Φροντίδα Ηλικιωμένων "Νέα Θάλπη"

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Νέα Θάλπη στον Άγιο Στέφανο, λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια σε ένα ανακαινισμένο κτίριο 6.000 τετραγωνικών, διαθέτοντας 108 δωμάτια, χώρους συγκέντρωσης, τραπεζαρίες και εγκαταστάσεις για δημιουργία πισίνας και φυσικοθεραπευτηρίου. Μπορεί να μην είναι ένα υπερπολυτελές... ξενοδοχείο για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, αλλά όπως διαπιστώσαμε έπειτα από συζήτηση που είχαμε με τον διευθυντή της μονάδας κ. Δημήτρη Καμπανάρο, οι εγκαταστάσεις δεν έχουν τόση σημασία όσο η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι αυτή που μετράει.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η κουλτούρα του να καταλάβει κανείς την σημασία της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων. Να την απενεχοποιήσει στο μυαλό του και να την γδύσει από τα στερεότυπα ότι οι μονάδες αυτές είναι αποκλειστικά τόποι θανάτου», διαπιστώνει ο κ. Καμπανάρος για τις σύγχρονες ελληνικές αντιλήψεις πάνω στο θέμα.

Η Νέα Θάλπη δέχεται άτομα με ασθένειες, αλλά και αυτοεξυπηρετούμενα. Ο μεγαλύτερος αριθμός των ενοίκων πάντως, είναι άτομα που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνα τους και έχουν αυξημένες ανάγκες φροντίδας και περιποίησης, οι οποίες δεν μπορούν να τους παρασχεθούν στο σπίτι, αλλά ούτε και σε νοσοκομεία ή κλινικές, αφού όταν τα συμπτώματα ιαθούν δεν μπορούν να παραμείνουν νοσηλευμένα. «Όλες οι μονάδες είναι αναγκασμένες να δέχονται όλων των ειδών τα περιστατικά και αυτοί που ζητούν συνήθως την αρωγή μας είναι άτομα που δεν μπορούν να την έχουν στο σπίτι τους», λέει ο κ. Καμπανάρος σχετικά.

Η Νέα Θάλπη εξυπηρετεί 137 ηλικιωμένους και σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καμπανάρου είναι η μεγαλύτερη μονάδα σε έκταση και πληθυσμό στην Αθήνα,μετά το Γηροκομείο Αθηνών. Κάθε μέρα, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, τους ηλικιωμένους επισκέπτεται γιατρός Καρδιολόγος Παθολόγος, ο οποίος συντονίζει της αγωγές, συνταγογραφεί και λαμβάνει αποφάσεις για το αν θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις αίματος ή αν θα πρέπει κάποιος να διακομιστεί σε νοσοκομείο.

Στην μονάδα υπάρχουν προϊστάμενες νοσηλεύτριες, οι οποίες βάζουν τους ορούς, τους καθετήρες, κάνουν της φλεβοκεντίσεις, παίρνουν την πίεση κτλ, ενώ σε 24ωρη βάση οι φροντιστές νοσηλευτές αναλαμβάνουν το κομμάτι της προσωπικής υγιεινής και φροντίδας των ηλικιωμένων.

Πέρα από το νοσηλευτικό κομμάτι, υπάρχει και το παρανοσηλευτικό ή όπως το αποκαλεί ο κ. Καμπανάρος «ψυχοκοινωνικό κομμάτι», όπου μέσω ειδικής ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εργοθεραπεύτριας και του ιδίου του κ. Καμπανάρου συντονίζονται οι δραστηριότητες των ενοίκων. «Σε εμάς δεν χαζοπαίζει μια τηλεόραση στο σαλόνι, προσπαθούμε να γεφυρώνουμε τις ώρες μεταξύ των γευμάτων δημιουργικά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται και εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Το ίδιο πρωί που επισκεφτήκαμε την μονάδα, για παράδειγμα οι ένοικοι είχαν πλάσει κουλουράκια και τσουρέκια, εν όψει Πάσχα. Για την Πρωτομαγιά έχει προγραμματιστεί κολάζ και συζητήσεις για τα λουλούδια.

«Εμείς τους βάζουμε το πλαίσιο και τους νοηματοδοτούμε την μέρα, εμείς είμαστε οι σκηνοθέτες της ζωής τους», λέει ο κ. Καμπανάρος για τις ομολογουμένως έξυπνες - δημιουργικές δραστηριότητες της μονάδας. Εκείνος μάλιστα είναι ο... σκηνοθέτης, και όπως μας λέει χαριτολογώντας ο υπόλοιπος κόσμος είναι οι σεναριογράφοι, οι τεχνικοί, ο θίασος και οι οπερατέρ, οι οποίοι συνεργάζονται για να βγει το «έργο της ημέρας».

Η παρουσία των συγγενών είναι αρκετά συχνή στα επισκεπτήρια, τα οποία πραγματοποιούνται από τις εννιά το πρωί μέχρι τις εννιά το βράδυ. Η ίδια η εμπλοκή του κ. Καμπανάρου στις καθημερινές δραστηριότητες έχει προσδώσει στην μονάδα ένα έντονο οικογενειακό στοιχείο, γεγονός που καθιστά τους συγγενείς αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας της Νέας Θάλπης. Μάλιστα, όπως μας πληροφόρησε, υπάρχει ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής ειδικά για τους συγγενείς, κάτι σαν σεμινάριο για το πώς μπορεί κάποιος να δεχτεί και να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι στέλνει τον άνθρωπό του σε ένα μέρος εκτός σπιτιού, τις ενοχές και τις πιθανές τύψεις.

«Η ουσία είναι ότι μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων δεν είναι ξενοδοχείο», μας λέει. «Το να δει κανείς ωραία ντουβάρια, ωραίους καναπέδες και πισίνες δεν έχει σημασία. Δεν παύει να είναι ένα κτίριο. Αυτό που μετράει είναι η ατμόσφαιρα μέσα στην μονάδα. Πολλά γίνονται για το μάτι, για τους συγγενείς», συμπληρώνει. «Το κτίριο μας μπορεί να μην είναι το ιδανικό, αλλά πιστεύω ότι ακτινοβολεί ζωή, ενέργεια. Το νιώθεις από την πόρτα ότι μπαίνεις σε κάτι ζωντανό, όχι σε κάτι που παραμονεύει ο θάνατος», τονίζει.

Οι τιμές για το δίκλινο είναι περίπου 1600€ και για το μονόκλινο 2.200 ευρώ ανά άτομο τον μήνα και στο κόστος περιλαμβάνονται όλες οι υπηρεσίες (γεύματα, πλύσιμο ρούχων, δραστηριότητες) πλην των φαρμάκων που συνταγογραφούνται. Η αναφορά στις τιμές δίνει αφορμή στον κ. Καμπανάρο να εκφράσει την πίκρα του για την «ρετσινιά» όπως λέει που έχουν αυτές οι μονάδες σαν κλάδος, παρά τα τόσα κενά που καλύπτουν.«Οι κλινικές παίρνουν επιδόματα από το κράτος, έχουν συμβάσεις με ταμεία. Εμείς δεν παίρνουμε χρήματα και όλες τις υπηρεσίες αναγκάζονται να τις πληρώνουν οι φιλοξενούμενοι με την αρωγή των συγγενών. Δεν διευκολύνεται έτσι ο κλάδος», διαπιστώνει. «Ίσα ίσα μονίμως ακούμε αρνητικά σχόλια».

Αναφερόμενος στους συναδέλφους του από άλλες μονάδες λέει: «Επειδή ως επί το πλείστον είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, αρκετοί από αυτούς δίνουν την ζωή τους και γερνούν μαζί με τον πληθυσμό τους. Όσοι ξέρω ασχολούνται νυχθημερόν και έχουν την αγωνία και το άγχος αν κάτι πάει στραβά»

ΝΕΑ ΘΑΛΠΗ
Φροντίδα Ηλικιωμένων
Λεωφόρος Μαραθώνος 8
'Aγιος Στέφανος Αττικής 145-65
Τηλ: 210-6218400-4
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v