γνώμη του υπόλοιπου πλανήτη. Οι σκηνές των παιδιών που συγκεντρώνονται και κλαίνε γοερά για να τιμήσουν την παρουσία του πιο νεαρού ηγέτη του πλανήτη (ο Kim Jung-un είναι 29 ετών) έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, ενώ πρόσφατα δορυφόρος εντόπισε σκαλισμένο σε περιοχή της Βόρειας Κορέας ένα μήνυμα μισού χιλιομέτρου που αναφέρει «Ζήτω ο Στρατηγός Kim Jung-un, ο Λαμπερός Ήλιος!». Εν τω μεταξύ, ο «Ήλιος» ετοιμάζει νέες πυρηνικές δοκιμές, θέτει την χώρα του υπό ακόμη πιο αυστηρό, στρατιωτικό νόμο και κάνει τους υπόλοιπους ηγέτες του κόσμου να έχουν πάντα το ένα μάτι στραμμένο προς αυτή την «παράξενη» γωνιά της Ασίας.

*Vladimir Putin, Πρόεδρος της Ρωσίας
«Τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρώην ισχυρός άνδρας της KGB, που ελέγχει έναν πυρηνικό στρατό και κατέχει μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κάποια από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έκλεισε τα 60. Είναι η ηλικία συνταξιοδότησης στην Ρωσία, αλλά ποιος έχει τα κότσια να του πει να σταματήσει;», γράφουν για τον Ρώσο Πρόεδρο οι Forbes. Ο Putin, μετά από «ανταλλαγές» αξιωμάτων με τον Πρωθυπουργό Dmitri Medvedev, κατάφερε τον περασμένο χρόνο να εξασφαλίσει για τρίτη φορά άλλη μια εξαετία διακυβέρνησης, ανακτώντας την εξουσία που ούτως ή άλλως όλοι θεωρούν πως ποτέ δεν άφησε. Τον τελευταίο καιρό απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα με την σκληρή του στάση απέναντι στις Pussy Riot αλλά και με την εξασφάλιση φορολογικής «ασυλίας» στον φίλο του, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ωστόσο υπάρχουν περισσότεροι λόγοι τα υπόλοιπα κράτη να υπολογίζουν (ή να φοβούνται) τον caspadin Vladimir.

*Abdullah bin Abdul Aziz al Saud, Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας
Η αραβική άνοιξη δεν κατάφερε να φτάσει στο βασίλειό του, κι αυτό είναι μόνο ένα δείγμα από την δύναμη της διακυβέρνησής του. Φυσικά, κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο του ηγέτη με το όνομα-σιδηρόδρομο, κι αυτό φαίνεται όχι μόνο από την καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και από την καλπάζουσα ανεργία που μαστίζει τους νέους Σαουδάραβες. Ωστόσο, ο 88χρονος ηγέτης κρατά στα χέρια του το ένα πέμπτο των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου, καθώς και την κυριαρχία στις πιο κομβικές πόλεις του Ισλάμ. Η ανησυχία του ηλικιωμένου ηγέτη πλέον είναι η διαδοχή του, καθώς ένας-ένας, τα αδέλφια του πεθαίνουν λόγω προχωρημένης ηλικίας. Αυτή την στιγμή, επικρατέστερος διάδοχος είναι ο 76χρονος Πρίγκιπας Salman, αδελφός του Βασιλιά και πρώην κυβερνήτης του Ριάντ.

*Xi Jinping, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας
Ο Πρόεδρος της Κίνας, Hu Jintao, βρισκόταν μέχρι πέρυσι στην τρίτη θέση των ισχυρότερων ανθρώπων του κόσμου, αλλά αυτή τη χρονιά, εξαφανίστηκε από τη λίστα. Κι αυτό γιατί εμφανίστηκε ο Xi Jinping. Ο 60χρονος πολιτικός εξελέγη το 2012 γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, και τον προσεχή Μάρτιο θα αναλάβει τα ηνία της χώρας, διαδεχόμενος τον απερχόμενο Πρόεδρο. Στα χέρια του θα βρεθεί ένας από τους μεγαλύτερους στρατούς της ανθρωπότητας, καθώς και η ευκαιρία να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά ένστικτα του «αφυπνισμένου γίγαντα» της Ασίας. Ο ίδιος έχει δηλώσει έτοιμος για μεγάλες αλλαγές, όσον αφορά την πολιτική, την φορολογία αλλά και την όλο και πιο εξωστρεφή κινεζική οικονομία.

*David Cameron, Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου
Μένει εδώ και δύο χρόνια στο 10 της λονδρέζικης Downing Street και έχει καταφέρει να τραβήξει τα βλέμματα για διάφορους λόγους: Στην αρχή της διακυβέρνησής του, ο ηγέτης των Tory έλαβε το προσωνύμιο «νέα Μάργκαρετ Θάτσερ», μόνο και μόνο για να το χάσει γρήγορα από την «ακόμη πιο νέα Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης», την Άνγκελα Μέρκελ που επισκίασε οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία στην Ευρώπη. Ωστόσο, η λίρα παραμένει σημαντικό κεφάλαιο στην παγκόσμια οικονομία, και ο ίδιος ο Κάμερον δήλωσε πως αν επανεκλεγεί, θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι Βρετανοί αν θέλουν να παραμείνουν ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προβλέπονται εξελίξεις.

*Dilma Roussef, Πρόεδρος της Βραζιλίας
Η γυναίκα που ξεκίνησε ως φανατική μαρξίστρια, βίωσε βασανιστήρια από την στρατιωτική δικτατορία της χώρας της και ίδρυσε το βραζιλιάνικο κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία αυτή τη στιγμή, «λανσάροντας» πραγματιστική σοσιαλιστική πολιτική και γενναίες μεταρρυθμίσεις, έχει γίνει μία από τις πλέον δημοφιλείς ηγέτιδες του κόσμου. Άλλωστε, ο προκάτοχός της, ο Πρόεδρος που ο βραζιλιάνικος λαός αποκαλούσε χαϊδευτικά “Lula” της έδωσε καλό lead in, καταφέρνοντας συνδυαστικά να κάνουν την Βραζιλία την έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με ΑΕΠ 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, η –πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας- Rousseff δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρηματικότητα, με μια σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών που φέρνει τους Βραζιλιάνους στις πρώτες θέσεις των λεγόμενων «startups».

*Ali Hoseini-Khamenei, «Μεγάλος Ayatollah» του Ιράν
Ο υπέρτατος ηγέτης της χώρας που ανήκει στο group των μεγάλων εχθρών των ΗΠΑ θεωρείται ένας από τους τρεις ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στην Ιστορία του Ιράν, και σύμφωνα με τον θεοκρατικό νόμο, τίποτα δεν ισχύει αν δεν το εγκρίνει πρώτα εκείνος – ακόμη και η δημοκρατική εκλογή του Προέδρου της χώρας. Οι αναταραχές των εκλογών του 2009, η αναμενόμενη αντικατάσταση του Αχμαντινετζάντ στην Προεδρία τον Ιούνιο, η εχθρότητά του με το Ισραήλ και το αδιάκοπο ιρανικό φλερτ με την πυρηνική ενέργεια τον φέρνουν για τα καλά στο διεθνές προσκήνιο.

*Benjamin Netanyahu, Πρωθυπουργός του Ισραήλ
Ο Ισραηλινός –τρις- πρωθυπουργός δείχνει τα δόντια του, και εκμεταλλεύεται την γεωπολιτική θέση του κράτους του για να διαχειριστεί τα ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την Μέση Ανατολή, αλλά και τα ισχυρότερα κράτη του κόσμου, που δεν βλέπουν με καλό μάτι τα πυρηνικά όπλα τα οποία όλοι υποψιάζονται πως κρύβει στο μανίκι του. Τον Ιανουάριο του 2013, ο Netanyahu εξασφάλισε άλλη μία θητεία, και συνεχίζει να αποτελεί τον σημαντικότερο «παίκτη» της διένεξης με την Χαμάς και την Παλαιστίνη, αφήνοντας την εποικιστική δράση στην Δυτική Όχθη να εξελίσσεται ανενόχλητη. Προ τριετίας, ο λόγος του περί ειρήνης θεωρήθηκε από πολλούς δυτικούς ηγέτες ως ένα βήμα προς τα εμπρός για την επίλυση μεσανατολικών ζητημάτων, αλλά η ειρήνη στην περιοχή ακόμα… αναζητείται (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του in2life). Εν τω μεταξύ, ο ίδιος θεωρεί τον μεγαλύτερο εχθρό του το κράτος του Ιράν: «Το Ιράν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού όπλου και συνιστά την πιο θανάσιμη απειλή ενάντια στην ύπαρξή μας», έχει δηλώσει. Ενδεικτικό της ισχύος του Netanyahu μεταξύ της «μεγάλης λίγκας» των ηγετών είναι ο διάλογος μεταξύ Σαρκοζί και Ομπάμα που διέρρευσε κατά λάθος σε σύνοδο κορυφής. «Δεν τον αντέχω, είναι ψεύτης», είπε ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας στον Ομπάμα, και εκείνος του απάντησε: «Εσένα σε κούρασε, αλλά εγώ πρέπει να ασχολούμαι μαζί του κάθε μέρα».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v