Πώς να χάσω λίπος στην κοιλιά

Εννέα πολύτιμες συμβουλές διατροφής και άσκησης για να χάσετε πιο εύκολα λίπος και να αποκτήσετε πιο επίπεδη κοιλιά.
Πώς να χάσω λίπος στην κοιλιά
Δυστυχώς για όλους μας, το λίπος κάνει του κεφαλιού του: Δεν αποθηκεύεται ομοιόμορφα στο σώμα μας και απολαμβάνει περισσότερο από καθετί να συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιά μας. Υπάρχει, όμως, κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να του δείξουμε ότι δεν είναι… καλοδεχούμενο; Παρακάτω, συγκεντρώνουμε συμβουλές διατροφής και άσκησης, που βάζουν στο στόχαστρο την κοιλιά, με σκοπό να την κάνουν πιο επίπεδη.

*Μην σταματάτε να κινείστε
Η αερόβια άσκηση είναι το «κλειδί» για να κάνετε το συσσωρευμένο λίπος να υποχωρήσει. Τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι, οτιδήποτε κάνει τους παλμούς της καρδιάς να ανεβαίνουν, βοηθά και στην καταπολέμηση του λίπους. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, η χρυσή τομή είναι να τρέχετε περί τα 19-20 χιλιόμετρα την εβδομάδα.

*Ποντάρετε στην πρωτεΐνη
Το σώμα μας παράγει όλο και περισσότερη ινσουλίνη όσο μεγαλώνουμε, αφού τα μυϊκά και λιπώδη κύτταρα δεν ανταποκρίνονται πια το ίδιο σε αυτή όπως πριν. Και με δεδομένο ότι η ινσουλίνη «προάγει» την αποθήκευση λίπους, ειδικά γύρω από την κοιλιά, μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες βοηθά τον οργανισμό μας να έχει καλύτερη «ανοχή» στην ινσουλίνη και να αποθηκεύει λιγότερο λίπος. Με άλλα λόγια, αξίζει να προσθέσουμε πρωτεΐνικό «φορτίο» σε κάθε γεύμα μας, στα smoothies, στα σνακ κλπ. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι οι πρωτεΐνες (κυρίως θα τις βρείτε στο κρέας και τα γαλακτοκομικά) να καταλαμβάνουν περί το 30% της διατροφής σας.

*Προτιμήστε τα πολυακόρεστα λιπαρά
Τα κορεσμένα λιπαρά μας επιβαρύνουν περισσότερο με λίπος στην κοιλιά συγκριτικά με τα πολυακόρεστα. Συγκεκριμένα, επιστημονική μελέτη σουηδών ερευνητών συμπέρανε ότι η ίδια ποσότητα θερμίδων, όταν περιέχει κορεσμένα λιπαρά οδηγεί σε συσσώρευση λίπους, ενώ όταν αντικαθίσταται με πολυακόρεστα, οδηγεί σε περισσότερη μυϊκή μάζα παρά λίπος. Σε αυτά τα «καλά» λιπαρά περιλαμβάνονται τα ω-3 , τα ω-6 και άλλα λιπαρά που τα βρίσκουμε σε ξηρούς καρπούς, στον λιναρόσπορο, στη σόγια, στα άγρια χόρτα, στα λιπαρά ψάρια και στις φυτικές μαργαρίνες ή σπορέλαια.

*Μην υποτιμάτε το ξίδι
Ιαπωνική μελέτη του 2009 έδειξε ότι μία με δύο κουταλιές ξίδι την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά το σωματικό (και ιδιαίτερα το σπλαχνικό) λίπος μέσα σε οκτώ εβδομάδες. Η πιθανότερη εξήγηση, σύμφωνα με την καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Pamela Peeke, είναι ότι τα οξέα του ξιδιού βοηθούν στην παραγωγή πρωτεΐνών που με τη σειρά τους καίνε λίπος.

*Δοκιμάστε την yoga
Ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο που θα σας χαλαρώσει, καθώς έχει βρεθεί πως η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, αποτελεί παράγοντα αυξημένης λιπο-συσσώρευσης. Επομένως, βρίσκοντας τρόπους να χαλαρώσετε και να μειώσετε το άγχος (χωρίς να επιβαρυνθείτε με θερμίδες), μπορείτε να μειώσετε και το λίπος της κοιλιάς.

*Κοιμηθείτε καλά
Σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις, όσοι κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες την ημέρα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν «κοιλίτσα» με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα λίπους στην περιοχή. Ο μαγικός αριθμός που θα βοηθήσει το σώμα σας να εξισορροπήσει την κατάσταση εξακολουθεί να είναι οι 8 ώρες.

*Μην μπερδεύετε το βιολογικό σας ρολόι
Όπως είπαμε, είναι σημαντικό να κοιμάστε αρκετά, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνετε τα σαββατοκύριακα. Σε πρόσφατη έρευνα του Brigham Young University, οι μελετητές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι όταν σηκωνόμαστε καθημερινά την ίδια ώρα το πρωί, αλλά τα σαββατοκύριακα ξυπνάμε πιο αργά, διαταράσσεται η ορμονική μας ισορροπία με αποτέλεσμα να «κάνουν πάρτι» ορμόνες όπως η κορτιζόλη που συντελεί στην αποθήκευση λίπους.

*Πιείτε πράσινο τσάι
Ο συνδυασμός σωματικής άσκησης με την κατανάλωση κατεχινών – αντιοξειδωτικών ουσιών που συναντώνται σε μεγάλες ποσότητες στο πράσινο τσάι – μπορεί να βοηθήσει στο να καταφέρετε να αποκτήσετε πιο επίπεδη κοιλιά. Δοκιμάστε να βάλετε στο ημερήσιο «μενού» σας δύο κούπες πράσινου τσαγιού.

*Αυξήστε τις φυτικές ίνες
Δέκα γραμμάρια φυτικών ινών περισσότερα κάθε ημέρα (που αντιστοιχούν για παράδειγμα σε δύο μικρά μήλα, μία-δύο κούπες φασολάκια) κατάφεραν να ρίξουν το κοιλιακό λίπος κατά 3,7%, στους συμμετέχοντες επιστημονικής έρευνας.

Πηγή
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v