Red Hot Chili Peppers: Ροκ που «καίει»

Την ημέρα που θα τους δούμε στο ΟΑΚΑ, θα μετρούν σχεδόν 30 χρόνια ιστορίας. Μέχρι τότε, επιχειρούμε μια μουσική (και όχι μόνο) αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές του γκρουπ που πάντρεψε την πολιτική με τα σεξουαλικά υπονοούμενα στους στίχους του.
Red Hot Chili Peppers: Ροκ που «καίει»
της Ηρώς Κουνάδη

Ήταν ο διακαής πόθος των Αθηναίων εδώ και μια δεκαετία. Οι επίσημες πηγές, όμως, επέμεναν μέχρι και μερικά χρόνια πριν ότι δεν θα καταφέρουμε να τους δούμε ποτέ: «κοιτάζουν τις πωλήσεις», μας έλεγαν, «κι οι πωλήσεις στην Ελλάδα όλοι ξέρουμε πώς είναι». Να, όμως, που γίνονται και θαύματα, κι οι Red Hot Chili Peppers επιβεβαίωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τις φήμες που ψιθυρίζονταν από καιρό: τον Σεπτέμβριο καταφτάνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι ουρές την πρώτη ημέρα της προπώλησης ξεκινούσαν από το 42 της Πανεπιστημίου, κι έφταναν μέχρι τα μισά της Ιπποκράτους, ενώ τα δελτία τύπου μιλούσαν για ηλεκτρονική προπώληση-ρεκόρ στα ελληνικά χρονικά.

Ενθουσιασμένοι ακόμα από την είδηση, και με τα πρώτα εισιτήρια στα χέρια, θυμόμαστε τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία του γκρουπ που πάντρεψε το ροκ με τη funk και τους πολιτικούς στίχους με τα σεξουαλικά υπονοούμενα.

Τα πρώτα χρόνια

Το γκρουπ σχηματίστηκε το 1983, από τον τραγουδιστή Anthony Kiedis, τον μπασίστα Michael "Flea" Balzary, τον ντράμερ Jack Irons (που δεν ακούγεται να παίζει σε κανένα άλμπουμ, καθώς αντικαταστάθηκε από τον Cliff Martinez και εν συνεχεία από τον Chad Smith) και τον κιθαρίστα Hillel Slovak, που πέθανε το 1988, στα 26 του χρόνια, από υπερβολική δόση ηρωίνης και αντικαταστάθηκε από τον John Frusciante.



Το ομώνυμο, ντεμπούτο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε το 1984 και έχασε οριακά την θέση του στο Billboard 200: παρέμεινε στο νούμερο 201 για οκτώ εβδομάδες. Οι κριτικές δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, ενώ οι πωλήσεις του μέχρι σήμερα δεν ξεπερνούν τις 300.000 (συγκρίνετε αυτό τον ταπεινό αριθμό με τα 15 εκατομμύρια του Californication). Ευτυχώς για όλους μας, η παρέα δεν το έβαλε κάτω: κυκλοφόρησε τρία ακόμη άλμπουμ, το Freaky Styley το 1985, το The Uplift Mofo Party Plan το 1987 και το Mother’s Milk το 1989. Μέχρι που ήρθε…

…Η πρώτη μεγάλη επιτυχία

Το πέμπτο album τους, Blood Sugar Sex Magik, κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο του 1991, από τη Warner Bros Records και περιέχει singles όπως τα Under the Bridge, Give It Away, Suck My Kiss, και Breaking the Girl. Το Blood Sugar Sex Magik είναι το δεύτερο album (μετά το μετρίως επιτυχημένο Mother’s Milk) που ηχογραφεί το γκρουπ με κιθαρίστα τον John Frusciante, και drummer τον Chad Smith.

Ο Frusciante, που δήλωνε μεγάλος fan των Red Hot Chili Peppers, προσχώρησε στο γκρουπ όταν ο DeWayne "Blackbyrd" McKnight, που πήρε αρχικά την θέση του Slovak, αποχώρησε το 1989, λίγο πριν ξεκινήσει η ηχογράφηση του Mother’s Milk. Το 1992, όμως, στα μέσα της παγκόσμιας περιοδείας για την προώθηση του Blood Sugar Sex Magik, ο Frusciante εγκαταλείπει το γκρουπ, δηλώνοντας πως δεν μπορεί να διαχειριστεί την τεράστια επιτυχία. Δεν θα επιστρέψει μέχρι το 1998.



Ένα Καυτό Λεπτό (ή μια σύντομη αντι-εμπορική παρένθεση)
 
Τρία χρόνια μετά την αποχώρηση του Frusciante, ο Dave Navarro παίρνει την θέση του και κυκλοφορεί το πρώτο –και μοναδικό– album με τους Red Hot Chili Peppers, το One Hot Minute. Ένα χρόνο πριν, το 1994, ο τραγουδιστής του γκρουπ Anthony Kiedis, έχει ξανακυλήσει στην κοκαΐνη και την ηρωίνη μετά από τέσσερα χρόνια αποχής.

Λιγότερα σεξουαλικά υπονοούμενα, περισσότερα «σκοτεινά» θέματα όπως τα ναρκωτικά και η κατάθλιψη και πιο πολλά heavy metal κιθαριστικά ριφ, στο στυλ των πρώτων album, στέλνουν το One Hot Minute στα τάρταρα των πωλήσεων, παρά το γεγονός πως τρία singles γίνονται hit και το ίδιο το album κατακτά την τέταρτη θέση στο Billboard 200. Οι πωλήσεις δεν είναι ούτε οι μισές του Blood Sugar Sex Magik –και μιλάμε για μια εποχή που το μαζικό downloading είναι ακόμα άγνωστη λέξη– η κριτική απορρίπτει το album ως αδύναμο και χωρίς προσανατολισμό, και ο Navarro τελικά απολύεται το 1998, λόγω «δημιουργικών διαφορών».



Η επιστροφή στην κορυφή
 
Μετά την αποχώρηση του Navarro, ο John Frusciante επιστρέφει –μετά από πρόσκληση του Flea, και αφού έχει ολοκληρώσει ένα τρίμηνο πρόγραμμα απεξάρτησης από την ηρωίνη και την κοκαΐνη– και ηχογραφεί με τους Red Hot Chili Peppers το έβδομο και πιο επιτυχημένο album στην ιστορία τους, το Californication, που κυκλοφορεί τον Ιούνιο του 1999.

Οι σεξουαλικοί υπαινιγμοί με τους οποίους έχουν συνδεθεί οι στίχοι του γκρουπ επιστρέφουν στο Californication, ενώ η θεματολογία επεκτείνεται στην παγκοσμιοποίηση, τα ταξίδια, την Καλιφόρνια, τη λαγνεία, το θάνατο και τις αυτοκτονικές τάσεις. Τα μελωδικά riffs, όπως και τα “punk funk” στοιχεία που χαρακτήριζαν την μουσική των πέντε πρώτων album ενσωματώνονται και πάλι σε κομμάτια όπως τα Purple Stain, Around the World και Right on Time.

Το Scar Tissue, το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ, που αναφέρεται κατά κύριο λόγο στους εθισμούς του Kiedis στα ναρκωτικά, βραβεύθηκε με το Grammy ως καλύτερο ροκ κομμάτι του 2000, ενώ το κιθαριστικό σόλο του Frusciante ανακηρύχθηκε από το Guitar World ένα από τα καλύτερα σόλο όλων των εποχών.



Η επιτυχία συνεχίζεται…

…Με το By the Way, που κυκλοφορεί τον Ιούλιο του 2002, πουλά δεκατρία εκατομμύρια αντίτυπα και κατακτά κοινό και κριτικούς με τις μελωδίες και τον λυρισμό των στίχων του, και με το διπλό Stadium Arcadium τον Μάιο του 2006, που είναι και το τελευταίο που ηχογραφούν με τον Frusciante. Το Stadium Arcadium, που περιέχει τα hit singles Dani California, Snow (Hey Oh) και Tell Me Baby γίνεται το πρώτο άλμπουμ τους που σκαρφαλώνει στην κορυφή των αμερικανικών charts, είναι υποψήφιο για επτά βραβεία Grammy –μεταξύ των οποίων εκείνου του Καλύτερου Ροκ Άλμπουμ– και κερδίζει τα πέντε από αυτά.

Όπως και το Blood Sugar Sex Magik, το Stadium Arcadium συντέθηκε και ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου στο The Mansion, το σπίτι όπου πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του ο μάγος Harry Houdini. Το Mansion είναι, σύμφωνα με τον αστικό θρύλο, στοιχειωμένο, και ο Frusciante δήλωνε τότε πως «υπήρχαν ανώτερα όντα που ήλεγχαν ό,τι έκανα… μου ήταν ξεκάθαρο πως η μουσική ερχόταν από κάπου αλλού, όχι από εμένα».



Το hiatus και η αποχώρηση του Frusciante

Με τη λήξη της παγκόσμιας περιοδείας για το Stadium Arcadium, τον Αύγουστο του 2007, ο Flea προτείνει ένα hiatus –μία προσωρινή διάλυση του γκρουπ– η οποία διήρκεσε περισσότερα από δύο χρόνια, αντί για ένα χρόνο που είχε προγραμματιστεί. Στο μεταξύ, ο Frusciante αποχωρεί για δεύτερη φορά, με σκοπό να ακολουθήσει σόλο καριέρα, και το δέκατο άλμπουμ του γκρουπ, I’m with You, ξεκινά να ηχογραφείται το 2010 με τον Josh Klinghoffer στη θέση του.

Υποψήφιο για το βραβείο Grammy του Καλύτερου Ροκ Άλμπουμ του 2011, το I’m with You κυκλοφορεί τον περασμένο Αύγουστο και σημειώνει μεγάλη επιτυχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στα μέχρι στιγμής hit singles, που αναμένεται να ακούσουμε στο αθηναϊκό live τον προσεχή Σεπτέμβριο περιλαμβάνονται τα The Adventures of Rain Dance Maggie, Monarchy of Roses και Look Around. Ο τραγουδιστής Anthony Kiedis δήλωσε για το δέκατο άλμπουμ πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι η αρχή», ενώ ο drummer Chad Smith υπερθεμάτισε πως πρόκειται για ένα «καινούριο γκρουπ. Το όνομα είναι το ίδιο, αλλά το γκρουπ είναι καινούριο».

Η απόδειξη βρίσκεται στο βίντεο που ακολουθεί.
 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v