Διαδρομές και εξερευνήσεις

Όποια εποχή και να πάτε, η πρώτη σας εικόνα από την Τυνησία θα είναι χιλιόμετρα χρυσών ακτών και η έρημος. Με περισσότερα από 1.200 χιλιόμετρα ακτογραμμής, η ηλιόλουστη μεσογειακή χώρα είναι ο παράδεισος του ταξιδιώτη.

Όποια εποχή και να πάτε, η πρώτη σας εικόνα από την Τυνησία θα είναι χιλιόμετρα χρυσών ακτών και η έρημος. Με περισσότερα από 1.200 χιλιόμετρα ακτογραμμής, η ηλιόλουστη μεσογειακή χώρα είναι ο παράδεισος του ταξιδιώτη.

Διάσημα θέρετρα είναι το Σους, το Μοναστίρ, το Χαμαμέτ, η Τζέρμπα και το Ταμπάρκα, τα οποία προσφέρουν στους επισκέπτες τους τις καλύτερες αμμώδεις παραλίες με κρυστάλλινα νερά και πλειάδα επιλογών διασκέδασης.

Παράλληλα, η Τυνησία προσφέρει κάτι μοναδικό, με τις οάσεις και τα χωριά των Βερβέρων και των Βεδουϊνων, του χουρμά και του κους κους, του πολιτισμού και της παράδοσης.

Τα ερείπια της Καρχηδόνας, το νησί των λωτοφάγων που επισκέφθηκε ο Οδυσσέας, πεδινές και ορεινές οάσεις, καμήλες, ολόκληρα καραβάνια που μεταφέρουν εμπορεύματα, η έρημος της Σαχάρας, οι μεδίνες με τα στενά σοκάκια και τα μικρομάγαζα είναι μερικά μόνο από τα ”θέλγητρα” της Τυνησίας.

Τύνιδα

Η Τύνιδα είναι η πρωτεύουσα, που αρχιτεκτονικά έχει τρία χαρακτηριστικά: τη Μεδίνα, την πολύ παλιά πόλη, την Αραβική και τη λεγόμενη Γαλλική πόλη, που είναι και το μοντέρνο τμήμα της Τύνιδας.

Η πρωτεύουσα της χώρας είναι ένα μωσαϊκό αραβικού, νεοαποικιακού και μοντέρνου ρυθμού, με πληθυσμό πάνω από 2 εκατομμύρια κατοίκους. Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει το πελώριο τζαμί Ελ Ζίτουνα, το παλιότερο τέμενος της Τυνησίας, σύμβολο της δύναμης του Ισλάμ. Μια σωστή ξενάγηση αρχίζει από την παλιά αραβική πόλη Μεντίνα, (στα αραβικά σημαίνει ”πόλη”) με την περίφημη σκεπαστή και πλούσια αγορά της (η αλλιώς το ”Σουκ”) και το έντονο αραβικό στοιχείο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το περίφημο μουσείο Μπαρντό, φημισμένο για τα ψηφιδωτά του, πολλά από τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Έλληνα επισκέπτη (όπως το ψηφιδωτό με τον Οδυσσέα που τον καλούν οι σειρήνες, τα αγάλματα με τον Δία και τον Ποσειδώνα, ο καταπέλτης κ.ά.).

Τοζέρ

Το Τοζέρ είναι μια από τις πιο διάσημες πόλεις της Τυνισίας, γνωστός ταξιδιωτικός προορισμός. Πρόκειται για μια πόλη φτιαγμένη κυριολεκτικά μέσα στην έρημο, ενώ αποτελεί και τη μεγαλύτερη όαση της Τυνησίας.

Είναι διάσημο για την παλιά πόλη, το Ouled el-Hadef, το οποίο είχε δημιουργηθεί τον 14ο αιώνα, το εντυπωσιακό μουσείο του και το τεράστιο δάσος στα βόρεια της πόλης. Αριθμεί 500 χιλιάδες χουρμαδιές που ποτίζονται από 200 πηγές.

Όλη η ιστορία της Τυνησίας είναι αποτυπωμένη σε ένα όμορφο λαογραφικό μουσείο με κέρινα ομοιώματα, όπου παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή των Τυνησίων.

Ένας άλλος χώρος είναι το πάρκο με τις χίλιες και μία νύχτες, όπου ”ζωντανεύει” ο Αλή Μπαμπά με τους 40 κλέφτες, ο Αλαντίν με το λυχνάρι και όλα τα αραβικά παραμύθια που είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Σους

Στην ανατολική ακτή της Τυνησίας, δυο ώρες απόσταση από την πρωτεύουσα, βρίσκεται η Σους (τα Σούσα). Ιδρύθηκε τον 9ο αι. π.Χ. Πήρε το σημερινό της όνομα από τους Aραβες. Είναι η τρίτη σε σημασία πόλη της χώρας και σημαντικό τουριστικό θέρετρο. Το ήπιο κλίμα, τα υπέροχα παράλια και η φιλοξενία των κατοίκων της γοήτευαν πάντοτε τους πολλούς κατακτητές της. Φοίνικες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί και Άραβες έχουν περάσει από τη ”γόνιμη πόλη” αφήνοντας το στίγμα και την κληρονομιά τους.

Μοναστίρ

Το Μοναστίρ, με τα τοίχη του που στέκουν από τον 9ο αιώνα μ.Χ. και τον επιβλητικό πύργο του Ριμπάτ συνδυάζει αρμονικά την παράδοση με ένα σύγχρονο θέρετρο με εντυπωσιακή θέα στη Μεσόγειο.

Το ”Μοναστήρι” από το οποίο πήρε το όνομά του είχε χτισθεί από ένα ισλαμικό τάγμα τον 8ο αιώνα για να προστατεύει την πόλη από τις επιθέσεις των νομαδικών φυλών και από τα βυζαντινά πολεμικά πλοία. Εδώ γυρίστηκε η ταινία ”Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ”.

Τζέρμπα

Το νησάκι Τζέρμπα είναι το γνωστό νησάκι των Λωτοφάγων από την.. εποχή του Οδυσσέα. Ένα νησί με περισσότερες από 10.000 φοινικιές να αναδύονται από τη θάλασσα σαν οφθαλμαπάτη. Το πολυνησιακό σκηνικό του μεσογειακού νησιού ολοκληρώνεται με χιλιόμετρα μοναδικών παραλιών και πολυτελών ξενοδοχείων.

Το Τζέρμπα προσφέρει στον ταξιδιώτη μια ευρεία γκάμα θαλάσσιων σπορ, ρωμαϊκά κτίσματα, ένα πειρατικό κάστρο και μια αρχαία συναγωγή. Τα εστιατόρια του νησιού σερβίρουν φρέσκο ψάρι και παραδοσιακά πιάτα όπως το κους κους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v