Νεμέα: Οδοιπορικό στους ”ναούς” του κρασιού

Πόσο εύκολο είναι για μια παρέα να επισκεφθεί τις οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας για να δοκιμάσει τα ωραία ελληνικά κρασιά, να μάθει πώς φτάνουν από το αμπέλι στο ποτήρι, να αγοράσει κατευθείαν από τον παραγωγό, και όλα αυτά κάνοντας μία όμορφη εκδρομή; Ευκολότερο απ’ ό,τι φαντάζεστε! Ακολουθήστε μας σε ένα οδοιπορικό στη Νεμέα και στα διασημότερα οινοποιεία της.
Νεμέα: Οδοιπορικό στους ”ναούς” του κρασιού

του Θεόδωρου Λέλεκα

Το ξέρατε ότι η Νεμέα απέχει μόλις 110 χιλιόμετρα από την Αθήνα; Αυτό σημαίνει ότι ακολουθώντας τη διαδρομή Αττική Οδός-Εθνική Οδός Αθηνών Κορίνθου, με μετέπειτα κατεύθυνση προς Άργος-Ναύπλιο, ουσιαστικά διανύουμε μία μεγάλη ευθεία και φτάνουμε στην καρδιά του πελοποννησιακού αμπελώνα το πολύ σε μία ώρα!

Χωρίς πολλή σκέψη, λοιπόν, ξεκινήσαμε μία Πέμπτη πρωί για μία διήμερη περιήγηση στη Νεμέα. Με μεγάλη λαχτάρα να δοκιμάσουμε και να συγκρίνουμε τα Αγιωργίτικα των διαφόρων τοπικών οινοποιών, αλλά και με εικόνες (και ευσεβείς πόθους) από τη γνωστή κινηματογραφική ταινία ”Πλαγίως” (Sideways), φτάσαμε στην Κεντρική Πλατεία της Νεμέας, την οποία έλουζε ένας δυνατός ήλιος, με τεράστια όμως δόντια (η εξωτερική θερμοκρασία ήταν στα... χαμηλά μονοψήφια του θερμομέτρου).

Τα πράγματα στη Νεμέα έχουν ως εξής: Το κρασί, καθώς και η σταφίδα, βασιλεύουν. Όπου και να κοιτάξει κανείς, θα δει αμπέλια, οινοποιεία, πρατήρια κ.λπ.

Οι Νεμεάτες είναι ιδιαίτερα προσιτοί και φιλόξενοι, η περιοχή όμως δεν έχει (ακόμα τουλάχιστον) καμία τουριστική υποδομή για να υποστηρίξει τον ολοένα και πιο δημοφιλή σε παγκόσμιο επίπεδο θεματικό/οινικό τουρισμό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πόλη διαθέτει αρκετά επισκέψιμα οινοποιεία, από την άλλη, όμως, για την περαιτέρω εξυπηρέτηση του τουρίστα υπάρχουν μόλις 2 καφετέριες, 3 ψητοπωλεία, 1 ταβέρνα και... 6 ξενοδοχειακές κλίνες!

Από τις αγαπημένες μάλιστα ιστορίες που διηγούνται οι ντόπιοι είναι αυτή για τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Όταν λοιπόν ο τότε πλανητάρχης είχε ζητήσει, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα προ αρκετών ετών, να ενταχθεί στο πρόγραμμά του και μία επίσκεψη στη Νεμέα για να δοκιμάσει τα φημισμένα κρασιά της, οι πράκτορες του FBI που πήγαν αναγνωριστικά στην περιοχή αρκετά πριν από τον Πλανητάρχη, δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να καταλήξουν στο μέρος που θα έτρωγε ο πρόεδρος και η συνοδεία του, αφού επρόκειτο για το μοναδικό της περιοχής.

Δυσκολεύτηκε όμως (από ό,τι μάθαμε) ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας να πειστεί ότι ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον θα έτρωγε στο μαγαζί του, αφού νόμιζε ότι κάποιος ντόπιος του έκανε πλάκα! Τελικά χρειάστηκε να του τηλεφωνήσει ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης για να πειστεί να επιτρέψει στο FBI να σαρώσει και να προετοιμάσει το χώρο.

Για την ιστορία βέβαια να πούμε ότι αφού, όπως όλοι θυμόμαστε, η επίσκεψη του προέδρου Κλίντον είχε διαρκέσει τελικά μόλις 24 ώρες, και με ελάχιστες μετακινήσεις λόγω ταραχών στην Αθήνα, ο Πλανητάρχης έχασε την ευκαιρία να γνωρίσει το Αγιωργίτικο από κοντά.

Η Ταβέρνα του Σοφού πάντως στην Πλατεία της Νεμέας, σας διαβεβαιούμε, παραμένει ιδιαίτερα ζεστή και φιλόξενη, σερβίρει εκλεκτά μαγειρευτά και διαθέτει μεγάλη λίστα με τα περισσότερα κρασιά των ντόπιων παραγωγών.

Πίσω στο κρασί όμως. Στο πλαίσιο της όμορφης εκδρομής μας, εμείς επισκεφθήκαμε 5 από τα πιο γνωστά οινοποιεία της Νεμέας (στο πέμπτο απλώς διανυκτερεύσαμε). Γνωρίστε λοιπόν μαζί μας τους οινοποιούς που με μεγάλη ευχαρίστηση μας άνοιξαν την καρδιά τους (και... τα κρασιά τους!) στα υποθέματα του αφιερώματος.

Πριν σας αφήσω να περιπλανηθείτε στην wine country της Πελοποννήσου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γραμματική Θεοδωράκη, διευθύντρια Μάρκετινγκ της Κάβας Ανθίδη, για την πολύτιμη βοήθειά της στην οργάνωση του απολαυστικού αυτού οδοιπορικού.

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v