10 παραστάσεις σε δύο θέατρα

10 παραστάσεις σε δύο θέατρα
Μειωμένο μεν σε αριθμό παραστάσεων, χωρίς να αφήνει κανέναν παραπονεμένο δε, το φετινό φεστιβάλ έχει κάτι για όλους: Και Αριστοφάνη, και «κλασική» τραγωδία, και αναπάντεχες μουσικές συναντήσεις, και πρωτοποριακές σκηνικές συνθέσεις, και Bridge Project με Σαμ Μέντες και Κέβιν Σπέισι στην πρώτη τους συνεργασία μετά το American Beauty. Μίλησε κανείς για περικοπές;

Έξι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Ειρήνη του Αριστοφάνη από την Θεατρική Διαδρομή
Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Ιουλίου
Το Φεστιβάλ Επιδαύρου ανοίγει με μία από τις πιο αγαπημένες και εντυπωσιακά επίκαιρες κωμωδίες του Αριστοφάνη, την Ειρήνη. Ο θίασος Θεατρική Διαδρομή συνεργάζεται φέτος με τον δημοφιλή ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη ο οποίος όχι μόνο ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της παράστασης, αλλά υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Συμπρωταγωνιστές του οι Γιώργος Γαλίτης και Γιώργος Λέφας.

Μικρά Διονύσια από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Ιουλίου
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμπληρώνει φέτος μισό αιώνα καλλιτεχνικής δημιουργίας και το γιορτάζει με μια παράσταση - φόρο τιμής που αποτελεί συγχρόνως και ένα ταξίδι μνήμης στο θεατρικό τότε και τώρα, συνδέοντας θραύσματα από παραστάσεις αρχαίου δράματος στους Φιλίππους και στη Θάσο, στο Θέατρο Δάσους και στην Επίδαυρο. Σταθμοί αυτής της περιπλάνησης, παραστάσεις του Σωκράτη Καραντινού, του Σπύρου Ευαγγελάτου, του Μίνου Βολανάκη, του Ανδρέα Βουτσινά αλλά και του Βασίλη Παπαβασιλείου, του Γιάννη Χουβαρδά, του Ματία Λάνχοφ, του Αντρέι Σερμπάν.

Το αποτέλεσμα δεν στοχεύει στην αναβίωση των παραστάσεων αυτών αλλά σε μια σκηνική
επαναδιατύπωσή τους μέσα από τους σημερινούς κώδικες αισθητικής, που κρατάει
όμως και ίχνη μνήμης. Την σύνθεση κειμένων υπογράφει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, την σκηνοθεσία οι Γιάννης Ρήγας και Γρηγόρης Καραντινάκης. Ερμηνεύουν οι Γιώργος Αρμένης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Ταμίλα Κουλίεβα, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιάννης Μαλλούχος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Νίκος Ψαρράς.

Σκηνοβάτες του Σταμάτη Φασουλή από το Εθνικό Θέατρο
Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Ιουλίου
Ο Σταμάτης Φασουλής συνθέτει και σκηνοθετεί ένα έργο βασισμένο σε κείμενα που καλύπτουν την περίοδο από τις απαρχές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο. Αποσπάσματα από τραγωδίες και κωμωδίες ελλήνων και ρωμαίων ποιητών, ύμνοι και χορικά, μίμοι καθώς και εντυπωσιακές αθλοπαιδιές, μονομαχίες, ακροβατικά και θεαματικές επιδείξεις με φωτιές –στοιχεία της ρωμαϊκής αρένας– συνθέτουν ένα ετερόκλητο, πολύχρωμο και γοητευτικό κολάζ. Ερμηνεύουν, μεταξύ πολλών άλλων, οι Νένα Μεντή, Νίκος Κουρής, Λαέρτης Μαλκότσης, Σοφία Φιλιππίδου, Τάνια Τρύπη και Ελένη Κοκκίδου.

Μήδεια του Ευριπίδη από το Απλό Θέατρο σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα
Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Ιουλίου
Ο Αντώνης Αντύπας επιστρέφει μετά από χρόνια στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, παρουσιάζοντας τη Μήδεια του Ευριπίδη. Επιλέγοντας τη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και με συνδημιουργούς μία ομάδα εκλεκτών συντελεστών, σκηνοθετεί μερικούς από τους σημαντικότερους έλληνες ηθοποιούς (Αμαλία Μουτούση, Χρήστο Λούλη, Δημήτρη Ήμελλο) στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τραγωδία του έρωτα και της εκδίκησης, η Μήδεια (431 π.Χ.) θίγει ταυτόχρονα πολύπλοκα ζητήματα μέσα από την αβυσσαλέα σύγκρουση των φύλων αλλά και των διαφορετικών πολιτισμών.

Ριχάρδος ο Γ΄ του William Shakespeare από το The Bridge Project
Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Ιουλίου
Τo Bridge Project ξεκίνησε το 2009 ως μία τριετής καλλιτεχνική γέφυρα συνεργασίας μεταξύ του Old Vic Theatre (Λονδίνο), της Brooklyn Academy of Music (Η.Π.Α.) και της εταιρείας παραγωγής Neal Street Productions. Φιλοξενείται για δεύτερη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, μετά το Χειμωνιάτικο Παραμύθι το 2009, φέρνοντας επί σκηνής σημαντικά ονόματα του θεάτρου. Ο Σαμ Μέντες επιστρέφει για να σκηνοθετήσει τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Old Vic Theatre, Κέβιν Σπέισι στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ριχάρδου του 3ου στην τελική σαιζόν του Bridge Project. Αυτή η υπερατλαντική συνεργασία, επανενώνει τους δύο άντρες για πρώτη φορά μετά το American Beauty, για το οποίο κέρδισαν και οι δύο τα βραβεία BAFTA και Όσκαρ.

Ηρακλής Μαινόμενος του Ευριπίδη από τα Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού
Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Αυγούστου
O Ηρακλής επιστρέφει από τον Κάτω Κόσμο, όπου είχε πάει για να φέρει τον Κέρβερο, και ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του έχει καταδικαστεί σε θάνατο από τον Λύκο, που βασιλεύει παράνομα στη Θήβα. Θριαμβεύει σκοτώνοντας τον Λύκο, όμως ένθεη μανία, σταλμένη από την Ήρα, τον στρέφει ενάντια στην οικογένειά του. Όταν θα συνειδητοποιήσει ότι, μέσα στην τρέλα του, έχει σκοτώσει τη γυναίκα και τα παιδιά του, ο τραγικός ήρωας θα βυθιστεί στην απελπισία και στην απόγνωση. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθετεί τους Νίκο Καραθάνο, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνά Χατζησάββα, Θοδωρή Αθερίδη, Γιάννη Βογιατζή και Στεφανία Γουλιώτη, ενώ την κινησιολογική επιμέλεια υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγος.

Και τέσσερις παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Νίκος Πορτοκάλογλου - Ρεμίξ
Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Ιουλίου
O Νίκος Πορτοκάλογλου έρχεται φέτος το καλοκαίρι στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου με ένα «αντίστροφο» ρεμίξ. Με τα όργανα μιας μικρής, δεμένης ομάδας, μιας «μπάντας δωματίου», μας καλεί σε ένα παιχνίδι όπου τα ηλεκτρικά του τραγούδια ξεγυμνώνονται και μεταμορφώνονται για να τα ανακαλύψουμε ξανά. Μαζί του, οι μουσικοί Μιχάλης Βρέττας στο βιολί, Μιχάλης Καλκάνης στο κοντραμπάσο και Νίκος Πασσαλίδης στο μπουζούκι, τον τζουρά και το ούτι.

Μόνικα
Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Ιουλίου
Nεαρή ερμηνεύτρια, συνθέτης και στιχουργός η Μόνικα, θα παρουσιάσει με τη συνοδεία χορωδίας και εγχόρδων, καινούργια τραγούδια γραμμένα ειδικά για τις δύο βραδιές στη Μικρή Επίδαυρο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και παλιότερα, αγαπημένα τραγούδια από τα δύο της άλμπουμ, με στόχο όπως λέει η ίδια «να ταιριάξουν οι νότες με το μαγευτικό αυτό χώρο», μακριά από τον ηλεκτρισμό και την πολύβουη ένταση.

Δήμητρα Γαλάνη & Vassilikos
Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Ιουλίου
Mια απρόβλεπτη μουσική συνάντηση μας υπόσχονται η Δήμητρα Γαλάνη και ο Vassilikos. Η δημοφιλής ερμηνεύτρια και ο τραγουδιστής του συγκροτήματος των Raining Pleasure, εμφανίζονται για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή «αναδομώντας» ο ένας το ρεπερτόριο του άλλου, σε μια συναυλία όπου οι «μουσικές συναντιούνται έξω από τη γλώσσα, πέρα από την εποχή», όπως οι ίδιοι αναφέρουν.

Ο γνωστός μας άγνωστος κύριος Γκάτσος
Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Ιουλίου
Tο Φεστιβάλ Αθηνών τιμά, με αυτή την μουσικοθεατρική παράσταση, το Νίκο Γκάτσο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του. H παράσταση είναι βασισμένη σε κείμενα δικά του ή αφιερωμένα σ’ αυτόν και αποδίδει με ευαισθησία, χιούμορ και πολύ νεύρο τη δυναμική του ποιητή και της εποχής του, ανατρέχοντας παράλληλα στην ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων της χώρας που τον γέννησε. Σκηνοθετεί η Μάνια Παπαδημητρίου, ερμηνεύουν οι Τάσος Αντωνίου, Εβελίνα Αραπίδου, Θεοδώρα Ευγενάκη, Αγαπητός Μανδαλιός, Μάνια Παπαδημητρίου, Σπύρος Παπαθεοδώρου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v