SPECIALSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ισάια Οκλόμπε: Ο Αντβεντιστής

Ισάια Οκλόμπε: Ο Αντβεντιστής

Ο Ισάια ήρθε στην Ελλάδα από τη Νιγηρία, πριν από δεκαπέντε χρόνια. Είναι Αντβεντιστής, «όπως και οι περισσότεροι Αφρικανοί», μου λέει. Στην Αθήνα, υπάρχουν δύο εκκλησίες Αντβεντιστών, μία στο 18 της οδού Κεραμεικού, και μία στην Ευρυτανίας 20, στους Αμπελόκηπους.

«Η βασική μας διαφορά είναι ότι η αργία είναι το Σάββατο, και όχι η Κυριακή» εξηγεί. «Όταν ο θεός έφτιαξε τη γη, ξεκίνησε την πρώτη ημέρα, δηλαδή την Κυριακή, και τελείωσε την Παρασκευή. Τι σημαίνει Παρασκευή; Ότι είσαι έτοιμος για κάτι. Για τι, όμως; Για το Σάββατο, που είναι μέρα προσευχής». Οπότε η Κυριακή είναι η πρώτη μέρα της εβδομάδας; «Αυτό λέει η ελληνική γλώσσα» μου λέει γελώντας.

«Πιστεύουμε στην Αγία Τριάδα, πατήρ, υιό και άγιο πνεύμα. Δεν έχουμε εικόνες. Επίσης, όταν ο πάστορας κάνει κήρυγμα, λέει, ας πούμε, κατά Ματθαίον, 18, κι εσύ έχεις ανοιχτή την Αγία Γραφή και διαβάζεις ταυτόχρονα, για να ξέρεις αν αυτά που λέει είναι σωστά ή όχι. Γιατί ο καθένας μπορεί να τον ερμηνεύει όπως θέλει, αλλά ο λόγος του θεού είναι ένας».

Άλλες διαφορές; «Εμείς δεν γιορτάζουμε Πάσχα, και δεν γιορτάζουμε Χριστούγεννα. Η Αγία Γραφή δεν γράφει πουθενά ότι 25 Δεκεμβρίου γεννήθηκε ο Χριστός. Κι επίσης, δεν γράφει συγκεκριμένη μέρα για το Πάσχα, ούτε λέει ότι το Πάσχα είναι γιορτή. Ο Χριστός σταυρώθηκε και την τρίτη μέρα αναστήθηκε. Εκείνη τη μέρα οι μαθητές προσεύχονταν, δε γιόρταζαν, ούτε έριχναν πυροτεχνήματα. Οπότε, δεν έχουμε καθόλου γιορτές. Πιστεύουμε ότι γιορτές είναι όλες οι μέρες του θεού. Τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες πρέπει να γιορτάζεις.

«Οι Έλληνες είναι επιφυλακτικοί με τις άλλες θρησκείες. Πριν τρεις μήνες, θέλαμε να αλλάξουμε εκκλησία και πήγαμε στην Αλεξάνδρας, και μαζεύτηκαν οι γείτονες και μας έκαναν παρατήρηση, ότι δεν θέλουν να γίνει εκκλησία εκεί. Εδώ μόνο ορθόδοξη εκκλησία, έλεγαν. Αφού εδώ είναι χριστιανική χώρα, δεν θα έπρεπε να έχουμε ελευθερία, να κάνει προσευχή ο καθένας;».

άρθρα αφιερώματος

SPONSORED LINKS

"Καλύτερα να σφάλλεις τολμώντας παρά να σφάλλεις όντας προσεκτικός."

Alvin Toffler, Αμερικανός συγγραφέας & μελλοντολόγος

 • 1821 - Ο πλοίαρχος Ευάγγελος Ματζαράκης σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης στην Σαντορίνη.
  1925 - Τα Αφρικάανς γίνονται επίσημη γλώσσα στη Νότια Αφρική.
  1936 - Δεύτερος Ιταλο-Αιθιοπικός Πόλεμος: Οι ιταλικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία.
  1941 - Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ επιστρέφει στη χώρα μετά την απελευθέρωσή της από τους Ιταλούς.
  1944 - Αποφυλακίζεται ο Μαχάτμα Γκάντι.
  1945 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Απελευθερώνεται το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν.
  1949 - Ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης.
  1980 - Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για πρώτη φορά.
  2001 - Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' επισκέπτεται την Ελλάδα. Είναι η πρώτη επίσκεψη πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το Σχίσμα του 1054.
  2005 - Στις εθνικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τόνι Μπλερ εκλέγεται για τρίτη συνεχόμενη φορά πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2