Σημάδια πως μάλλον δεν θα γίνεις πλούσιος

Δεν θέλουμε να σου το χαλάσουμε, αλλά αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου στη λίστα που ακολουθεί, δε σε βλέπουμε σύντομα με ιδιωτικό νησί και κότερο.
Σημάδια πως μάλλον δεν θα γίνεις πλούσιος
Ναι, το πρώτο σημάδι είναι πως ζεις σε μια χώρα που έχει βασικό πρόσωπο στη μυθολογία της έναν που έτρωγε τα παιδιά του, και η οποία δεν πρόλαβε να βγει από δέκα χρόνια μνημονίων και τη βρήκε η πανδημία. Έχει, όμως, κι άλλα, τα οποία μπορεί και να είναι στο χέρι σου να αλλάξεις, κι αυτό είναι ό,τι πιο αισιόδοξο θα διαβάσεις σε τούτο εδώ το κείμενο. Συνεχίζεις με δική σου ευθύνη.

Αγοράζεις πράγματα εκτός του μπάτζετ σου. Ένας πολύ δημοφιλής μπούσουλας γι’ αυτό λέει ότι «αν δεν μπορείς να το αγοράσεις δυο φορές, είναι εκτός του μπάτζετ σου». Αν το smartphone σου κοστίζει όσο ένας μισθός σου, δεν είσαι σε καλό δρόμο.

Βασικά, δεν έχεις μπάτζετ. Είναι καλή ιδέα να διαιρέσεις τον μισθό σου (αφού αφαιρέσεις ενοίκια και λογαριασμούς) με τις ημέρες του μήνα, για να ξέρεις πόσα μπορείς να ξοδέψεις κάθε μέρα, και να προσπαθήσεις να μην υπερβείς αυτό το ποσό καμία μέρα. Ή αν το υπερβείς, να μην ξοδέψεις τίποτα την επόμενη μέρα. Ιδανικά, με αυτόν τον τρόπο, θα σου μείνουν λίγα λεφτά στο τέλος του μήνα.

Δεν αποταμιεύεις. Ναι, το ξέρουμε πως με τον βασικό μισθό της Ελλάδας δεν αποταμίευσε κανείς. Απλά λέμε –για την περίπτωση που μας διαβάζεις από την ξενιτιά.

Χρησιμοποιείς πιστωτική κάρτα. Και όχι μόνο για ώρες ανάγκης (να πάρεις φακές τις τελευταίες μέρες του μήνα ας πούμε) αλλά και για να «φτιάξεις το κέφι σου» με έναν τετραπλό έξτρα κάραμελ μακιάτο, ή ένα καινούριο μαγιό, όταν «περνάς δύσκολα».

Πετάς συχνά φαγητό. Να ένας χρυσός κανόνας: Ό,τι σου περισσεύει από φαγητό, το μεριδοποιείς και το βάζεις στην κατάψυξη –όχι στο ψυγείο, απ’ όπου σε τρεις μέρες θα πετάξεις πιθανότατα το μισό, στην κατάψυξη, που θα το διατηρήσει για εβδομάδες. Επίσης, ό,τι συσκευασμένο έχεις στο ψυγείο και τα ντουλάπια σου, το τσεκάρεις τακτικά για να δεις πότε λήγει και να προγραμματίσεις να το συμπεριλάβεις έγκαιρα ως υλικό σε ό,τι μαγειρεύεις αυτή την εβδομάδα.

Φοβάσαι να πάρεις ρίσκα. Γνωστός επιχειρηματίας και πολιτικός εξ Αμερικής, ο Robert Allen έγινε διάσημος μεταξύ άλλων και για τη φράση του «πόσους εκατομμυριούχους ξέρεις που πλούτισαν επενδύοντας σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς;». Τώρα, το πρόβλημά σου εσένα πιθανότατα δεν είναι ότι δεν ξέρεις πού να επενδύσεις τα λεφτά σου, αλλά και το να τολμήσεις μια αλλαγή καριέρας, ας πούμε, ή μια μετακόμιση στο εξωτερικό, εξίσου ρίσκο είναι.

Δε μαθαίνεις καινούρια πράγματα. Είναι σχεδόν τρομακτική η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται ο κόσμος, κι αυτό σημαίνει πως όσο καλός και αν είσαι στη δουλειά σου, αν δε διαβάζεις και δεν εξελίσσεσαι διαρκώς το καλύτερο που μπορείς να ελπίζεις είναι να μείνεις με το σημερινό σου εισόδημα. Ο Elon Musk, σου λέει, όταν τον ρώτησαν πώς έμαθε να φτιάχνει πυραύλους, απάντησε «διάβασα βιβλία».


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v