Πώς μπορώ να βρω ποιος πραγματικά είμαι;

Η ανακάλυψη του πραγματικού μας εαυτού είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία. Κάντε την εύκολη ακολουθώντας επτά βασικά βήματα.
Πώς μπορώ να βρω ποιος πραγματικά είμαι;
Γνώθι σαυτόν μας παρότρυνε πριν από κάποιους αιώνες ο Σωκράτης, θέλοντας να μας κάνει να ανακαλύψουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Διαδικασία δύσκολη, ιδιαίτερα αν έχουμε συνηθίσει να ζούμε και να συμπεριφερόμαστε σε ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν οι νόρμες, ο καθωσπρεπεισμός και η αντίληψη του «έτσι πρέπει να είσαι».
Τι γίνεται λοιπόν αν δεν θέλουμε να είμαστε έτσι; Αν νιώθουμε ότι καταπιεζόμαστε και θέλουμε να ανακαλύψουμε αυτό το οποίο ήμασταν εξαρχής προορισμένοι να γίνουμε; Το να μάθουμε τον εαυτό μας είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Μπορεί όμως να γίνει ευκολότερη μέσα από μερικά απλά βήματα.

Ακούστε την εσωτερική σας φωνή
Με αυτόν τον τρόπο θα αντιληφθείτε και θα κατανοήσετε τον πραγματικό σας εαυτό με ειλικρίνεια. Θα σας βοηθήσει να «δυναμώσετε» την φωνή σας και να εξουδετερώσετε όλες τις απόψεις των άλλων για εσάς που ακούγατε όλα αυτά τα χρόνια. Κάντε ερωτήσεις στον εαυτό σας και δείτε πώς ανταποκρίνεστε ψυχικά, σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά. Έτσι θα εντοπίσετε τις επιθυμίες σας, τα θέλω σας, αυτά που αγαπάτε ή μισείτε, τα πάθη σας κ.ο.κ, χωρίς εξωτερικές κρίσεις και περιορισμούς και θα καταφέρετε να ζήσετε με τον πραγματικό σας εαυτό.

Νοιώστε ελεύθεροι να είστε ο εαυτός σας
Πόσες φορές νοιώσατε να ασφυκτιάτε μέσα στο ίδιο σας το εγώ; Δίνοντας στον εαυτό σας την ελευθερία να είναι αυθεντικός, προσπερνώντας συγκρίσεις, ταμπέλες, κοινωνικό στάτους, κυνισμό δυναμώνετε συναισθηματικά και αποκτάτε το θάρρος για να αναγνωρίσετε ποιος/α πραγματικά είστε. Επίσης, όντας ελεύθεροι δέχεστε την μοναδικότητά σας και την ατομικότητά σας, ανεξαρτήτως από το αν είχατε ή έχετε την οποιαδήποτε στήριξη από το περιβάλλον σας σε αυτή σας την προσπάθεια.

Κάντε αλλαγές
Απαραίτητη προϋπόθεση για να βρείτε τον πραγματικό σας εαυτό είναι οι αλλαγές. Δώστε λοιπόν την ώθηση στον εαυτό σας για να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να έρθει στην επιφάνεια αυτό που ανέκαθεν κρατούσατε μυστικό. Οι αλλαγές αυτές ποικίλλουν από την εξωτερική σας εμφάνιση στον τρόπο ζωής και από τις σχέσεις σας με τον/την σύντροφό σας μέχρι την εργασιακή σας θέση. Να είστε τολμηροί, να αναλαμβάνετε την ευθύνη και να διώξετε κάθε φόβο που συνήθως συνοδεύει οποιαδήποτε προσπάθεια να ξεπεράσετε το «βόλεμα» που προσέφερε η μέχρι πρότινος ζωή σας.

Δεσμευτείτε για τις επιλογές και τις αποφάσεις σας
Η δέσμευση αυτή ενισχύει την αξία του ποιος πραγματικά είστε. Κατά κάποιον τρόπο «επικυρώνει» την εμπιστοσύνη που έχετε  στον εαυτό σας, ιδιαίτερα τις περιόδους εκείνες που η αβεβαιότητα και η αμφιβολία σας χτυπούν την πόρτα. Επίσης, σας βοηθά να εμπιστευτείτε την αρχική σας επιλογή και απόφαση για να γίνετε ο πραγματικός σας εαυτός, κάνοντας τα πράγματα ευκολότερα στο να προχωρήσετε μπροστά και να προσαρμοστείτε στο νέο σας εγώ.

Δοκιμάστε νέα πράγματα
Οι νέες εμπειρίες θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τι σας ταιριάζει και τι όχι, αντί απλά να αναρωτιέστε και να υποθέτετε. Ενδεχομένως να υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν είστε σίγουροι. Μπορεί επίσης να μην είστε σίγουροι για το κατά πόσο το όλο πράγμα θα «δουλέψει». Όμως αν πραγματικά θέλετε να βρείτε τον πραγματικό σας εαυτό, οφείλετε πρώτα να δοκιμάσετε.

Βάλτε στόχους
Ο περισσότερος κόσμος τρέφει ελπίδα από τους στόχους. Τρόποι για να τους θέσετε υπάρχουν πολλοί, και ο τρόπος με τον οποίο τους προσεγγίζετε εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την προσωπικότητά σας. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να είστε άνθρωπος του καναπέ και να βάλετε από την αρχή στόχο να τρέξετε δέκα χιλιόμετρα. Κάποιοι στόχοι θα πρέπει να είναι «μικροί» και προσαρμοσμένοι στην προσωπικότητά σας. Φροντίστε λοιπόν οι στόχοι σας να είναι ρεαλιστικοί και πραγματοποιήσιμοι.

Αναλάβετε δράση
Ίσως το πιο δύσκολο βήμα. Αφού αποφασίσετε να κάνετε την αλλαγή, το πρόβλημα εστιάζεται στο πώς θα την αντιμετωπίσουν οι γύρω σας. Ο κόσμος γενικά έχει την τάση να «αναστατώνεται» κάθε φορά που παρατηρεί αλλαγή στον περίγυρό του. Περιμένουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά από εσάς και η αλλαγή σας ενδεχομένως να τους ξενίσει.

Μπορεί η οικογένεια και οι φίλοι σας να δοκιμάσουν να σαμποτάρουν την προσπάθειά σας – κρυφά ή και φανερά. Για να πετύχετε λοιπόν, θα πρέπει να κατανοήσετε πως νοιώθουν η οικογένεια και οι φίλοι σας για το νέο αυτό μονοπάτι που θα ακολουθήσετε και με τον τρόπο σας να απαλύνετε τους φόβους τους. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι δε θα σας ακολουθήσουν όλοι σε αυτό σας το ταξίδι. Στο τέλος όμως, η τελική απόφαση ανήκει σε εσάς.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v