SPECIALSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οινοποιείο Σκούρα – Γιώργος Σκούρας: Ο Πατριάρχης

Το Οινοποιείο Σκούρα είναι ένα πραγματικό κόσμημα. Ολοκαίνουριο, με χώρους για συνέδρια, δεξιώσεις, γευσιγνωσία, gift shop, και τεράστιο κελλάρι, αποτελεί πραγματικά ένα μέρος όπου ο επισκέπτης μπορεί και να μάθει για το κρασί, αλλά και να το απολαύσει.

Οινοποιείο Σκούρα – Γιώργος Σκούρας: Ο Πατριάρχης

Το Οινοποιείο Σκούρα είναι ένα πραγματικό κόσμημα. Ολοκαίνουριο, με χώρους για συνέδρια, δεξιώσεις, γευσιγνωσία, gift shop, και τεράστιο κελλάρι, αποτελεί πραγματικά ένα μέρος όπου ο επισκέπτης μπορεί και να μάθει για το κρασί, αλλά και να το απολαύσει.

Ο Γιώργος Σκούρας, από τους παλαιότερους και κορυφαίους οινοποιούς στην Ελλάδα, και με σπουδές και μακρά εμπειρία στην Γαλλία, χαίρεται πραγματικά να μοιράζεται τις γνώσεις και το πάθος του για το κρασί.

Μας ξεναγεί σε κάθε γωνιά του οινοποιείου, και δεν χάνουμε την ευκαιρία να ”κλέψουμε” μερικές γουλιές από τα κρασιά του καθ’όλη την διάρκεια της οινοποιητικής διαδικασίας: από την δεξαμενή, το βαρέλι, το μπουκάλι.

Καταλήγουμε στο όμορφο κελλάρι του, όπου τα κρασιά του αναπαύονται και ωριμάζουν σε Γαλλικά βαρέλια σπάνιας και εκλεκτής καταγωγής. Εκεί μας δηλώνει ότι, μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας στο χώρο, δεν φοβάται να πειραματιστεί και να εισάγει κάθε είδους καινοτομίες.

Πράγματι, ήταν ο πρώτος Έλληνας οινοποιός που εισήγαγε την μέθοδο εμφιάλωσης Stelving (βιδωτό καπάκι) για την προστασία του αρώματος και της φρεσκάδας των λευκών κρασιών, και ο πρώτος που εμφιάλωσε κρασιά σε φιάλες Magnum (χωρητικότητας 1.5 λίτρου). Τελευταία του καινοτομία, η παλαίωση κρασιών με την μέθοδο Solera, με την οποία παλαιώνεται, σε ειδικά βαρέλια, το φίνο Sherry στην Ισπανία.

Στο Οινοποιείο Σκούρα δοκιμάσαμε ουκ ολίγα κρασιά. Από αυτά ξεχωρίζουμε το GRAND CUVEE 2004 (ενδεικτική τιμή 14 ευρώ), μία εξαιρετική Νεμέα ΟΠΑΠ από παλαιά ορεινά αμπέλια της περιοχής, τον ΜΕΓΑ ΟΙΝΟ ΕΡΥΘΡΟ 2003 (ενδεικτική τιμή 17 ευρώ), ένα στιβαρό κρασί από 80% Αγιωργίτικο από κλήματα 65 ετών και 20% Cabernet Sauvignon από κλήματα 25 ετών, αλλά και το κομψό λευκό DUM VINUM SPERUM 2002 (ενδεικτική τιμή 18 ευρώ), ένα γεμάτο Chardonnay που έχει περάσει 6 μήνες σε Γαλλικά βαρέλια.

Πριν φύγουμε, είχαμε την χαρά να δοκιμάσουμε και την ΕΛΞΗ 2004, ένα γλυκό επιδόρπιο οίνο από Μοσχάτο με σπάνια αρώματα, το οποίο όμως δεν διατίθεται στο εμπόριο, και ο κ. Σκούρας το έχει για φίλους και ειδικές περιπτώσεις.

Το Οινοποιείο Σκούρα βρίσκεται στο Μαλανδρένι, έξω από το Άργος, και είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλέφωνο 27510-23688.

άρθρα αφιερώματος

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2