Bluetooth: 5 ασύρματα gadgets για το κινητό σας

Τα Bluetooth Gadgets έχουν γίνει λίγο πολύ απαραίτητα για κάθε κινητή συσκευή. Οι επιλογές που έχετε είναι εκατοντάδες. Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε τα πέντε επικρατέστερα από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο, που υπόσχονται να σας... λύσουν τα χέρια.
Bluetooth: 5 ασύρματα gadgets για το κινητό σας
Του Πάρη Καπράλου

Πριν από δύο χρόνια περίπου η νομική υποχρέωση των οδηγών αυτοκινήτων να μιλούν μονάχα με τη χρήση handsfree προκειμένου να είναι νόμιμοι, αύξησαν απότομα τις γνώσεις των περισσότερων ελλήνων αναφορικά με τα ασύρματα και ενσύρματα ακουστικά που μπορεί να αξιοποιήσει κανείς με το κινητό του τηλέφωνο. Τα Bluetooth ασύρματα ακουστικά υπερτέρησαν αμέσως των ενσύρματων σε πωλήσεις και η αγορά αναπτύχθηκε. Έκτοτε κάθε τρεις μήνες περίπου καμιά δεκαριά νέα μοντέλα ακουστικών διατίθενται στις προθήκες των ελληνικών καταστημάτων.

Το Bluetooth ακουστικό που θα χρησιμοποιήσετε δεν είναι μία νομική σύμβαση. Μπορεί να είναι η διευκόλυνση σας, ή να έχει να κάνει ακόμα και με τη καλή σας διάθεση, ακόμα κι αν δεν είστε «μανιακοί» με τη τεχνολογία. Το Bluetooth ακουστικό είναι ένα πολύ ιδιαίτερο αξεσουάρ. Έχετε δει συχνά περίεργες συμπεριφορές ανθρώπων να διαμορφώνονται από το ακουστικό τους, όπως για παράδειγμα ανθρώπους στο δρόμο να κρατούν με το ένα χέρι το κινητό τους, με το άλλο το ενσύρματο ή ακόμα και το ασύρματο ακουστικό τους στο αυτί τους και να συνομιλούν, άλλους να κραυγάζουν στον αέρα –εκεί φταίτε κι εσείς λίγο, που πρώτα υποθέσατε ότι είναι «του γιατρού» κι ύστερα προσέξατε το ακουστικό στο αυτί τους, άλλους να βγάζουν το ακουστικό από το αυτί τους και να το χρησιμοποιούν ως μικρόφωνο κολλώντας το στο στόμα ενώ συνομιλούν, κ.α.

Αν σας φαίνεται γελοίο το θέαμα και δεν έχετε πιάσει ποτέ μέχρι σήμερα τον εαυτό σας να κάνει κάτι ανάλογο, σημαίνει είτε πως χρησιμοποιείτε κάποιο πολύ καλό ακουστικό, είτε πως δε χρησιμοποιείτε ακουστικό. Στη πρώτη περίπτωση καλό είναι να διαβάσετε παρακάτω ώστε να ενημερωθείτε με ποιά κριτήρια θα πρέπει να αντικαταστήσετε το ακουστικό σας όταν αυτό χαλάσει, φθαρεί, παλιώσει ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο πάψει να σας εξυπηρετεί. Στη δεύτερη περίπτωση καλό είναι να ενημερωθείτε σχετικά με το πόσο καλύτερο θα ήταν για σας να χρησιμοποιείτε ακουστικό, τόσο σε επίπεδο διευκόλυνσης όσο και σε επίπεδο υγείας.

«Θα λάμπω στο σκοτάδι;»
Αν σκέπτεστε σοβαρά να κάνετε καριέρα ως φωτιστικό, το να αγοράσετε Bluetooth ακουστικά δεν θα σας βοηθήσει προς αυτή τη κατεύθυνση. Γελάστε όσο θέλετε αλλά μου έχει διατυπωθεί αυτή η ερώτηση από ενήλικα σεβαστής ευφυΐας, ηλικίας, εξοικείωσης με νέες τεχνολογίες και χιούμορ ενήλικα, σχετικά βεβαίως με την ακτινοβολία που εκπέμπει ένα Bluetooth ακουστικό. Το bluetoοth έχει και αυτό ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως και το κινητό, αλλά όπως και κάθε συσκευή ή ηλεκτρονική και ηλεκτρική διάταξη που τη διέρχεται ρεύμα. Εντούτοις το bluetoοth ακουστικό εκπέμπει αμελητέα ποσότητα ακτινοβολίας ακριβώς διότι η ισχύς του είναι πολύ χαμηλή. Τα κυριότερα μεγέθη που ενδιαφέρουν σχετικά με την εκπομπή ακτινοβολίας από οποιαδήποτε ασύρματη συσκευή είναι η ισχύς λειτουργίας και εκπομπής σε συνάρτηση με το πόσο υψηλή είναι η εκπεμπόμενη συχνότητα. Το Bluetooth λειτουργεί στο «αδέσμευτο» φάσμα συχνοτήτων των 2,45 GHz (ISM, Industrial, Scientific and Medical) ώστε οι συσκευές που το ενσωματώνουν να μπορούν να λειτουργήσουν απροβλημάτιστα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, δηλαδή σε υψηλή συχνότητα, αλλά με δεδομένη την αμελητέα ισχύ εκπομπής, η ακτινοβολία που εκπέμπεται είναι ελάχιστη.

«Ακούω φωνές!»
Μία κλασσική αναστολή ορισμένων είναι ότι θα δέχονται παρεμβολές από άλλες συσκευές. Επίσης κάποιοι έχουν παραπονεθεί για παρεμβολές στα ακουστικά τους. Προσωπικά δεν έχω γίνει αποδέκτης ανάλογων σχολίων. Η παρεμβολή ή τα παράσιτα σε ένα Bluetooth ακουστικό είναι κάτι τεχνικώς αδύνατο πλέον, καθώς το Bluetooth εκμεταλλεύεται τη full-duplex επικοινωνία, καθώς και την αναπήδηση συχνότητας - frequency hopping - (έως και 1600 hops ανά δευτερόλεπτο), αλλά ακόμα κι αν υπάρξει παρεμβολή, δεν μπορεί παρά να περιοριστεί σε «πτώση» της ποιότητας του ήχου και όχι βεβαίως να ακούτε κάποιον άλλον να μιλάει. Σε κάθε περίπτωση η παρεμβολή δεν μπορεί να προέρχεται από άλλη Bluetooth συσκευή, αλλά είναι πιθανότερο να πρόκειται για κάποιο WiFi δίκτυο. Ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο είναι στατιστικά σπανιότατο πλέον, δεδομένου ότι οι τελευταίες εκδόσεις των προτύπων του Bluetooth αποκλείουν κάτι ανάλογο. Αντίθετα η χρήση Bluetooth δεν μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του πομποδέκτη του κινητού σας τηλέφωνου, πράγμα που σημαίνει ότι αν το κινητό σας δεν έχει καλό σήμα ή αν η ποιότητα της γραμμής δεν είναι καλή το Bluetooth ακουστικό σας δεν ευθύνεται.

«Υπάρχουν ενσύρματα ακουστικά Bluetooth;»
Υπάρχουν ακουστικά που συνδέονται με δίκτυο με το κινητό σας τηλέφωνο αλλά το μικρόφωνο και το ακουστικό είναι ουσιαστικά δύο συσκευές, συνδεδεμένες μεταξύ τους με ένα λεπτό καλώδιο. Ακουστικά αυτούς τους είδους κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά αλλά μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Η επιλογή δεν σας θα πρέπει να γίνει με βάση την άνεση σας αναφορικά με τη χρήση του ακουστικού. Για παράδειγμα, θα ήταν μία καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο ακουστικό εφόσον πραγματοποιείτε πολλές συνδιαλέξεις σε καθημερινή βάση, αλλά θα προτιμούσατε να μην έχετε συνεχώς το ακουστικό τοποθετημένο στο αυτί σας.

«Μπορώ να ακούω μουσική;»
Ναι μπορείτε να ακούτε μουσική αλλά αυτό θα σας φέρει αντιμέτωπους με το δίλημμα της προμήθειας ενός ακουστικού φτιαγμένου για να ακούτε μουσική, διότι τα απλά ακουστικά δεν είναι κατασκευασμένα για αυτή τη χρήση. Μπορείτε βεβαίως να ακούτε μουσική και με ένα κοινό ακουστικό, αλλά η ποιότητα του ήχου δεν θα είναι και η καλύτερη δεδομένου ότι τα περισσότερα Bluetooth ακουστικά είναι μονοφωνικά και φτιαγμένα να απομονώνουν τη φωνή από άλλους θορύβους του περιβάλλοντος, πράγμα που μπορεί να συμβάλλει δραστικά στη βελτίωση μιας συζήτησης από το τηλέφωνο, αλλά δεν θα συμβάλει στη μουσική σας εμπειρία. Στη περίπτωση που θα θέλατε να ακούτε και μουσική από τα ακουστικά σας, θα πρέπει να προτιμήσετε ειδικά ακουστικά με Advanced Audio Distribution Profile (A2DP). Το προφίλ A2DP ή Advanced Audio Distribution Profile, καθορίζει τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη διανομή ήχου υψηλής ποιότητας (μονοφωνικού ή στερεοφωνικού) μέσω καναλιών ACL σε συμβατές Bluetooth συσκευές. Επίσης μπορείτε να προτιμήσετε διπλά ακουστικά –«ψείρες», για ακόμη καλύτερη απόδοση.

Tips & Tricks
Όταν βρίσκεστε στη γωνιά με τα ακουστικά σε ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας δεν πρέπει να αναρωτηθείτε «ποιό είναι το καλύτερο» γιατί αυτή είναι μία ερώτηση στην οποία στη πραγματικότητα κανείς πωλητής δεν μπορεί να απαντήσει. Ο μόνος κατάλληλος είστε εσείς. Εσείς ξέρετε τις ιδιαίτερες συνήθειες σας αναφορικά με το πως και πόσο μιλάτε στο κινητό, και τι ακριβώς θα σας βόλευε. Πάντως η ποικιλία σε λειτουργικότητα των ακουστικών πλέον είναι μεγάλη. Τσεκάρετε το σχήμα του ακουστικού –δυστυχώς δεν μπορείτε να το δοκιμάσετε, γιατί δεν υπάρχουν δείγματα προς δοκιμή, όποτε θα πρέπει να περιοριστείτε στις οπτικές παρατηρήσεις και στις πληροφορίες που θα σας δώσει η συσκευασία και ο πωλητής.

Τα περισσότερα ακουστικά έχουν ένα χρόνο εγγύηση. Θα πρέπει να ρωτήσετε το κατάστημα τι θα γίνει αν το ακουστικό σας χαλάσει και κατά πόσο υπάρχει πολιτική επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης στον αντιπρόσωπο. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να πετούν τα ακουστικά τους όταν χαλάσουν, χωρίς να εξετάσουν το ενδεχόμενο αυτά να βρίσκονται εντός εγγύησης.

Αν και οι μπαταρίες των ακουστικών είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε κακομεταχείριση, αν θέλετε το ακουστικό σας να διατηρεί τη μέγιστη αυτονομία του μέχρι να χαλάσει ή να το βαρεθείτε, προτιμάτε να το φορτίζετε όταν φτάσει να κλείσει από την εξάντληση της μπαταρίας του.

Εφόσον επιλέξετε να αγοράσετε στερεοφωνικά ακουστικά Bluetooth ελέγξτε κατά πόσο το κινητό με το οποίο θέλετε να το συνδέσετε είναι συμβατό με το πρότυπο A2DP στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v