40 χρόνια χωρίς τον Jim Morrison

Την Κυριακή συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τη μέρα που ο τραγουδιστής των Doors άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι. Τέσσερα τραγούδια-σταθμοί στην ιστορία της ροκ μουσικής, μας θυμίζουν το σκοτεινό «ξωτικό» του ροκ.
40 χρόνια χωρίς τον Jim Morrison
Στις 3 Ιουλίου 1971, ο Jim Morrison άφηνε την τελευταία του πνοή από καρδιακή ανακοπή στην μπανιέρα του διαμερίσματός του στο Παρίσι. Σαράντα χρόνια μετά, η μελωδική κληρονομιά του εξακολουθεί να αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές της ψυχής μας. Θυμόμαστε το σκοτεινό «ξωτικό» της ροκ μουσικής μέσα από 4 τραγούδια που κρατάνε ζωντανή τη φωτιά που άναψε ο τραγουδιστής των Doors.

Ο ποιητής και μουσικός περπάτησε πάνω στον πλανήτη Γη μόνο για 27 χρόνια (όσο δηλαδή και η Janis Joplin και ο Jimi Hendrix). Αφιέρωσε λίγα από αυτά φτιάχνοντας μουσική με τους Doors, ήταν αρκετά όμως για να επηρεάσει βαθιά και διά παντός τον ορισμό του rock ‘n’ roll.

Ο Morrison ήταν ένας παθιασμένος καλλιτέχνης που συχνά μιλούσε για μία ανώτερη, πνευματική ύπαρξη αλλά και που υπερβολικά συχνά ξεγλιστρούσε από τη ζωή για να χαθεί στην ομίχλη του αλκοόλ και των ναρκωτικών. Δεν ήταν λίγες φορές που η κατάχρηση τον οδήγησε στη σύλληψη: στη Φλόριδα για δημόσια μέθη το 1963, στο Κονέκτικατ για δημόσια εξύβριση κατά τη διάρκεια συναυλίας το 1967, στο Λας Βέγκας για μέθη το 1968, στην Αριζόνα για μέθη και απρεπή συμπεριφορά σε αεροπλάνο το 1968, και στη Φλόριδα (πάλι) για δημόσια έκθεση στη σκηνή κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Μαϊάμι το 1969. Αλλά με κάποιον περίεργο τρόπο, κατόρθωνε να αποτυπώσει αυτό το γοητευτικό χάος στα σκοτεινά, εσωτερικά τραγούδια του. Κι επειδή είναι δύσκολο να τα εξηγήσει κανείς, μερικές φορές είναι καλύτερο απλώς να τα ακούσει.

The End, 1967


Light My Fire, The Ed Sullivan Show, 1967


Back Door Man, 1968


Hello, I Love You, 1968


Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v