Αποδοτική οδήγηση για καθαρότερο περιβάλλον

Δέκα tips που θα μας βοηθήσουν να οδηγούμε αποδοτικότερα, καταναλώνοντας λιγότερα καύσιμα και προστατεύοντας το περιβάλλον, μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Πετρελαίου.
Ο τρόπος με τον οποίο οδηγείτε δεν είναι σημαντικός μόνο για εσάς, τις οικογένειές
σας και τους άλλους. Είναι επίσης σημαντικός για το περιβάλλον
. Η Ένωση
Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Πετρελαίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σας παρέχουν
συμβουλές αποδοτικής οδήγησης που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την
κατανάλωση καυσίμων
και να συμβάλετε στην επίτευξη ενός καθαρότερου και
ασφαλέστερου τρόπου ζωής.

1. Τηρείτε επιμελώς το σέρβις του αυτοκινήτου σας και ελέγχετε τακτικά τη στάθμη του λαδιού. H απόδοση των αυτοκινήτων που συντηρούνται σωστά είναι μεγαλύτερη ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται.
2. Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας σε μηνιαία βάση. Η χαμηλή πίεση των ελαστικών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου έως και 4%.
3. Απομακρύνετε το περιττό βάρος από το χώρο αποσκευών ή από το πίσω κάθισμα. Όσο βαρύτερο είναι το αυτοκίνητο, τόσο περισσότερο πρέπει να δουλέψει ο κινητήρας και, συνεπώς, καταναλώνει περισσότερο καύσιμο.
4. Κλείνετε όλα τα παράθυρα, ειδικά όταν οδηγείτε γρήγορα και απομακρύνετε τις άδειες σχάρες οροφής. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η αντίσταση του αέρα με αποτέλεσμα έως και 10% μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών C02.
5. Χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό μόνο όταν είναι απαραίτητο. Η άσκοπη χρήση αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές C02 έως και 5%.
6. Ξεκινήστε την οδήγηση μόλις ενεργοποιήσετε τον κινητήρα και απενεργοποιήστε τον όταν παραμένετε σε στάση για διάστημα μεγαλύτερο του ενός λεπτού. Οι σύγχρονοι κινητήρες σας επιτρέπουν να ξεκινήσετε αμέσως, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμων.
7. Οδηγείτε με λογικές ταχύτητες και, πάνω απ’ όλα, οδηγείτε ομαλά. Κάθε φορά που επιταχύνετε ή φρενάρετε απότομα, ο κινητήρας σας καταναλώνει περισσότερο καύσιμο και παράγει περισσότερο C02.
8. Όταν αναπτύσσετε ταχύτητα, να αλλάζετε όσο γίνεται πιο γρήγορα τις ταχύτητες. Οι μεγαλύτερες ταχύτητες είναι πιο οικονομικές αναφορικά με την κατανάλωση καυσίμων.
9. Προσπαθήστε να προβλέψετε τη ροή της κυκλοφορίας. Παρατηρείτε την κίνηση των οχημάτων όσο περισσότερο μπορείτε, ώστε να αποφεύγετε άσκοπα φρεναρίσματα και επιταχύνσεις όσο βρίσκεστε στη ροή της κίνησης.
10. Μοιραστείτε με άλλους το αυτοκίνητο για τη δουλειά ή τη βόλτα. Θα συμβάλετε στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της κατανάλωσης καυσίμου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v