Πέντε τρικ που προλαμβάνουν το χανγκόβερ

Δείτε πώς θα προλάβετε την ταλαιπωρία του πρωινού χανγκόβερ μειώνοντας τις επιπτώσεις της κραιπάλης.

Αυτά καλό είναι να μη γίνονται, που λένε, αλλά πώς να το κάνουμε, γιορτές έρχονται και θα πιούμε λίγο παραπάνω.

Ή για την ακρίβεια πολύ παραπάνω, με αποτέλεσμα το επόμενο πρωί το κεφάλι μας να πάει να σπάσει.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές επιπτώσεις μιας αχαλίνωτης και αλκοολικής βραδιάς;

Αποφύγετε ποτά υψηλά σε συγγενή

Τα συγγενή είναι χημικές ουσίες οι οποίες αυξάνουν τόσο την συχνότητα όσο και την ένταση του χανγκόβερ. Ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε συγγενή είναι το ουίσκι, το κονιάκ και η τεκίλα. Ιδιαίτερα το bourbon είναι αρκετά πλούσιο σε συγγενή. Από την άλλη πλευρά ποτά χωρίς χρωστικές – όπως το τζιν, η βότκα και το ρούμι – έχουν χαμηλές ποσότητες συγγενών. Επίσης, όσο περισσότερες φορές είναι αποσταγμένο ένα spirit, τόσο το καλύτερο.

Φάτε καλά πριν

Ένα πλούσιο γεύμα με αρκετή πρωτεΐνη πριν τη βραδιά της κραιπάλης μπορεί να μειώσει σημαντικά τις αρνητικές επιπτώσεις την επόμενη μέρα. Τα λιπαρά επιβραδύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ από το σώμα έως και τρεις με τέσσερις φορές: ένα σφηνάκι με άδειο στομάχι περνά στον οργανισμό μέσα σε 10 λεπτά, ενώ ένα σφηνάκι ενώ είστε φαγωμένοι σε 30 με 40 λεπτά. Προτιμήστε κάτι με κόκκινο κρέας, σε συνδυασμό με φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C – ακτινίδια, φράουλες, μούρα κ.α.

Μην ξαπλώσετε αμέσως

Μπορεί να είναι γλυκό το κρεβάτι μετά από μια νύχτα κραιπάλης, όμως προσπαθήστε να αντισταθείτε στην ορμή και να μείνετε για λίγο ακόμα ξύπνιοι. Ιδανικά, τσιμπολογήστε κάτι και μετά κοιμηθείτε. Ο μεταβολισμός μας είναι γρηγορότερος όσο είμαστε ξύπνιοι σε σχέση με όταν κοιμόμαστε, κάτι που βοηθά στην αποβολή του αλκοόλ από τον οργανισμό.

Πάρτε τις βιταμίνες σας

Η λήψη πολυβιταμινών και κάποιου παυσίπονου πριν τη «μεγάλη βραδιά» θα μειώσει κάπως τα αρνητικά συμπτώματα την επόμενη ημέρα και θα σας γλιτώσει από την ταλαιπωρία του να ψάχνετε με πονεμένο κεφάλι δέκα το πρωί το φαρμακείο στο σπίτι για κάτι που θα σας ανακουφίσει.

Πιείτε νερό

Η επαρκής κατανάλωση νερού όλο το βράδυ θα μειώσει συμπτώματα όπως η δίψα, οι καούρες, η κούραση και η ξηροστομία. Επίσης θα σας ενυδατώσει επαρκώς αντισταθμίζοντας κάπως την αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ. Ένα καλός μπούσουλας είναι να πιείτε ένα ποτήρι νερό μετά από κάθε ποτό, πριν πάρετε το επόμενο και ένα ακόμα πριν κοιμηθείτε.


Ν. Γ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v