Κουζίνα: Μικρές και μεγάλες πρακτικές αλλαγές

Κουζίνα: Μικρές και μεγάλες πρακτικές αλλαγές
Άντα Μελά, αρχιτέκτων μηχανικός παν. Πατρών: «Οργάνωση και πρακτικότητα για τον χώρο στον οποίον περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας»

Στα περισσότερα σπίτια η κουζίνα μπορεί είτε να είναι ενωμένη με την τραπεζαρία είναι να αποτελεί ένα ξεχωριστό δωμάτιο. Για να αλλάξουμε και να ανακαινίσουμε μία «ανοιχτή» κουζίνα, που βρίσκεται μέσα στην τραπεζαρία ή το καθιστικό, θα πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν τους περιορισμούς του υπόλοιπου χώρου. Για παράδειγμα, δε μπορούμε να βάψουμε τον τοίχο σε χρώμα άσχετο από αυτό του σαλονιού, ενώ αλλαγές που έχουν σχέση με δομικά θέματα, όπως πάτωμα, τοίχοι, οροφές, θα πρέπει να γίνουν σε αναλογία με το τι θα κάνουμε στο σαλόνι.

Στη δεύτερη περίπτωση, που η κουζίνα αποτελεί ξεχωριστό δωμάτιο, μια καλή λύση είναι να αλλάξουμε χρώμα, προτιμώντας ανοιχτά χρώματα.

Αυτή την αλλαγή μπορούμε να την κάνουμε μόνοι μας, αγοράζοντας μπογιά στο χρώμα που επιθυμούμε, η οποία θα μας κοστίσει περί τα 6 ευρώ/λίτρο (με 1 λίτρο καλύπτουμε περίπου 10τ.μ. τοίχου). Εναλλακτικά, ένας μπογιατζής για μία τέτοια εργασία θα σας «πάρει» περί τα 12 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, χωρίς τα υλικά.

Φωτισμός: Μπορεί το θερμό φως να είναι γενικά πιο «γλυκό» για το σπίτι μας, όμως στην κουζίνα, ειδικά πάνω από τον πάγκο εργασίας, είναι προτιμότερος ο ψυχρός φωτισμός, γιατί δίνει πιο καθαρό και δυνατό φως. Φώτα μπορούμε να τοποθετήσουμε στο κάτω μέρος των κρεμαστών ντουλαπιών και στην οροφή του δωματίου.
Κόστος;
Σε καταστήματα όπως το Praktiker και το Leroy Merlin μπορούμε να βρούμε φώτα για το κάτω μέρος ντουλαπιών με περίπου 30€/τμχ. Ενώ στο ΙΚΕΑ υπάρχουν κρεμαστά φώτα οροφής σε όμορφα σχέδια με λιγότερα από 50€.

Διακοσμητικά (και όχι μόνο) φυτά: Για να ομορφύνετε την κουζίνα σας μπορείτε να βάλετε στο περβάζι κάποιου παραθύρου βότανα και αρωματικά φυτά, όπως βασιλικός, δυόσμος κ.λ.π., τα οποία μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και στο μαγείρεμα.
Κόστος;
5€ για το φυτό και το κασπώ, αν το αγοράσετε από συνοικιακό φυτώριο

Πρακτικές και κρεμαστές λύσεις: Στον καθρέφτη του πάγκου (είναι η επιφάνεια του τοίχου που μεσολαβεί ανάμεσα στα κάτω και στα πάνω ντουλάπια και που συνήθως «ντύνεται» με το ίδιο υλικό του πάγκου ή με πλακάκι) μπορείτε να στερεώσετε μεταλλικές μπάρες. Από αυτές μπορείτε να κρεμάσετε το ρολό του χαρτιού, το αλουμινόχαρο, τις κουτάλες σας ή ακόμα και πολύχρωμες πετσέτες για τα χέρια.
Κόστος;
Κρεμάστρα εργαλείων: 12, 90 ευρώ (Praktiker)
Μεταλλική πολυθήκη κουζίνα για ρολό χαρτιού, αλουμινόχαρτο κ.α.: 16,90 ευρώ (Praktiker)

Αφίσες με παλιές διαφημίσεις τροφίμων και ελληνικών προϊόντων: All-time-classic πρόταση για τους τοίχους της κουζίνας σας είναι να κρεμάσετε αφίσες από παλιές διαφημίσεις τροφίμων ή διάφορων άλλων ελληνικών προϊόντων, τις οποίες μπορείτε να τοποθετήσετε μέσα σε πολύχρωμα καδράκια που θα βρείτε στο ΙΚΕΑ.
Κόστος;
Αφίσες με παλιές διαφημίσεις από το Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης (Μητροπόλεως 59, Αθήνα): 5 ευρώ/ανά πόστερ.
Μεγάλες κορνίζες σε διάφορα χρώματα: 4,5 ευρώ/τεμάχιο (ΙΚΕΑ)

Νέα πόμολα: Μπορείτε ακόμα να αλλάξετε τα πόμολα στα πορτάκια της κουζίνας σας –προσέξτε όμως τα νέα πόμολα να έχουν ίδια διατομή τρύπας της βίδας με τα παλιά.
Κόστος;
Οι τιμές τους σε γενικές γραμμές μπορούν να ξεκινήσουν από 1 ευρώ ανά τεμάχιο, ανάλογα πάντα με το υλικό και το μέγεθος που θα επιλέξετε. Μεγάλη ποικιλία θα βρείτε στα καταστήματα με είδη κιγκελαρίας επί της οδού Βύσσης, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ αμέτρητες ιδέες θα βρείτε και στο Pomola.gr.

Αλλαγή πάγκου: Πιο ριζική αλλαγή είναι αυτή του πάγκου εργασίας της κουζίνας, αν ο παλιός σας έχει χαλάσει. Η πιο οικονομική λύση είναι να επιλέξετε έναν πάγκο από βακελίτη, για τον οποίον μπορείτε να βρείτε αμέτρητες αποχρώσεις. Κόστος; Για πάγκο από βακελίτη ο ξυλουργός δεν θα πρέπει να σας ζητήσει περισσότερα από 50 ευρώ ανά μέτρο.

Στόρια: Αν έχετε παράθυρα στην κουζίνα μπορείτε αντί για κουρτίνες, που χρειάζονται πολύ συχνά πλύσιμο, να τοποθετήσετε μεταλλικά στόρια, τα οποία είναι και πολύ εύκολα στην τοποθέτηση.
Κόστος; Στόρι αλουμινίου διάστασης 100x140cm: Από 17,90 ευρώ (Praktiker)

Έπιπλα κουζίνας: Αν το budget σας το επιτρέπει, νέα όψη στην κουζίνα σας θα δώσουν φυσικά και τα έπιπλα (τραπέζι και καρέκλες). Για μικρές κουζίνες προτιμήστε πτυσσόμενο τραπέζι και σκαμπό.
Κόστος;
Πτυσσόμενο τραπέζι κουζίνας Muddus: 45 ευρώ (ΙΚΕΑ)
Σκαμπό Marius: 5 ευρώ (ΙΚΕΑ)
Τραπέζι φαγητού Salmi από μέταλλο και γυαλί: 99 ευρώ (ΙΚΕΑ)
Καρέκλες από επιχρωμιωμένο ατσάλι και πλαστικό Tobas: 69 ευρώ (ΙΚΕΑ)

Αυτοκόλλητα τοίχου: Έχουν πλέον γίνει μόδα και προτιμώνται κατά κόρον στις κουζίνες. Μπορείτε να επιλέξετε ένα δέντρο που να ξεκινάει από το πάτωμα και τα κλαδιά του να απλώνονται μέχρι το ταβάνι.
Κόστος; Από 40 ευρώ για αυτοκόλλητα τοίχου μεγάλης διάστασης.
Δείτε περισσότερα σε παλαιότερο άρθρο του In2life.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v