15 μικροί τρόποι να δείξεις την αγάπη σου

Θέλεις να δείξεις την αγάπη σου (ερωτική, φιλική, υπερβολική, ό,τι…) και δεν ξέρεις πώς; Άσε μας να βοηθήσουμε.
15 μικροί τρόποι να δείξεις την αγάπη σου
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι ανάγκη να νιώθεις τρελά ερωτευμένος με κάποιον για να θες να του δείξεις πως τον αγαπάς. Παραλίγο εδώ να γράψουμε πως «η αγάπη έχει πολλές μορφές», αλλά θέλοντας να αποφύγουμε τα ντροπιαστικά κλισέ, θα μπούμε κατευθείαν στο θέμα, που είναι όλοι εκείνοι οι μικροί καθημερινοί τρόποι να πεις σε κάποιον –σύντροφο, φίλο, γονιό, οποιονδήποτε– πως είναι σημαντικός για σένα. Τι γιατί; Γιατί σε όλους αρέσει να μας θυμίζουν ότι μας αγαπάμε. Ακόμα και όταν το ξέρουμε.

(*) Για λόγους συντομίας, και για να αποφύγουμε τα εκνευριστικά ηχητικά τον/την και του/της, όλες οι αντωνυμίες είναι στο αρσενικό γένος –αλλά ισχύουν εξίσου για άνδρες και γυναίκες.

Κάνε χώρο στη ζωή σου. Μπορεί να πνίγεσαι στη δουλειά, μπορεί να είσαι φρεσκοερωτευμένος και να έχεις εξαφανιστεί από όλους και απ’ όλα, δεν έχει σημασία. Βρες ένα απόγευμα μες στη βδομάδα για να αφιερώσεις αποκλειστικά σε εκείνον. Δεν έχει σημασία αν θα βγείτε βόλτα, αν θα αράξετε μαζί σπίτι, ή αν θα περάσετε τέσσερις ώρες στο Skype επειδή μένετε σε διαφορετικές ηπείρους. Σημασία έχει ότι αυτό το απόγευμα θα είναι αποκλειστικά δικό του.

Μαγείρεψέ του. Λίγα πράγματα δείχνουν πιο έμπρακτα αγάπη.

Κάνε κάτι που βαριέται να κάνει. Βοήθησε με μια δουλειά, σφουγγάρισε το σπίτι αν μένετε μαζί, κάνε εκείνη την τόσο βαρετή έρευνα αγοράς στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για το ποια έχει το καλύτερο πακέτο, τέτοια βαρετά και καθημερινά –από τα οποία είναι μεγάλη ανακούφιση να απαλλαχτείς.

Μίλα. Είναι πιο σημαντικό από εκείνη την άλλη, την πολυφορεμένη συμβουλή που λέει «να ακούς» χωρίς να διευκρινίζει ότι το «να ακούς» σημαίνει να κάνεις ερωτήσεις, να λες τη γνώμη σου, να συμμετέχεις ενεργά στην κουβέντα και όχι να κάθεσαι βουβός περιμένοντας ο άλλος να τελειώσει τον μονόλογό του. Σε αυτό το πλαίσιο…

…Μην σταματάς να κάνεις ερωτήσεις. Ακόμα και αν τον άλλον τον ξέρεις εκατό χρόνια, και πιστεύεις ότι δεν έχεις πια τίποτα να μάθεις –ο κάθε άνθρωπος είναι ένα ολόκληρο σύμπαν, που είπε κάποτε και ένας σοφός. Λίγα πράγματα είναι πιο στεναχωρητικά από το να θεωρεί κάποιος πως δεν έχει πια τίποτα άλλο να μάθει για (και από) εσένα.

Μοιράσου μαζί του πράγματα που δύσκολα μοιράζεσαι με κάποιον. Σκέψεις, ανησυχίες, μυστικά, προβληματισμούς, αστείες – ντροπιαστικές ιστορίες, κάτι θα έχεις, δεν μπορεί. Κάτι έχουμε όλοι.

Κάνε ένα κοπλιμέντο, που δεν θα έχει να κάνει με τα ρούχα ή την εμφάνισή του. Πες ότι τον βρίσκεις έξυπνο, ή σούπερ αστείο, ή ότι σου φτιάχνει τη μέρα κάθε φορά που τον βλέπεις. Γραψ’ το, αν ντρέπεσαι να το πεις.



Δοκίμασε πράγματα που του αρέσουν. Ευχόμαστε να μην είναι το αγαπημένο του χόμπι το bungee jumping ενώ εσύ πάσχεις από υψοφοβία –αν και, τώρα που το σκεφτόμαστε, ίσως αυτό να σου βγει και σε καλό. Ζήτησέ του να σου μιλήσει για εκείνο το βιβλίο που διαβάζει, ακούστε μαζί την αγαπημένη του μουσική, ας’ τον να διαλέξει ταινία την επόμενη φορά που θα πάτε σινεμά, ακόμα και αν θεωρείς ότι οι ταινίες που του αρέσουν δε βλέπονται –ή μάλλον, ειδικά τότε. Δεν είσαι υποχρεωμένος να περάσεις ωραία, ή να προσποιηθείς ότι σου άρεσε. Αρκεί να δοκιμάσεις.

Καν’ του ένα μασάζ. Είναι δύσκολο να μην βαρεθείς στο δεκάλεπτο, το ξέρουμε –γι’ αυτό είναι και ένας πολύ εκτιμητέος τρόπος να δείξεις την αγάπη σου.

Υπερασπίσου τον –σε διαφωνίες, διενέξεις, καυγάδες (τραβηγμένο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις) μπροστά σε τρίτους. Αν πιστεύεις ότι έχει άδικο, θα του το πεις αργότερα. Όταν μείνετε οι δυο σας.

Κάνε μια έκπληξη. Δεν είναι ανάγκη να είναι ένα δώρο (όχι ότι δεν είναι ωραίο κι αυτό) αν δεν έχεις χρήματα –μπορεί να είναι φρεσκοψημένα μπισκότα, που έφτιαξες μόνος σου, ή ένας παγωμένος καφές που θα του παραγγείλεις το πρωί.

Πάρε τηλέφωνο, ή στείλε ένα μήνυμα, απλώς για να πεις ένα γεια, να στείλεις ένα αστείο, να διηγηθείς κάτι που έγινε, να ρωτήσεις τι κάνει.

Εκθείασέ τον μπροστά σε άλλους. Πες τι καλός μάγειρας/ φίλος/ συμβουλάτορας/ σύντροφος/ συγγραφέας είναι, ή πόσο πολύ θα ήθελες να έχεις ένα ταλέντο του.

Ζωγράφισέ του. Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ όταν το κάνουν τα παιδάκια; Γιατί είναι γλυκύτατο, εμπίπτει στην κατηγορία «σου έφτιαξα κάτι» και με την απίθανη εξαίρεση να είσαι όντως εξαιρετικά ταλαντούχος στη ζωγραφική, σχεδόν πάντα αστείο.

«Θυσίασε» κάτι που αρέσει σ’ εσένα. Ας πούμε, εσύ θέλεις να βγείτε, επειδή είσαι party animal, εκείνος να μείνετε μέσα, επειδή είναι σπιτόγατος. Καν’ του το χατίρι να μείνετε μέσα, χωρίς να γκρινιάζεις όμως που δε βγήκατε, και ανακάλυψε όλους εκείνους τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να περάσεις καλά με κάποιον στο σπίτι –όχι, δεν εννοούμε μόνο το σεξ, είπαμε η αγάπη που θέλεις να δείξεις μπορεί να είναι και φιλική: παίξτε επιτραπέζια, χαζέψτε αστεία βιντεάκια με πιγκουίνους στο YouTube, ακούστε μαζί μουσική, ή απλά μιλήστε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v