Καρπενήσι: Ο... ορεινός είν’ αλλιώς!

Εάν η αντίληψή σας για τις διακοπές του Πάσχα αφορά έναν συνδυασμό απόδρασης από τους ρυθμούς ζωής της πόλης, ηρεμίας, αλλά και επιστροφής στην παράδοση, τότε το ρουμελιώτικο Πάσχα στο Καρπενήσι σίγουρα θα καλύψει τις προσδοκίες σας.

Εάν η αντίληψή σας για τις διακοπές του Πάσχα αφορά έναν συνδυασμό απόδρασης από τους ρυθμούς ζωής της πόλης, ηρεμίας, αλλά και επιστροφής στην παράδοση, τότε το ρουμελιώτικο Πάσχα στο Καρπενήσι σίγουρα θα καλύψει τις προσδοκίες σας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.montana.gr, τηλ. 22370 80400.

Η πρωτεύουσα της Ευρυτανίας είναι κρυμμένη στη νοτιοδυτική πλευρά του Βελουχιού, τριγυρισμένη με ελατόφυτα βουνά, σε υψόμετρο 1000 μ.

Το Καρπενήσι θεωρείται και είναι ένα από τα καλύτερα και υγιεινότερα θέρετρα της Ελλάδας. ”Σήμα κατατεθέν” της πόλης μπορεί να θεωρηθεί η κεντρική πλατεία του Μάρκου Μπότσαρη, με τα παλιά και πλούσια πλατάνια της, και τις ονομαστές της βρύσες.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της πόλης, είναι το γνωστό Ρουμελιώτικο Πάσχα, ένα έθιμο που έλκει την καταγωγή του από τον περασμένο αιώνα, όχι μόνο διατηρείται, αλλά χρόνο με το χρόνο ζωντανεύει μια και οι νεότερες γενιές συμμετέχουν με ιδιαίτερο μεράκι και κέφι στο έθιμο του ”λάκκου” και στο πασχαλινό γλέντι.

Ξημερώνοντας η Κυριακή του Πάσχα, η πόλη σκεπάζεται κυριολεκτικά από τον καπνό από δεκάδες λάκκους στις γειτονιές της πόλης που καίνε κλήματα. Το γύρισμα των αρνιών και το γλέντι γύρω από τους λάκκους διαρκεί μέχρι το απόγευμα. Παράλληλα, ο Δήμος κάνει τις δικές του εκδηλώσεις συμβάλλοντας στην προβολή του εθίμου.

Η Ευρυτανία προσφέρεται για αποδράσεις και στις τέσσερις εποχές. Το χειμώνα, επίκεντρο των αποδράσεων γίνεται το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Βελούχι. Στα δυτικά η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών δημιουργεί μοναδικό συνδυασμό με τα δασωμένα ευρυτανικά όρη.

Η Μονή Παναγιάς Προυσιώτισσας, η οποία ιδρύθηκε περίπου το 12ο αι. αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Ευρυτανίας. Πρόκειται για επιβλητικό κτίσμα σε απότομο βράχο, όπου φυλάσσεται εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Επίσης, στα αξιοθέατα της περιοχής περιλαμβάνεται η τεχνητή λίμνη Κρεμαστών, όπου συγκεντρώνονται τα νερά του Αχελώου, Αγραφιώτη και Ταυρωπού. Διαθέτει το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό φράγμα. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία τοπίου μοναδικής ομορφιάς.

Μην χάσετε το φαράγγι Πανταβρέχει στον Κρικελλοπόταμο, κοντά στο χωριό Ρόσκα. Ένα θέαμα μοναδικό το οποίο δημιουργείται από την κατάπτωση νερών από μεγάλο ύψος. Η πρόσβαση στο σημείο, ωστόσο, δεν είναι εύκολη.

Χτισμένο λίγα χιλιόμετρα πάνω από το Καρπενήσι, σε μια πλαγιά του όρους Τυμφρηστού το Hotel & Spa Montana, αποτελεί την πρώτη σοβαρή τουριστική επένδυση στο νομό Ευρυτανίας. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του μεγάλου αυτού συγκροτήματος αρμόζει απολύτως στο φυσικό περιβάλλον και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη όποια ώρα της ημέρας ή της νύχτας αυτός καταφθάσει. Οι τιμές ξεκινούν στα 173 ευρώ την ημέρα για το απλό δίκλινο δωμάτιο και φθάνουν στα 295 ευρώ για τη junior σουίτα (αυτή με το Jacuzzi). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.montana.gr, τηλ. 22370 80400.

Εκτός της πόλης θα βρείτε αρκετές προτάσεις παραμονής κυρίως σε ξενώνες που αν και δεν υπόσχονται αμύθητη πολυτέλεια ανταμοίβουν με τη θέα τους.

Γιώργος Φλώκας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v