Θερινές εκπτώσεις 2009: Πάρτι τιμών στην Αθήνα

Μετά από έναν "παγωμένο" αγοραστικά χειμώνα και εν όψει ενός καλοκαιριού που οι διακοπές μοιάζουν για πολλούς όνειρο θερινής νυκτός, οι εκπτώσεις που ξεκινούν από σήμερα έχουν μεγαλύτερη αξία από ποτέ. Τι τιμές βρήκαμε στα μαγαζιά της πόλης και τι πρέπει να προσέξουμε;
Θερινές εκπτώσεις 2009: Πάρτι τιμών στην Αθήνα
Όσοι από εσάς καταφέρατε να συγκρατήσετε μέρος του επιδόματος αδείας και δεν βιαστήκατε να το ξοδέψετε σε -απαραίτητα και μη- ψώνια πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, θα νιώσετε τρομερή ικανοποίηση αν ξεκινήσετε από σήμερα μία πρώτη βόλτα στις βιτρίνες των καταστημάτων της πόλης. Η σοβαρή οικονομική κρίση που έπληξε την αγορά τους τελευταίους μήνες σε συνδυασμό με την απειροελάχιστη ώθηση που έδωσαν οι προ-εκπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν πλέον αναγκάσει τους εμπόρους να ρίξουν πραγματικά τις τιμές των προϊόντων τους, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη χρονιά. Το καλύτερο δε είναι ότι, λιγότερο στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα-αλυσίδες και περισσότερο σε μικρότερες επιχειρήσεις, το «παζάρεμα» αναμένεται να ωφελήσει το αγοραστικό κοινό ακόμα περισσότερο, ειδικά αν έχει κανείς την δυνατότητα να πληρώσει με μετρητά. Μην διστάσετε, λοιπόν, να ζητήσετε ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση από ένα προϊόν που παραμένει «τσιμπημένο» -πιστέψτε μας κανείς δεν θα βγει ζημιωμένος.

Στις φετινές θερινές εκπτώσεις η «στρατηγική αγορά» θα πρέπει να μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο, αν θέλουμε να κάνουμε πραγματικά έξυπνη διαχείριση των χρημάτων μας. Καταρχήν, πριν βιαστούμε να ξεχυθούμε στην αγορά «σύροντας» την πιστωτική μας από το ένα P.O.S. στο άλλο, σημαντικό είναι να κάνουμε μία (νοητή) λίστα των πραγμάτων που χρειαζόμαστε. Ισχύει, όπως η πείρα των περισσότερων καταναλωτών αποδεικνύει, ότι οι θερινές εκπτώσεις προσφέρονται περισσότερο για αγορές προσωπικών ειδών (π.χ. ρούχων και αξεσουάρ) και λιγότερο για οικιακές αγορές (στις οποίες «κλίνουμε» συνήθως τον χειμώνα). Και αυτό γιατί τα ρούχα που μπορούμε να αγοράσουμε τώρα θα φορεθούν μεγαλύτερο διάστημα μέσα στην χρονιά (π.χ. από Απρίλιο έως Οκτώβριο), ενώ τα οικιακή είδη που θα βρούμε στα περισσότερα καταστήματα αυτές τις μέρες είναι εντελώς εποχιακά (π.χ. είδη κήπου). Ωστόσο, ας μην απορρίψουμε μία βόλτα στην αγορά ηλεκτρικών ειδών για το σπίτι, αφού λόγω της μεγάλης μείωσης τζίρου φέτος, αναμένεται να κινηθεί τις επόμενες μέρες με ιδιαίτερα επιθετικές εκπτώσεις.

Μία ακόμα «έξυπνη» κίνηση, αν δεν βιαζόμαστε τόσο να αποκτήσουμε κάτι, είναι να περιμένουμε μέχρι την επόμενη και μεθεπόμενη εβδομάδα, καθώς φέτος ειδικά η κλιμάκωση των εκπτώσεων θα είναι δραματική, ενώ αναμένεται να φτάσει και το -70%. Τέλος, χρήσιμο είναι, πριν σπεύσουμε στις πολυτελείς μπουτίκ του Κολωνακίου, ευελπιστώντας σε κάποια καλή προσφορά, π.χ. μιας επώνυμης τσάντας, να προηγηθεί μία σύγκριση τιμής του αντίστοιχου προϊόντος, όπως πωλείται και από κάποιο εμπορικό πολυκατάστημα (π.χ. Attica ή Notos Galleries), καθώς αυτά έχουν την δυνατότητα να ρίξουν λίγο παραπάνω τις τιμές των ειδών πολυτελείας τους, από κάποια μεμονωμένη μπουτίκ (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν ορισμένα προϊόντα του οίκου Burberry που πωλούνται φθηνότερα στο Attica από την ομώνυμη μπουτίκ του Κολωνακίου, ενώ ακόμα φθηνότερα είναι πιθανό να τα βρείτε στο on-line shop του βρετανικού οίκου, όπως λέγαμε και πριν από λίγες μέρες).

Σε αντίθεση με τα παράλογα και κοντόφθαλμα λεγόμενα κάποιων λιανεμπόρων, π.χ. του Θεόδωρου Βάρδα, προέδρου του ΣΕΛΠΕ, που πρόσφατα δήλωσε ότι «όταν οι τιμές πέφτουν κατακόρυφα, οι εκπτώσεις δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις», καθώς μειώνεται θεωρητικά και η αξία ενός «καλού» προϊόντος (φεύγει από πάνω του η χρυσόσκονη του προσιτού μόνο σε λίγους και καλούς), εμείς φέτος θα στοχεύσουμε στις πραγματικά καλές τιμές. Αυτές που και θα μας ωθήσουν στο να αποκτήσουμε το προϊόν που επιθυμούμε, και θα μας κάνουν να εκτιμήσουμε τα χρήματα που θα δώσουμε και, φυσικά, θα ωφελήσουν την συνολικότερη κατάσταση της αγοράς, που -όπως και να το κάνουμε- μας συμφέρει να «κινείται». Όσο για τα «καλά» προϊόντα, οι έμποροι των οποίων αρνούνται πεισματικά να τους μειώσουν την τιμή; Μην ανησυχείτε, τα βρίσκουμε και στο εξωτερικό (βλέπε: Λονδίνο και Μιλάνο), στο επόμενο ταξιδάκι μας, στο ένα τρίτο της εδώ τιμής και τα αποκτούμε… εις διπλούν! (Παρεμπιπτόντως, αν ετοιμάζεστε για Λονδίνο μέσα στις επόμενες ημέρες, σπεύσατε στο εμπορικό πολυκατάστημα Selfridges, το οποίο πραγματικά ξεπουλάει! Εκεί βρήκαμε πρόσφατα πολυφωτογραφισμένο, φετινό Yves Saint Laurent πέδιλο που με επιπλέον έκπτωση στην αρχική πωλείται πλέον 100 λίρες, ενώ το ίδιο ακριβώς πέδιλο εθεάθη λίγες μέρες μετά στο Golden Hall με τιμή 900 περίπου ευρώ!).

Επιστρέφοντας στα δικά μας, οργώσαμε τις αθηναϊκές βιτρίνες και σας δίνουμε μία πρώτη γεύση από αυτά που αξίζει να αγοράσετε από σήμερα και μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ρεπορτάζ: Έλενα Μπούλια, Ηρώ Κουνάδη, Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v