Πώς θα είμαι πιο χαρούμενος;

Η ζωή σας φαίνεται μίζερη. Νοιώθετε «πεσμένοι» και ελάχιστα πράγματα σας χαροποιούν. Δείτε πώς μπορείτε να αλλάξετε αυτήν τη κατάσταση εδώ και τώρα.
Πώς θα είμαι πιο χαρούμενος;
Ποιος δεν θα ήθελε να είναι χαρούμενος; Κανείς. Γιατί λοιπόν τείνουμε να ζούμε μια καθημερινότητα γκρίζα, με άγχος στρες και φόβο; Είναι η ευτυχία μια παροδική κατάσταση, μια ουτοπία ή κάτι αληθινό και μακροχρόνιο;

Ίσως θα έχετε ακούσει κατά καιρούς την φράση «αν θες να είσαι χαρούμενος τώρα, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να το αποφασίσεις». Και την έχετε απορρίψει μονομιάς ως μη ρεαλιστική.

Είναι όμως πράγματι έτσι τα πράγματα; Η αλήθεια είναι ότι η ευτυχία δεν απέχει τόσο όσο νομίζουμε. Την έχουμε όλη μέσα μας, το θέμα είναι με κάποιον τρόπο να καταφέρουμε να την εξωτερικεύσουμε.

Δείτε πώς.

Να είστε ευγνώμονες

Οι περισσότεροι γκρινιάζουμε για ένα σωρό κακά που συμβαίνουν στη ζωή μας, όμως ποτέ δεν έχουμε αφιερώσει χρόνο για να εκτιμήσουμε αυτά που έχουμε. Για την ακρίβεια, τα θεωρούμε δεδομένα. Βλέποντας τι συμβαίνει γύρω μας, μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα και τα πιο απλά, καθημερινά πράγματα που έχουμε και κάνουν καλύτερη τη ζωή μας. Κι έτσι γινόμαστε πιο χαρούμενοι, αντί να παραπονιόμαστε και να γκρινιάζουμε συνέχεια.

Carpe diem

«Άδραξε τη μέρα» για τους μη λατινομαθείς. Εκτίμησε ότι συμβαίνει εδώ και τώρα, όσο καλό ή κακό μπορεί να είναι. Χωρίς άγχος για το παρελθόν ή ανησυχία για το μέλλον. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ζήσουμε την κάθε στιγμή, το κάθε λεπτό. Να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας έτσι ώστε να συνειδητοποιεί τι συμβαίνει τώρα και να το εκτιμά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει όμως να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Προφανώς και υπάρχουν. Όμως η ζωή μας προσφέρει ουκ ολίγες ευκαιρίες για να τα ξεπεράσουμε.


Να είστε γενναιόδωροι

Τι μπορούμε να κάνουμε για τον συνάνθρωπό μας; Ποιος χρειάζεται τη βοήθειά μας αυτή τη στιγμή; Δεν χρειάζεται να δώσουμε απαραιτήτως χρήματα αν δεν έχουμε. Μπορούμε όμως να δωρίσουμε τον χρόνο μας. Να βοηθήσουμε έναν φίλο που έχει προβλήματα. Να λύσουμε μια παρεξήγηση μεταξύ δύο ανθρώπων. Να εργαστούμε εθελοντικά προς όφελος τρίτων. Είναι σίγουρο ότι βοηθώντας τους άλλους, βοηθάμε τον εαυτό μας.

Χαμογελάστε

Και να το εννοείτε. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αλλαγές στην φυσιολογία έχουν σημαντική επίδραση στην ψυχολογία. Ο τρόπος που κρατάμε το κεφάλι μας, που σκύβουμε ή που γελάμε μπορεί να μας κάνει να νοιώσουμε στεναχωρημένοι ή χαρούμενοι. Προσπαθήστε να χαμογελάτε για τουλάχιστον 20 λεπτά ανά ημέρα. Δεν έχει να κάνει με το αν προσποιήστε ή όχι. Αλλά με την αλλαγή που θα προκαλέσετε στην φυσιολογία σας και κατ’ επέκταση στην ψυχολογία σας.

Απολαύστε κάτι

Ένα κέικ σοκολάτας; Ένα λαχταριστό γεύμα; Ένα ωραίο βιβλίο; Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό που σας ευχαριστεί, κάντε το. Δεν χρειάζεται απαραιτήτως να σας κοστίσει μια περιουσία. Συνήθως οι απλές απολαύσεις στη ζωή κοστίζουν ελάχιστα.

Προγραμματίστε μια εμπειρία

Στο τέλος της ζωή μας- όπως θα έχετε κατά καιρούς ακούσει – τα υλικά αγαθά δεν μετρούν τόσο όσο οι εμπειρίες που θυμόμαστε. Αν λοιπόν θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι, γιατί να μην αποκτήσουμε όσες περισσότερες εμπειρίες μπορούμε; Ένα τριήμερο στο εξωτερικό, μια πτώση από ψηλά (για τους τολμηρούς), ένα μεγάλο ταξίδι ή ακόμα και μια ολιγοήμερη εξόρμηση για ορειβασία. Ακόμα και η απλούστατη διαδικασία του προγραμματισμού θα σας δώσει κάτι ωραίο να περιμένετε και να είστε χαρούμενοι για αυτό.

Βάλτε σημαντικούς στόχους

Τις περισσότερες φορές οι στόχοι που βάζουμε στη ζωή μας τίθενται… λάθος. Τους έχουμε στο μυαλό μας, σε μια αφαιρετική μορφή. Όμως ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε πραγματικά κάτι είναι να βάλουμε έναν στόχο που πραγματικά σημαίνει κάτι για εμάς. Στόχοι όπως αυτοί είναι από τα ισχυρότερα θεμέλια της ευτυχίας. Είναι πολύ πιο πιθανό να προσπαθήσουμε σοβαρά για να πετύχουμε κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, παρά για κάτι το οποίο ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας μας.

Δείτε μια κωμωδία

Κι όμως, ένας από τους πλέον απλούς τρόπους για να βρούμε την ευτυχία είναι να δούμε κάτι το οποίο είναι αστείο. Κωμωδία; Σειρά; Δεν έχει να κάνει με μια προσωρινή απόδραση από την μίζερη πραγματικότητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το γέλιο μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την ψυχική και πνευματική μας υγεία. Και μπορεί το να δείτε κάτι αστείο να μην αποτελέσει λύση σε κάθε σας πρόβλημα, όμως θα σας κάνει χαρούμενους, έστω και για λίγο.

Βγείτε για περπάτημα

Πέρα από το να κάνει καλό στο σώμα, το περπάτημα λειτουργεί και ως – φυσικό – διεγερτικό του πνεύματος. Ακόμα και αν έχουμε ένα σωρό πράγματα στο κεφάλι μας, μια βόλτα θα πρέπει να είναι προτεραιότητα: είναι τόσο απλό και μπορεί να μας προσφέρει τόσα πολλά, έστω και για λίγο χρονικό διάστημα.

Ασκηθείτε

Τόσες έρευνες, καμία αμφιβολία πλέον. Η γυμναστική έχει δεκάδες οφέλη στην ψυχολογική υγεία και ένα εξ αυτών είναι ότι μας κάνει χαρούμενος πνευματικά και ψυχικά. Αυξάνει φυσικά την ροή του αίματος και διεγείρει τον εγκέφαλο ώστε να εκκρίνει τις «χαρούμενες» ενδορφίνες, δηλαδή την ντοπαμίνη και την σεροτονίνη. Ακόμα και 20 λεπτά άσκησης την ημέρα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v