10 top "κινητές" επιλογές με λιγότερα από 200 ευρώ

Μέχρι πρότινος η έκφραση «θέλω ένα απλό κινητό» συνοδευόταν από πολλούς συμβιβασμούς. Όχι πια... Τον τελευταίο καιρό τα κινητά με καλό λόγο κόστους/απόδοσης έχουν πολλαπλασιαστεί. Και από αυτά ξεχωρίσαμε τα 10 καλύτερα.
10 top κινητές επιλογές με λιγότερα από 200 ευρώ
του Πάρη Καπράλου

Όταν μία μεγάλη τεχνολογική αλλαγή «κτυπάει» την αγορά, με δύο λόγια ενσωματώνεται σε καταναλωτικά προϊόντα, το μαθαίνουμε όλοι, άμεσα. Ωστόσο υπάρχουν περισσότερο υποδόριες αλλαγές, οι οποίες αξίζουν την προσοχή μας. Ανάμεσα σε αυτές, η εμφάνιση του «απλού κινητού», της συσκευής δηλαδή η οποία δεν ακούει τα προστάγματα της μόδας, επικεντρώνει στο κόστος χωρίς να ζητά από τον χρήστη να κάνει συμβιβασμούς ως προς την ποιότητα, αλλά περισσότερο ως προς τα πιο «μοδάτα» χαρακτηριστικά. Αυτό είναι μία σχετικά νέα τάση. Μέχρι πριν από έναν χρόνο αν κάποιος μου ζητούσε ένα κινητό που να είναι απλό στη χρήση, αλλά τα χαρακτηριστικά του να μην είναι απογοητευτικά, με τιμή κάτω των 200 ευρώ, τα μοντέλα που θα μπορούσα να του προτείνω θα μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Σήμερα, σας παραθέτουμε δέκα μοντέλα με κόστος μέχρι 200 ευρώ, ξεκινώντας από αρκετά χαμηλότερα.

Τι μπορώ να ζητήσω
Ως καταναλωτής, θα σας έλεγα ότι μπορείτε και έχετε κάθε δικαίωμα να ζητήσετε τα πάντα. Εφόσον η επιλογή σας είναι κοστοστρεφής, θα σας έλεγα ότι θα πρέπει να επικεντρωθείτε στα χαρακτηριστικά εκείνα που σύμφωνα με τις ανάγκες σας καθιστούν τη συσκευή χρηστική. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αναζητήσετε μεγάλα πλήκτρα και ευμεγέθη οθόνη -αν έχετε προβλήματα όρασης, ή μεγάλη διάρκεια μπαταρίας αν συχνά βρίσκεστε κάπου που η φόρτιση του κινητού σας δεν είναι εύκολη. Αν η αισθητική της συσκευής σας θα σας απασχολήσει μελλοντικά, μπορείτε να επικεντρωθείτε στο κατά πόσον εμφανίσιμη είναι η συσκευή σας και να επιλέξετε κάτι -για παράδειγμα- με μεταλλικό φινίρισμα ή ιδιαίτερο σχεδιασμό. Πλέον μπορείτε να ικανοποιήσετε αυτές τις επιλογές.

Γιατί αυτά τα κινητά στοιχίζουν λιγότερο
Στα πολύ ακριβά κινητά πληρώνετε τις ξεχωριστές δυνατότητες τους. Στα μέσου κόστους κινητά πληρώνετε το κόστος των -αρκετών είναι η αλήθεια- τμημάτων που τα συναποτελούν, τα οποία ανήκουν συχνά σε πολλούς διαφορετικούς κατασκευαστές. Αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι όλοι αυτοί οι κατασκευαστές απαιτούν να έχουν ένα ορισμένο περιθώριο κέρδους αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ένα κινητό με π.χ. 10 διακριτές δυνατότητες περισσότερες από ένα κινητό μικρού κόστους θα είναι τόσο ακριβότερο ως για τον κατασκευαστή, ώστε η μείωση της τιμής του -ακόμα κι αν γίνει παρωχημένο το μοντέλο του- είναι δύσκολη και συχνά μικρή.

Ένας επιπλέον λόγος είναι ο σχεδιασμός τους, ο οποίος συχνά στοιχίζει πολλά χρήματα αναφορικά με τις πατέντες που ο κατασκευαστής θα πρέπει πληρώνει. Η συνεχής απαίτηση για επιπρόσθετες δυνατότητες με παράλληλη μείωση των διαστάσεων και του βάρους, οδηγεί τους κατασκευαστές σε διαρκή επένδυση σε έρευνα αναφορικά με το πώς σε ένα κύκλωμα είναι δυνατόν να χωρέσουν οι λειτουργίες περισσότερων. Το αποτέλεσμα είναι ότι με την κυκλοφορία κάθε νέου μοντέλου που ενσωματώνει τα νέα κυκλώματα στη αγορά, ο κατασκευαστής επιθυμεί, επιδιώκει και στη τελική δικαιούται να επιθυμεί να πάρει πίσω -με την μορφή του αυξημένου περιθωρίου κέρδους- τα χρήματα που επένδυσε.

Τέλος, καθαρά εμπορικά μιλώντας, τα φθηνά αλλά κινητά ως στάση των κατασκευαστών ξεκίνησαν για να πείσουν όσους δεν θα αγόραζαν ποτέ νέο κινητό μονάχα επειδή θεωρούσαν ότι τα τελευταίας τεχνολογίας «έξυπνα», πολύπλοκά ή λιγότερο πολύπλοκα κινητά, μοδάτα, στυλιζαρισμένα, κλπ., για ποικιλία λόγων δεν τους χρειάζονται / ταιριάζουν. Σε αυτό το «δόγμα» οι σημαντικότεροι από τους κατασκευαστές αντιπαραθέτουν μία ποικιλία από νέες προτάσεις, που αν και έχουν βελτιωμένα χαρακτηριστικά (περισσότερες επαφές, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας, περισσότερη εσωτερική μνήμη, καλύτερη εμφάνιση, μεγαλύτερες οθόνες, ανετότερο πληκτρολόγιο, κλπ.) το κόστος τους είναι λογικό.

Tips & Tricks
Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει ο κάθε καταναλωτής που πρόκειται να αγοράσει ένα κινητό να προσέχει, κι αυτά τα πράγματα υπερβαίνουν τις ερωτήσεις του τύπου "Έχει εγγύηση;" προς τους πωλητές, διότι εντός της ΕΕ όλα τα κινητά έχουν από 1 ως τρία χρόνια εγγύηση, ανάλογα με τον κατασκευαστή. Πέρα από τις ερωτήσεις σας προς τον πωλητή του καταστήματος που θα επισκεφτείτε -τις οποίες θα πρέπει να κάνετε όλες, και όπως σας έρχονται, αναλογιζόμενοι ότι δεν υπάρχουν ανόητες ερωτήσεις, αλλά απορίες με τις οποίες είναι κάλο να μην μείνετε- καλό είναι να είστε σε θέση να περιεργαστείτε τη συσκευή τη οποία σκοπεύετε να αγοράσετε.

Κρατείστε τη συσκευή στο χέρι σας και σφίξτε τη. Αν νιώθετε τριγμούς -δεν θα φτάσετε να τους ακούτε, όσο κι αν τη σφίξετε, εκτός αν πιέσετε σε ένα σημείο μόνο, που δεν έχει νόημα να το κάνετε- σημαίνει ότι το εξωτερικό περίβλημα είναι πιο εύκαμπτο από όσο θα έπρεπε ή ότι κάποιο μέρος των πλαστικών που το αποτελούν δε εφαρμόζει με τα υπόλοιπα καλά. Συνήθως αυτό το θέμα γίνεται πιο έντονα μετά από κάποιους μήνες χρήσης. Αν θεωρείτε ότι κάτι ανάλογο θα σας ενοχλούσε ίσως θα έπρεπε να το λάβετε υπόψη σας.

Καθώς κρατάτε το κινητό στο χέρι σας, ελέγξτε κατά πόσον είστε σε θέση να γράψετε άνετα ένα μήνυμα. Τσεκάρετε επίσης αν οι «δρόμοι» των πλήκτρων, έχουν καλή αίσθηση για εσάς (κατά πόσον δηλαδή αντιλαμβάνεστε με την αφή με σαφήνεια κάθε πλήκτρο που πατάτε). Αν το κινητό είναι slider (δηλαδή αποτελείται από δύο αντίρροπα κομμάτια, και αποκαλύπτει το πληκτρολόγιο του με κίνηση του ενός τμήματος προς τα πάνω και του άλλου προς τα κάτω) κατά πόσον μετά το άνοιγμα του πληκτρολογίου τα τελευταία πλήκτρα αποκαλύπτονται πλήρως. Τέλος, λάβετε υπόψη σας το ωφέλιμο τμήμα της οθόνης και κατά πόσο θα μπορείτε να βλέπετε με άνεση τις ενδείξεις σε αυτή.

Στα Άρθρα του Αφιερώματος ακολουθούν τα 10 καλύτερα κινητά της αγοράς -ανά εταιρία- με κόστος χαμηλότερο από 200 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v