Εξερευνήσεις, ανακαλύψεις και αξιοθέατα

Από τότε που γενικεύτηκε η μαζική τουριστική κίνηση τη δεκαετία του ’60, η Μαγιόρκα αδιαμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για όλες τις εθνικότητες, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα επιλογών που ταιριάζουν σε όλα τα γούστα.

Η Μαγιορκα είναι το μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων, του αυτόνομου νησιωτικού συμπλέγματος στα ανατολικά της Ισπανίας. Όπως η Μενόρκα και η Ιμπίθα, είναι ένας από τους πλέον αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς.

Η πρωτεύουσα του νησιού αλλά και του συμπλέγματος είναι η Πάλμα ντε Μαγιόρκα, ή όπως την γνωρίζουν οι κάτοικοι του υπόλοιπου νησιού, Ciutat (”πόλη” στα καταλανικά).

Το νησί ανήκει ιστορικά στην καταλανική σφαίρα επιρροής. Η ντόπια γλώσσα είναι τα καταλανικά, παρά την μείωση της διάδοσης κατά την ισπανική δικτατορία.

Κατά την επίσκεψή σας στο νησί, αξίζει να επισκεφθείτε το Παλάτι της Αλμουδάινας, τον Καθεδρικό ναό γοτθικού ρυθμού του 14ου αιώνα που αποτελεί και το ορόσημο της πόλης, καθώς και το Κάστρο Μπελβέρ, το κτίριο Λόντζα με το Μουσείο Τεχνών, αλλά και την παλιά πόλη της Πάλμα με τους μεσαιωνικούς δρόμους και τις εκκλησιές.

Από τότε που γενικεύτηκε η μαζική τουριστική κίνηση τη δεκαετία του ’60, η Μαγιόρκα αδιαμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για όλες τις εθνικότητες, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα επιλογών που ταιριάζουν σε όλα τα γούστα. Σε γενικές γραμμές, οι ακτές στη νότια πλευρά του νησιού είναι πιο ”ζωντανές”, κατάλληλες για τους νεότερους επισκέπτες που αναζητούν νυχτερινή ζωή.

Αλκούντια

Εάν η πολυκοσμία που επικρατεί στα νότια του νησιού δεν είναι αυτό που αποζητάτε, ίσως η Αλκούντια στην βόρεια ακτή της Μαγιόρκα είναι το μέρος που ψάχνετε για τις επόμενες οικογενειακές σας διακοπές.

Αν και βρίσκεται 52 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Πάλμα, η διαδρομή είναι μια από τις ευκολότερες του νησιού.

Η παλιά πόλη της Αλκούντια απέχει δυο χιλιόμετρα από τους παραθαλάσσιους οικισμούς και αξίζει μια επίσκεψη. Ποιος ξέρει; ίσως το περιβάλλον ”μιλήσει” στη μνήμη σας, μια και οι πρώτοι εποικιστές του νησιού που εγκαταστάθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν αρχαίοι Έλληνες.

Πολλά κτίρια στέκουν εκεί από τον 13ο αιώνα ενώ εντυπωσιακά είναι τα επιβλητικά τείχη και τα στενά σοκάκια που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Το λιμάνι και το θέρετρο της Αλκούντια, όπου βρίσκονται και τα περισσότερα ξενοδοχεία, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του μοναδικού ομώνυμου κόλπου, μήκους 8 χιλιομέτρων που εκτείνεται από την Πλάγια ντε Μούρο έως το Καν Πίκαφορντ.

Τα θερμά ρηχά νερά του Κόλπου έχουν καταστήσει την πόλη ιδιαίτερα δημοφιλή σε οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ η παραλία είναι ιδιαίτερα ελκυστική, με την λεπτή της άμμο και την πληθώρα water sports στα οποία μπορεί κανείς να επιδοθεί. Όποιο μέρος της παραλίας και εάν διαλέξετε, δεν θα απέχετε περισσότερο από 100 μέτρα από το κοντινότερο beach bar.

Κάλα Μπονα - Κάλα Μιγιόρ

H πόλη της Kάλα Μπόνα και η γειτονική Κάλα Μιγιόρ βρίσκονται στην ήσυχη ανατολική ακτή της Μαγιόρκα. Απέχει περίπου 2 ώρες από το διεθνές αεροδρόμιο.

Η Κάλα Μπόνα δεν είναι ένα τουριστικό θέρετρο αλλά μάλλον ένα μικρό παραδοσιακό ψαροχώρι που έχει μάθει να διαχειρίζεται και τον τουρισμό. Η πόλη διατηρεί ακόμη και σήμερα τα στενά της σοκάκια.

Με μεγάλο ατού τα 2 χιλιόμετρα αμμώδους παραλίας από το Κάλα Μπόνα (ο καλός κόλπος) έως το Κάλα Μιγιόρ, η τουριστική κίνηση στην περιοχή αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Από τα 3 θέρετρα της ακτής, το Κάλα Μιγιόρ είναι αδιαμφισβήτητα αυτό με την πιο έντονη ”ζωή” και διαθέτει μια ευρεία γκάμα από μπαρ και καλοκαιρινά κλαμπάκια. Ωστόσο, παραμένει ιδανικότερος προορισμός για οικογενειακές διακοπές παρά για πιτσιρικάδες που αναζητούν έντονη νυχτερινή ζωή.

Κάμπ ντε Μαρ

Το τουριστικό θέρετρο Κάμπ ντε Μαρ, με τις πόλεις Andratx, Port d’Andratx, S’Arracs και Sant Elm είναι ο κύριος πόλος έλξης στη νοτιοδυτική Μαγιόρκα.

Η περιφέρεια του Andratx έχει πληθυσμό 8.000 ανθρώπων, που τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται 24.000, υποδηλώνοντας τη σημασία της περιοχής στην τουριστική βιομηχανία του νησιού.

Το Κάμπ ντε Μαρ προσελκύει από τις αρχές του 20ου αιώνα πολλούς διάσημους αστέρες των τεχνών και του αθλητισμού, καθώς εκεί διέμενε κάποτε ο Ροδόλφο Βαλεντίνο ενώ εάν είστε τυχεροί, θα συναντήσετε τον Τομ Κρούζ, την Κλώντια Σιφέρ ή τον Μάικλ Σουμάχερ, οι οποίοι έχουν εντυπωσιακές βίλες δίπλα στην ακτογραμμή.

Πάλμα ντε Μαγιόρκα

Για τους επισκέπτες της Μαγιόρκα που δεν έχουν επεκταθεί πέραν της Πάλμα Νόβα και του Μάγκαλουφ, ένα πέρασμα από την Πάλμα θα αποτελέσει πραγματική αποκάλυψη, δείχνοντας ότι υπάρχουν περισσότερα για να δει κανείς στο νησί, πέραν των κέντρων διασκέδασης.

Αν και η Πάλμα είναι το εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Μαγιόρκα, η ποσότητα και η συχνότητα των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων μόνο έκπληξη μπορούν να προκαλέσουν.

Οι ρίζες της πόλης κρατούν από πριν την ακμή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ακόμη και σήμερα, οι ντόπιοι βρίσκουν συχνά ρωμαϊκά ευρήματα μόλις μισό μέτρο κάτω από το έδαφος.

Αν και βρίσκεται στο κέντρο του τεράστιου κόλπου της Πάλμα, η πόλη δεν έχει δική της παραλία. Ωστόσο τα παραδοσιακά θέρετρα Καν Παστίγια και Κάλα Μαγιόρ βρίσκονται μόλις οκτώ χιλιόμετρα προς τα ανατολικά και τα δυτικά αντίστοιχα, της πόλης.

Πάλμα Νόβα - Μάγκαλουφ

Η διάσημη πόλη της Πάλμα Νόβα και το γειτονικό Μάγκαλουφ είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στο νησί. Βρίσκονται στη νοτιοδυτική ακτή της Μαγιόρκα, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Πάλμα και το διεθνές αεροδρόμιο Σον Σαντ Χοάν (Προσοχή στα ταξί, δουλεύουν με στάνταρντ τιμές και η διαδρομή έως την Πάλμα Νόβα κοστίζει περί τα 25 ευρώ).

Τόσο η Πάλμα Νόβα όσο και το Μάγκαλουφ έχουν εξαίρετες αμμώδεις παραλίες, με όλες τις δυνατές επιλογές για να ξοδέψετε τα χρήματά σας. Θαλάσσια σπορ, μπαράκια αλλά και αμέτρητα μαγαζιά με ρούχα, είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ βρίσκονται παντού, θυμίζοντας έντονα ελληνικό νησί.

Η νυχτερινή ζωή δεν θα σας απογοητεύσει. Θα συναντήσετε πολλές βρετανικές πάμπ, λόγω των χιλιάδων Άγγλων που επισκέπτονται τη Μαγιόρκα κάθε χρόνο, αλλά μόλις ένα μεγάλο κλαμπ, το οποίο κλείνει τις πρωινές ώρες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v