Σπάνιες φωτογραφίες του συντρόφου Στάλιν

Μια μέρα σαν τη σημερινή γεννήθηκε, το μακρινό 1878, στο Γκόρι της Γεωργίας η πιο αμφιλεγόμενη φιγούρα του 20ου αιώνα.
Σπάνιες φωτογραφίες του συντρόφου Στάλιν
Ρώτα πέντε διαφορετικούς ανθρώπους, όσο κοντά ή όσο μακριά μεταξύ τους στο πολιτικό φάσμα θέλεις, για τον Στάλιν, και θα πάρεις πέντε διαφορετικές απαντήσεις. Κι όταν λέμε διαφορετικές, εννοούμε εκ διαμέτρου αντίθετες: Από αιμοδιψές τέρας της κολάσεως και υπαίτιος για την κατάρρευση της προλεταριακής ουτοπίας μέχρι πεφωτισμένος ηγέτης που πήρε όλες τις σκληρές μεν, απαραίτητες δε αποφάσεις. Τώρα, εμείς δεν είμαστε εδώ για να πάρουμε θέση, αλλά για να σου πούμε πως ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν γεννήθηκε μια κρύα νύχτα σαν κι αυτή, στις 18 Δεκεμβρίου του 1878, στο Γκόρι της Γεωργίας. Κι αυτή είναι η ζωή του, μέσα από σπάνιες φωτογραφίες που μάλλον δεν έχεις ξαναδεί.


Ο Στάλιν με την κόρη του, Σβετλάνα, το 1936.


Το δέρμα του Στάλιν ήταν γεμάτο ουλές και σημάδια από την ευλογιά που είχε περάσει όταν ήταν 7 ετών. Όλες οι φωτογραφίες του που έχεις δει είναι αποτέλεσμα εξαιρετικής –και αυστηρά επιβεβλημένης– επεξεργασίας.


Αν κάτι σου θυμίζει αυτή η φωτογραφία, είναι επειδή μοιάζει πολύ με το περίφημο ιντερνετικό meme που λέγεται «σέξι Στάλιν» και το οποίο έκανε τον γύρο του πλανήτη πριν από μερικά χρόνια, ως εξώφυλλο του βιβλίου Young Stalin του Simon Sebag Montefiore, και η οποία θεωρητικά απεικόνιζε τον Στάλιν σε ηλικία 23 ετών, το 1902. Το πρόβλημα με αυτήν τη φωτογραφία είναι πως οι ειδικοί δεν μπορούν με τίποτα να συμφωνήσουν αν είναι αυθεντική ή όχι –είναι, πάντως, σίγουρα πειραγμένη. Η φωτογραφία επάνω, είναι ό,τι κοντινότερο σε αυτήν έχει το Μουσείο Στάλιν στο Γκόρι.


Ακριβώς στον αντίποδα της προηγούμενης, αυτή εδώ η φωτογραφία απεικονίζει τον Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς σε ηλικία 15 ετών, το 1894.


Οι κακές γλώσσες λένε πως τα μαλλιά του ήταν πάντα χτενισμένα έτσι προς τα πάνω για να του προσθέτουν το ύψος που προς μεγάλη του απογοήτευση του έλειπε (κατά πολύ: ήταν μόλις 1,62). Η φωτογραφία εδώ, που λες, τραβήχτηκε το 1906.


Δύο χρόνια αργότερα, το 1908, μια σύλληψή του χαρίζει για πάντα στην ανθρωπότητα αυτήν εδώ τη φωτογραφία σήμανσης (έτσι λέμε στα ελληνικά το mugshot, το ‘ξερες; δεν το ‘ξερες, όλα εμείς πρέπει να σου τα λέμε).


Κι εδώ οι φωτογραφίες από το ποινικό μητρώο, μετά τη σύλληψή του στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, το 1910.


Εδώ είμαστε στο 1911, και κάπως αρχίζουμε να πλησιάζουμε σε μια σχετικά αναγνωρίσιμη εικόνα –μπορεί να φταίει απλά το μουστάκι.


Εδώ, πάλι, δεν θα τον αναγνώριζες με τίποτα. Κι όμως, είναι κι αυτές φωτογραφίες του 1911, από τον φάκελο της Αυτοκρατορικής Αστυνομίας της Αγίας Πετρούπολης.


Ψάξε, ψάξε θα τον βρεις… Όχι; Να το πάρει το ποτάμι; Είναι ο τρίτος από αριστερά, στη σειρά των όρθιων. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1915, στο Turukhansk της (για λίγο ακόμα) Ρωσικής Αυτοκρατορίας.


Απ’ όπου και να το δεις, αυτό το πορτραίτο του 1917 σε κοιτάει στα μάτια.


Με τον Λένιν και τον Μιχαήλ Καλίνιν, το 1919 (υποθέτουμε δεν χρειάζεται να σου πούμε ποιος είναι ποιος).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v