Ennio: Το ζωντανό καρτούν μιλάει στο In2life

Ξεκλέψαμε λίγο από τον χρόνο του Ennio, πριν τις εμφανίσεις του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να μάθουμε τα πάντα για την τέχνη του, τα όνειρά του και όλα αυτά που πρόκειται να μας παρουσιάσει στο Μέγαρο και το Θέατρο Εγνατία. Απολαύστε τον!
της Έλενας Μπούλια 

Ο Ennio Marchetto γεννήθηκε πριν 48 χρόνια στη Βενετία. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να προκαλέσει την αρχή μίας άκρως καλλιτεχνικής καριέρας, που καταφέρνει να συνδυάζει δημιουργικά την εικαστική τέχνη με τη μορφή της δημιουργίας πρωτότυπων χάρτινων κοστουμιών, το θέατρο και τη μουσική. Ο Ennio Marchetto, το ζωντανό καρτούν όπως αρέσκεται να τον αποκαλούν, εν όψει των παραστάσεών του στο Μέγαρο Μουσικής και στο Θέατρο Εγνατία της Θεσσαλονίκης, μίλησε στο In2life για την τέχνη του, τους ήρωές του, τους ρυθμούς της ζωής του ως καλλιτέχνης και τα προσωπικά του όνειρα.

Ennio, πώς ξεκίνησαν όλα;
Ξέρω να σχεδιάζω, πρόκειται για οικογενειακό ταλέντο, αλλά δεν έχω σπουδάσει ζωγραφική. Αυτή είναι μία αρχή. Τα πάντα όμως ξεκίνησαν σαν ένα παιχνίδι, με το καρναβάλι της Βενετίας, όταν σχεδίασα, όπως και οι περισσότεροι Βενετοί, το πρώτο μου κοστούμι, για να διασκεδάσω ο ίδιος αλλά και να διασκεδάσω και όλους τους άλλους. Τώρα πια, βέβαια, το καρναβάλι είναι πιο εμπορικό, δεν είναι όπως παλιά. Αφού να σκεφτείς ούτε οι ίδιοι οι Βενετοί πάνε στο καρναβάλι. Πηγαίνουν περισσότερο οι Αμερικάνοι και οι Γάλλοι.

Ήμουν 20 ετών όταν αποφάσισα να σχεδιάσω το πρώτο μου κοστούμι και όλη η ιδέα ξεκίνησε όταν ονειρεύτηκα τη Μέρλιν Μονρόε, ντυμένη με ένα χάρτινο κοστούμι να έρχεται προς το μέρος μου. Μετά από αυτό το όνειρο ξύπνησα, οραματίστηκα αυτήν την εικόνα και έτσι προέκυψε το πρώτο κοστούμι της Μέρλιν.

Πού το πρωτοφόρεσες; Ποιοι σε είδαν πρώτη φορά με αυτό;
Στο σπίτι με τους φίλους μου! Το βρήκαν πολύ διασκεδαστικό.

Γιατί έχεις διαλέξει τους συγκεκριμένους χαρακτήρες που υποδύεσαι και όχι κάποιους άλλους; (σημ. Ο Ennio, στα σόου του υποδύεται τη Βασίλισσα της Αγγλίας, τον Φρέντυ Μέρκιουρι των Κουήν, τον Πάπα, τον Φιντέλ Κάστρο κ.α.)
Επέλεξα χαρακτήρες σύμφωνα με την εποχή, γιατί είναι οι πιο γνωστοί. Διάλεξα γενικά πρόσωπα αναγνωρίσιμα από τον περισσότερο κόσμο και που έχουν κάνει εντύπωση με την παρουσία τους ο καθένας στον χώρο του.

Σε έχει δει κάποιος από αυτούς ζωντανά και αν ναι ποια ήταν τα σχόλιά τους;
Ο Ελτον Τζον, σε μία ιδιωτική εκδήλωση σπίτι του που έτυχε να εμφανιστώ και η Ραφαέλα Καρά. Καλώς ή κακώς, δεν σχολίασαν κάτι συγκεκριμένο.

Και μία πιο επίκαιρη ερώτηση: Θα έλεγες ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση τον τελευταίο καιρό έχει επηρεάσει τον καλλιτεχνικό χώρο και συγκεκριμένα εσένα;
Κοιτά, εγώ προς το παρόν δουλεύω. Δεν μου έχει λείψει η εργασία. Οπότε, ευτυχώς, εμένα προσωπικά δεν με έχει αγγίξει όλο αυτό που συμβαίνει. Ούτε στο δικό μου περιβάλλον, στον δικό μου καλλιτεχνικό χώρο, έχω δει μέχρι στιγμής κάποια ύφεση. Τώρα για το μέλλον, μπορεί να έχω λιγότερη δουλειά, αλλά προς το παρόν (γελάει), για να είμαι ειλικρινής, θα ήμουν και ικανοποιημένος αν μπορούσα να έχω και μία μικρή παύση από όλη αυτήν την ιστορία.

Οπότε μελλοντικά τι σχέδια έχεις; Τόσο μετά από τις εμφανίσεις σου στην Ελλάδα όσο και στο απώτερο μέλλον;
Μετά την Ελλάδα έχω προγραμματίσει εμφανίσεις στην Αμερική, αυτό το κάνω γιατί πολλές φορές αλλάζει η κουλτούρα του κοινού και με ενδιαφέρει να γνωρίζω διαφορετικές κουλτούρες. Το σόου, βέβαια, η παράσταση που δίνω αρέσει σε όλους. Δεν έχω μία συγκεκριμένα «πολιτική» στο σόου μου. Αυτό που πάντα θέλω είναι να κάνω τον κόσμο να γελάει και να ξεχνάει τα προβλήματά του.

Το όνειρό μου είναι, επειδή υπάρχει όλη αυτή η κρίση στον κόσμο, ο κόσμος να μπορεί μαζί μου να ξεχνάει τα προβλήματά του και να «ανεβαίνει» ψυχολογικά. Θα ήταν θλιβερό αν δεν υπήρχε η τέχνη, η μουσική, το θέατρο κ.λ.π.

Και εσύ καταφέρνεις να τα συνδυάζεις όλα αυτά μαζί.
Ναι, είναι αλήθεια. Και μέσα από τα κοστούμια μου φαίνεται αυτό, γιατί από ένα π.χ. κοστούμι μπορώ να αλλάξω δύο ή τρεις χαρακτήρες με τον τρόπο που τα διπλώνω, που τα ανακατασκευάζω, οπότε έτσι μπορώ να δημιουργώ ένα διασκεδαστικό είδος τέχνης. Πρόκειται για μία ποπ αρτ προσέγγιση της κίνησης και της ερμηνείας.

Όταν έχεις φορέσει ένα κοστούμι μία, δύο, τρεις, δέκα φορές, μετά τι κάνεις; Το πετάς; Το διορθώνεις; Το πουλάς;
Ένα κοστούμι μπορεί να διαρκέσει 100 φορές. Μετά κρατάω το τελευταίο κομμάτι ενός κοστουμιού για να φτιάξω το καινούργιο και μόλις παλιώσει και αυτό το πετάω. Αφού φυσικά έχω κάνει πρώτα ένα αντίγραφο του ίδιου κοστουμιού. Τότε μπορώ να το πετάξω, όχι στα σκουπίδια, αλλά να το αποσύρω, καλύτερα. Τα έχω, μάλιστα, κρατήσει όλα στο σπίτι μου.

Στις εμφανίσεις σου στην Ελλάδα τι θα μας δείξεις;
Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να δείξω κάτι από ελληνικούς χαρακτήρες, επειδή δεν έχω δουλέψει ποτέ στην Ελλάδα. Θα δείξω μόνο την Αφροδίτη της Μήλου να χορεύει συρτάκι και όλα τα άλλα θα είναι διαφορετικοί χαρακτήρες από το παγκόσμιο στερέωμα, π.χ. η Μέρλιν, η Κάιλι Μινόγκ, οι Κουίν, η Έιμυ Γουάινχάους, η οποία είναι μάλιστα από τους πιο πρόσφατους χαρακτήρες που δημιούργησα, ο Στίβι Γουόντερ, η Μαντόνα, η Τίνα Τέρνερ, η Γουίτνει Χιούστον, η Λάιζα Μινέλι… Χρειάζεται να επιλέγω πολύ διάσημα πρόσωπα που γίνονται αμέσως αναγνωρίσιμα από τον καθένα.

Πέρα από το Μουσικό Φεστιβάλ του Βόλου, στο οποίο εμφανίστηκες το 2003, έχει ξανάρθει στην Ελλάδα; Π.χ. για διακοπές;
Όχι, όχι. Δεν κάνω διακοπές, δεν έχω χρόνο για διακοπές, γιατί όλα τα ταξίδια έχουν να κάνουν με τη δουλειά μου. Δυστυχώς, δεν προλαβαίνω να κάνω διακοπές. Θα ήθελα, όμως, αν έβρισκα λίγο χρόνο, να πάω διακοπές σε κάποια νησιά.

Αφού, λοιπόν, δεν προλαβαίνεις να κάνεις διακοπές, θα έλεγες ότι είναι μοναχικό το επάγγελμά σου; Τι γίνεται με την οικογένειά σου;
Είναι φυσιολογικό να σου λείπουν κάποιοι άνθρωποι, οι φίλοι σου, ας πούμε, εκτός από την οικογένεια. Αλλά τι μπορείς να κάνεις;
 
Ο Ennio Marchetto, το ζωντανό καρτούν, χρησιμοποιώντας κοστούμια, μάσκες και περούκες από χαρτί μαζί με τη βοήθεια της μουσικής, θα μας χαρίσει μια πολύχρωμη παράσταση μ’ ένα ρεπερτόριο βασισμένο σε πάνω από εκατό παγκοσμίως γνωστούς χαρακτήρες. Οι εμφανίσεις του έχουν ως εξής:

Παραστάσεις Αθήνας
Στο Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Ημέρες και ώρες: Σάββατο 15/11 στις 18.00, Σάββατο 15/11 στις 21.00, Κυριακή 16/11 στις 18.00, Κυριακή 16/11 στις 21.00, Τρίτη 18/11 στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων: Α ΔΙΑΖΩΜΑ: 40 ευρώ, Β ΔΙΑΖΩΜΑ: 30 ευρώ
Πληροφορίες - κρατήσεις: 210-6465000

Παραστάσεις Θεσσαλονίκης
Στο Θέατρο Εγνατία, Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Πλατεία Αγίας Σοφίας, τηλ. 2310 225172
Ημέρες και ώρες: Παρασκευή 21/11 στις 21.30, Σάββατο 22/11 στις 18.30, Σάββατο 22/11 στις 21.30, Κυριακή 23/11 στις 21.30.
Τιμή εισιτηρίου: 25 ευρώ
Πληροφορίες - κρατήσεις: 2310-428027
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v