Mini-series του Netflix φτιαγμένες για να σε καθηλώσουν

Ορισμένοι άνθρωποι δεν θέλουν να επενδύσουν και πολύ χρόνο στην παρακολούθηση σειρών∙ γι’ αυτούς υπάρχουν οι mini-series.
Mini-series του Netflix φτιαγμένες για να σε καθηλώσουν

Τα mini-series λειτουργούν σαν υβριδικό μοντέλο∙ δεν είναι ούτε μία αμιγώς κλασική σειρά με τη γνωστή δομή, αλλά ούτε και μία ιστορία που εκτυλίσσεται στο περιορισμένο χρονικό διάστημα των δύο- τριών ωρών . Τα mini-series ικανοποιούν και απαιτητικούς φανς των σειρών που λαχταρούν εκτενέστερη πλοκή, αλλά και τους ανυπόμονους φανς των ταινιών που δεν έχουν χρόνο να διαθέσουν.

Inventing Anna (2022, 9 επεισόδια)



Η επίσημη υπόθεση έχει ως εξής: Μια άσημη δημοσιογράφος ερευνά την υπόθεση της Άννα Ντέλβι, μίας γερμανίδας influencer και υποτιθέμενης γερμανίδας κληρονόμου που γοήτευσε την κοσμική Νέα Υόρκη. Ωστόσο ποια είναι η Άννα; Πρόκειται για μία απλή εγκληματία ή για το σύμβολο του Αμερικανικού Ονείρου; Μεταξύ της Άννας και της δημοσιογράφου δημιουργείται μια σκοτεινή σχέση αγάπης και μίσους, και ενώ η δίκη της Άννας είναι προ των πυλών, η δημοσιογράφος αγωνίζεται να βρει την απάντηση στο πιο καυτό ερώτημα της Νέας Υόρκης: Ποια είναι τελος πάντων αυτή η Άννα Ντέλβι;

Το 2018, το περιοδικό New York Magazine δημοσίευσε το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Τζέσικα Πρέσλερ το οποίο εστίαζε στην Ντέλβι, την μυστηριώδη πρωταγωνίστρια που κατηγορήθηκε ότι έκλεψε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και από τους φίλους της μεταξύ του 2013 και 2017, ελπίζοντας να ιδρύσει μια λέσχη με την ονομασία «Ίδρυμα Άννα Ντέλβι».

Το «Inventing Anna» του Netflix, είναι εμπνευσμένο από το εκτενές ρεπορτάζ της Πρέσλερ, η οποία είναι ταυτόχρονα και παραγωγός της σειράς. Η σειρά ακολουθεί την δημοσιογράφο Βίβιαν, έναν χαρακτήρα που βασίζεται εν μέρει στην Πρέσλερ και τον υποδύεται η Άννα Κλάμσκι, καθώς ερευνά την περίπλοκη ιστορία της Άννα Σόροκιν. Το δράμα επιχειρεί να αφηγηθεί την ιστορία της Σόροκιν μέσα από τα μάτια όσων τη γνώριζαν – ή έστω νόμιζαν ότι την γνώριζαν.

Unorthodox (2020, 4 επεισόδια)



Μια σύντομη, μαγευτική γερμανοαμερικανική σειρά, το Unorthodox ακολουθεί τη διαφυγή της Esty Shapiro από την ορθόδοξη εβραϊκή κοινότητα που διαμένει στη Νέα Υόρκη μέχρι το Βερολίνο. Δεκαεννιά ετών και δυστυχισμένη, αιχμάλωτη ενός «κανονισμένου» γάμου ρισκάρει να δει τι της επιφυλάσσει η ζωή πέρα ​​από τα αυστηρά όρια της γειτονιάς του Williamsburg. Καθώς η Esty αναζητά την μητέρα της και εξετάζει επιφυλακτικά τη ζωή εκτός των προστατευτικών ορίων που της είχαν επιβληθεί, αρχίζει να ανακαλύπτει ποια είναι πραγματικά, πειραματιζόμενη με τα μουσικά ταλέντα της που της είχε απαγορευτεί να εξασκεί στο παρελθόν.

Παράλληλα, ο νεαρός σύζυγός της Yanky την κυνηγάει με τη βοήθεια του διαταραγμένου ξαδέρφου του Moishe (Jeff Wilbusch). Η Esty βρίσκεται τελικά αντιμέτωπη με μία εσωτερική αντίφαση: θα συνεχίσει να προχωρά μπροστά και να παλεύει για την ελευθερία της μόνη της ή θα υποκύψει σε μία ασφαλή ζωή αρνούμενη την ταυτότητά της;  Η σειρά, βασισμένη στην αυτοβιογραφία της Deborah Feldman του 2012, Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots, είναι ένα τρυφερό, προσεκτικά δημιουργημένο συναισθηματικό έργο, βαθύ και χτισμένο υπομονετικά σε τέσσερα μοναδικά επεισόδια.

When they see us (2019, 4 επεισόδια)



Στις 19 Απριλίου 1989, η 28χρονη Trisha Meli έκανε τζόκινγκ στο Central Park όπου βιάστηκε βάναυσα και θεωρήθηκε από τους βιαστές της νεκρή. Μετά από κώμα 12 ημερών, η Meli όταν ξύπνησε δεν θυμόταν τι της συνέβη και δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει τον δράστη ή τους δράστες. Η σειρά δεν πτοείται από τη φρίκη αυτού που συνέβη στη Meli. Μια επιτυχημένη λευκή γυναίκα που νόμιζαν για νεκρή στον πιο διάσημο δημόσιο χώρο της Αμερικής, είναι μία πραγματικότητα η οποία δεν «καθόταν» καλά στη νόρμα της Νέας Υόρκης. Όλοι—ο δήμαρχος, ο εισαγγελέας, το αστυνομικό τμήμα— ήθελαν να συλληφθούν εκείνοι που της επιτέθηκαν. Αλλά κάπου στην πορεία, η εισαγγελέας του Μανχάταν Linda Fairstein και οι ντετέκτιβ του NYPD έχασαν τον στόχο τους να βρουν τον πραγματικό εγκληματία και αποφάσισαν να «εξιχνιάσουν» το έγκλημα με κάθε μέσο. 

Οι ηθοποιοί που υποδύονται τους «Central Park Five», οι οποίοι τότε ήταν 14-16 ετών, όχι μόνο φαίνονται νέοι, αλλά απεικονίζουν την απόλυτη ευπάθεια και τον φόβο που πρέπει να ένιωσαν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Βλέπουμε επίσης τις οικογένειές τους, που πάλεψαν τόσο σκληρά για τα παιδιά τους. Η Niecy Nash υποδύεται τη μαμά του Korey, Delores. Ο John Leguizamo ως πατέρας του Raymond, ο οποίος ξαναπαντρεύεται όσο ο Raymond λείπει, και αγωνίζεται να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ της παλιάς και της νέας οικογένειάς του. Η Aunjanue Ellis ως Sharon Salaam, η μόνη γονέας που έψαξε και αντιλήφθηκε βαθιά τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, τόσο ώστε να βεβαιωθεί ότι ο γιος της δεν υπέγραψε ψευδή ομολογία. Η DuVernay δεν αγιοποιεί κανένα από τους χαρακτήρες. Όλοι κάνουν φρικτά λάθη και παίρνουν οδυνηρές αποφάσεις. Αλλά η αγάπη των γονέων για τα παιδιά τους δεν αμφισβητείται ποτέ. 

1994 (2019, 5 επεισόδια)



Λοιπόν, από αυτήν την λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα καθαρόαιμο ντοκιμαντέρ. Το «1994» κυκλοφόρησε στο Netflix για την 25η επέτειο της εξέγερσης των Ζαπατίστας μια ταινία τεκμηρίωσης για τα γεγονόντα που δύσκολα θα πίστευε κανείς εάν δεν στηρίζονταν σε αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις. Όπως συμβαίνει συχνά με τα ντοκιμαντέρ, η αλήθεια είναι πιο παράδοξη από την μυθοπλασία.

Το 1994, το κίνημα Ejército Zapatista de Liberación Nacional, επίσης γνωστό ως EZLN ή Ζαπατίστας, εξεγέρθηκε εναντίον της μεξικανικής κυβέρνησης. Αφορμή ή έστω χρονική αφετηρία της εξέγερσης υπήρξε η υπογραφή της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής ή αλλιώς NAFTA. Ο τότε Πρόεδρος του Μεξικού, Σαλίνας επέλεξε για υποψήφιο πρόεδρο και διάδοχό του τον Λουίς Ντόναλντο Κολόζιο. Μόλις τρεις μήνες αργότερα, ο Κολόζιο εκτελείται στην Τιχουάνα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Το 1994 είναι μια πλούσια, ενημερωτική και συναρπαστική αφήγηση αυτής της βίαιης και ταραχώδους χρονιάς στην ιστορία του Μεξικού, με εμπεριστατωμένες εφ’ όλης της ύλης συνεντεύξεις σε πολλούς αξιωματούχους και παράγοντες που τραβούσαν τα νήματα εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Σαλίνας. Όπως επισημαίνουν και οι συνεντευξιαζόμενοι, η κατανόηση της σύνδεσης των γεγονότων του 1994 με την πολιτική του Μεξικού λειτουργεί σαν το κομμάτι του παζλ που απαιτείται για την κατανόηση του πολιτικού και οικονομικού τοπίου της χώρας σήμερα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v