Πώς θα καταλάβω αν έχω κατάθλιψη;

Νιώθετε συνεχώς ψυχολογικά και σωματικά «πεσμένοι»; Έχετε αϋπνίες ή μίσος για τον εαυτό σας; Δείτε τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα κατάθλιψης.
Πώς θα καταλάβω αν έχω κατάθλιψη;
Η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της. Όλοι μπορεί να είμαστε θλιμμένοι σε κάποια περίοδο ή να έχουμε τα ψυχολογικά μας σκαμπανεβάσματα. Αν όμως το κενό και η απόγνωση πήραν τα ηνία της ζωής σας και δεν φεύγουν μπορεί ενδεχομένως να έχετε κατάθλιψη.

Πώς θα την αναγνωρίσετε;

Κάποια από τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι τα παρακάτω.

* Αισθήματα ανημπόριας και απόγνωσης. Θεωρείτε ότι τίποτα δεν θα βελτιωθεί ποτέ και ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση.

* Απώλεια ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες. Δεν δείχνετε κανένα ενδιαφέρον για παλιότερα χόμπυ, κοινωνικές δραστηριότητες, ή σεξ. Χάσατε την ικανότητα να αισθάνεστε χαρά και ικανοποίηση.

* Αλλαγές στην όρεξη ή στο βάρος. Σημαντική απώλεια ή αύξηση του βάρους-αλλαγή άνω του 5% του σωματικού βάρους σε ένα μήνα.

* Αλλαγές στον ύπνο. Είτε έχετε αϋπνία είτε υπνηλία.

* Θυμός ή ευερεθιστότητα. Αισθάνεστε ταραγμένος ή ακόμα και βίαιος. Το επίπεδο ανοχής σας είναι χαμηλό, και οτιδήποτε και οποιοσδήποτε σας εκνευρίζει.

* Απώλεια ενέργειας. Αισθάνεστε κουρασμένοι και εξαντλημένοι. Όλο το σώμα μπορεί να φαίνεται βαρύ, ακόμα και οι μικρές δουλειές σας εξουθενώνουν ή χρειάζονται περισσότερο χρόνο να ολοκληρωθούν.

* Μίσος για τον εαυτό σας και αισθήματα ενοχής. Κριτικάρετε σκληρά τον εαυτό σας για λάθη και ελαττώματα.

* Ριψοκίνδυνη συμπεριφορά. Θέλετε να «δραπετεύσετε» κάνοντας χρήση ουσιών, παίζοντας τζόγο, οδηγώντας επικίνδυνα ή κάνοντας επικίνδυνα σπορ.

* Προβλήματα συγκέντρωσης. Έχετε πρόβλημα στο να εστιάσετε σε κάτι, να λάβετε αποφάσεις ή να θυμηθείτε.

* Ανεξήγητοι πόνοι. Παρατηρείτε αύξηση των σωματικών «παραπόνων», όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στην πλάτη, μυϊκοί πόνοι και πόνοι στο στομάχι.

* Στις ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να σας περνούν από το μυαλό ο θάνατος ή η αυτοκτονία.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, ωστόσο, σε γενικές γραμμές, ένα άτομο πρέπει να εκδηλώσει τουλάχιστον πέντε από αυτά τα συμπτώματα για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και για διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων, για να διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Όπως και να’χει, αν τα παραπάνω συμπτώματα διέπουν την καθημερινότητά σας, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο ή αν δεν είστε ακόμα έτοιμοι, να επικοινωνήσετε με τη γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη στο τηλέφωνο 1034

Λύσεις υπάρχουν, και εφ’ όσον ζητήσετε βοήθεια είναι σίγουρο ότι θα βγείτε από αυτήν την «σκοτεινή» κατάσταση ακόμα πιο δυνατοί.

Ν.Γ.

Με πηγές από Iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v