TV: Τι να δείτε αυτή την εβδομάδα (9-15/11)

Τα καλύτερα ραντεβού με την μικρή οθόνη, που μας επιφυλάσσει υπέροχες κινηματογραφικές εκπλήξεις αυτή την εβδομάδα.
TV: Τι να δείτε αυτή την εβδομάδα (9-15/11)
Από πλευράς ελληνικών προγραμμάτων και εκπομπών, αυτή η εβδομάδα είναι ιδιαίτερα "φτωχή": Το The 2night show του Γρηγόρη Αρναούτογλου κάνει πρεμιέρα Τετάρτη στις 23.15 στον ΑΝΤ1. Και δεν θα το δούμε. Αλλά δεν μας απασχολεί καθόλου: Ίσως πρόκειται για μία από τις πιο πλούσιες κινηματογραφικά εβδομάδες της μικρής οθόνης. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τις καλύτερες ταινίες που προβάλλονται – σχεδόν όλες τους υποψήφιες για Όσκαρ, σχεδόν όλες τους αριστουργήματα. Αυτή τη βδομάδα λοιπόν, βλέπουμε:

*The Blind Side (2009), Τρίτη στις 22.00, STAR
Η ταινία εστιάζει στο ανατρεπτικό και συναρπαστικό ταξίδι ενός άστεγου έφηβου, που βρίσκει σπίτι, αγάπη, οικογένεια και καταφέρνει να αναδειχθεί σε αστέρι του μπέιζμπολ. Και χαρίζει στην υπέροχη Σάντρα Μπούλοκ το πρώτο της Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου.

*Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους (2007), Τρίτη στις 23.10, ANT1
Οι αδερφοί Κοέν υπογράφουν ένα σκοτεινό θρίλερ με έναν από τους ωραιότερους «τρελούς» villains που έχουμε δει (υπέροχος ο Χαβιέ Μπαρδέμ) και κερδίζουν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

*Django Unchained (2012), Τετάρτη στις 22.00, Mega
Ο Κουεντίν Ταραντίνο παντρεύει το είδος του ουέστερν με την ιδιαίτερη αισθητική του, χαρίζοντάς μας μια περιπέτεια γεμάτη ωραίους χαρακτήρες, αίμα, πιστολίδι με φόντο την εξέγερση των σκλάβων της Αμερικής. Υπέροχοι στους ρόλους τους οι Τζέιμι Φοξ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κέρι Ουάσινγκτον, Σάμιουελ Τζάκσον, αλλά κυρίως ο απολαυστικός Κρίστοφ Βαλτς.

*Prometheus (2012), Πέμπτη στις 22.00, Star
Μια ομάδα εξερευνητών κάνει μια αποστολή για να γνωρίσει αυτό, που οι επιστήμονες θεωρούν «δημιουργό» τους. Όμως τα μέλη του πληρώματος του διαστημόπλοιου «Προμηθέας», ο καθένας για τους λόγους του, προκαλούν τους θεούς. Και ακριβώς όπως συμβαίνει με τον μύθο του Προμηθέα, το να προκαλεί κανείς τους θεούς μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ, πολύ κακή ιδέα. Ο Ρίντλεϊ Σκοτ, ο σκηνοθέτης των ταινιών “Alien” και “Blade Runner”, επιστρέφει στο είδος, που ο ίδιος καθιέρωσε και έχει μαζί του τους Μάικλ Φασμπέντερ, Σαρλίζ Θερόν.

*Nine (2009), Πέμπτη στη 1.15, Mega
Κι ενώ στην Αθήνα ο Γιάννης Κακλέας ανεβάζει σε θεατρικό μιούζικαλ το «Nine», το Mega προβάλλει την κινηματογραφική μεταφορά του, με σκηνοθέτη τον μετρ του είδους Ρομπ Μάρσαλ και μέλη του λαμπερού καστ τους Τζούντι Ντεντς, Νικόλ Κίντμαν, Σοφία Λόρεν, Πενέλοπε Κρουζ, Κέιτ Χάντσον, Μαριόν Κοτιγιάρ και φυσικά τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις στον ρόλο του σκηνοθέτη που για πρώτη φορά μας σύστησε ο Φελίνι στο 8 1/2.

*Ένας χωρισμός (2011), Παρασκευή στις 22.00, ΕΡΤ1
Ο Ναντέρ και η Σιμίν διαφωνούν για το αν πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους στο Ιράν και σκέφτονται να χωρίσουν. Αναγκασμένος να βρει μια γυναίκα να προσέχει τον πατέρα του που πάσχει από Αλτσχάιμερ, ο Ναντέρ θα βρεθεί ξαφνικά μπλεγμένος σε μια μοιραία παρεξήγηση. Αριστουργηματική ματιά του καλύτερου ιρανού σκηνοθέτη, Ασγκάρ Φαραντί, στο σύγχρονο Ιράν και στην σύγχρονη κοινωνία εν γένει.

*The Prestige (2006), Παρασκευή στις 22.00, Star
Δύο διάσημοι ταχυδακτυλουργοί, στο Λονδίνο της δύσης του 19ου αιώνα, πρώην βοηθοί του μεγάλου δασκάλου τους Κάτερ και παλιοί φίλοι. Μια βαθιά φιλία που έληξε άδοξα όταν η Τζούλια, σύζυγος του Άνγκιερ, βρήκε φρικτό θάνατο κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης ενός κόλπου. Ο Άνγκιερ θα χρεώσει αυτό το τραγικό συμβάν στον Μπόρντεν, εκείνος θα αρνηθεί να αναλάβει την ευθύνη και οι δρόμοι τους θα χωρίσουν οριστικά. Η «μαγική» συνέχεια, στο αριστοτεχνικό θρίλερ του Νόλαν με τους Μάικλ Κέιν, Χιου Τζάκμαν, Κρίστιαν Μπέιλ και Σκάρλετ Γιόχανσον.

*Rio (2011), Σάββατο στις 21.00, Star
Στην «παιδική γωνιά» της εβδομάδας, ο Μπλου, ένας παπαγάλος, που ανήκει σε σπάνιο είδος, ζει μια προστατευμένη ζωή στη Μινεσότα, αφού όταν ήταν μωρό, τον είχαν αρπάξει λαθρέμποροι από το τροπικό δάσος της Βραζιλίας. Ο Μπλου, που δεν έμαθε ποτέ να πετάει, πιστεύει ότι είναι ο τελευταίος του είδους του αλλά ανακαλύπτει ότι υπάρχει κι άλλος σαν κι αυτόν- και μάλιστα θηλυκού γένους, η Τζούελ.

*Οι Ομπρέλες του Χερβούργου (1964), Κυριακή στις 21.00, ΕΡΤ2
Η 17χρονη Ζενεβιέβ, κόρη μιας χήρας, ιδιοκτήτριας ενός χρεωμένου ομπρελάδικου, είναι ερωτευμένη με τον Γκι, νεαρό μηχανικό αυτοκινήτων. Όταν όμως εκείνος φεύγει για τον πόλεμο της Αλγερίας, τα ίχνη του χάνονται. Ο Ζακ Ντεμί σκηνοθετεί ένα μιούζικαλ ανάλαφρο και γεμάτο χρώμα, μία από τις πιο ρομαντικές στιγμές των ‘60s με τους Κατρίν Ντενέβ, Νίνο Καστελνουόβο, Μαρί Μισέλ, Αν Βερνόν.

*Ίσως αύριο (2010), Κυριακή στις 22.00, ΕΡΤ1
Η φιλία δύο νεαρών συμμαθητών θα τους οδηγήσει σε μια απερίσκεπτη πράξη εκδίκησης με απρόβλεπτες συνέπειες, στην ταινία της Σούζαν Μπίερ από την Δανία που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Οι ελληνικές ταινίες της εβδομάδας
*Ο Μπακαλόγατος, Κυριακή στις 21.00, Star
Ο Ζήκος και τα ερωτικά μπερδέματα με φόντο ένα παλιό μπακάλικο χαρίζουν ακόμη γέλιο, χάρη στο μπρίο του Κώστα Χατζηχρήστου.

*Λούφα και Παραλλαγή (1984), Κυριακή στις 21.00, Mega
Έξι στρατιώτες την περίοδο της Χούντας αναλαμβάνουν τις… κάμερες του στρατού, σε μία από τις ταινίες-σταθμό για τη νεοελληνική κωμωδία, από τον Νίκο Περράκη – παίζουν οι Νίκος Καλογερόπουλος, Γιώργος Κιμούλης, Παύλος Χαϊκάλης, Στέλιος Μάινας, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Χρήστος Βαλαβανίδης, Δημήτρης Πουλικάκος, Τάνια Καψάλη κ.α.

Το αθλητικό ραντεβού της εβδομάδας
Euroleague, Παναθηναϊκός-Ζαλγκίρις Κάουνας, Πέμπτη στις 21.45, ΕΡΤ2

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v