Πώς βγαίνει ο λεκές: 10 λύσεις για να… καθαρίσετε

Πώς βγαίνει ο λεκές από μελάνι; Από αίμα; Από καφέ; Δέκα δύσκολοι λεκέδες και οι αντίστοιχοι τρόποι για να τους καθαρίσετε.
Πώς βγαίνει ο λεκές: 10 λύσεις για να… καθαρίσετε
Πράσινα σημάδια από γρασίδι στα ρούχα των παιδιών, κρασί στο αγαπημένο σας πουκάμισο, λαδιές στους καναπέδες… Σε κάθε σπίτι και για κάθε άνθρωπο υπάρχουν πάντα οι απρόοπτοι λεκέδες! Είναι εκείνες οι στιγμές που παίρνουμε τηλέφωνο τη μαμά και τη ρωτάμε: «Πώς είπαμε ότι φεύγει το…;».

Αίμα

Τι θα χρειαστείτε: αμμωνία ή μαγειρική σόδα ή αλάτι

Πώς να το αφαιρέσετε: Αν ο λεκές είναι φρέσκος, χρησιμοποιήστε άφθονο κρύο νερό και τρίψτε με το χέρι. Αν ο λεκές έχει στεγνώσει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά προϊόντα όπως αμμωνία, αλάτι ή μαγειρική σόδα. Σε καμία περίπτωση μην εφαρμόσετε ζεστό νερό.

Καφές

Τι θα χρειαστείτε: λευκαντικό ή αμμωνία ή οξυζενέ

Πώς να το αφαιρέσετε: Αν ο λεκές είναι φρέσκος θα φύγει με χλιαρό νερό και λευκαντικό απορρυπαντικό. Αν πρόκειται για δύσκολο λεκέ, αφήστε το να μουλιάσει στο νερό με μία κουταλιά αμμωνία. Αν πάλι, είναι λευκό, εφαρμόστε στον λεκέ οξυζενέ.

Κραγιόν

Τι θα χρειαστείτε: γάλα, απορρυπαντικό

Πώς να το αφαιρέσετε: Τοποθετήστε το λεκέ σε μια λεκάνη με γάλα και αφήστε το να δράσει. Στη συνέχεια πλύνετε κανονικά στο πλυντήριο ρούχων.

Γρασίδι

Τι θα χρειαστείτε: ξύδι

Πώς να το αφαιρέσετε: Μουλιάστε το ρούχο σε μια λεκάνη ένα μέρος λευκό ξύδι και δύο μέρη νερό. Τρίψτε το λεκέ καλά με ένα σφουγγάρι ή μία οδοντόβουρτσα και έπειτα πλύνετε κανονικά

Μελάνι

Τι θα χρειαστείτε: δύο πετσέτες, υγρό απορρυπαντικό ρούχων

Πώς να το αφαιρέσετε: Τοποθετήστε το λεκιασμένο ρούχο πάνω σε ένα καθαρό και στεγνό πανί ή πετσέτα. Εφαρμόστε νερό στην περιοχή και τρίψτε το λεκέ με ένα άλλο καθαρό πανί. Ο λεκές θα αρχίσει να μεταφέρεται πάνω στο καθαρό πανί. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα υγρού απορρυπαντικού ρούχων πάνω στο μελάνι και αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά. Χρησιμοποιώντας καυτό νερό πλύνετε κανονικά. Εάν ο λεκές παραμείνει, επαναλάβετε.

Λάδι ή γράσο

Τι θα χρειαστείτε: πετσέτα, ταλκ ή αλάτι

Πώς να το αφαιρέσετε: Προσπαθήστε με μία παλιά πετσέτα να «τραβήξετε» όσο μπορείτε από το λεκέ. Έπειτα εφαρμόστε ταλκ ή αλάτι. Αφαιρέστε το ταλκ με ένα κουταλάκι. Τοποθετήστε υγρό πιάτων και νερό στο λεκέ και χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα για να το τρίψετε. Έπειτα πλύνετε το ρούχο κανονικά.

Κόκκινο κρασί

Τι θα χρειαστείτε: αλάτι

Πώς να το αφαιρέσετε: Μουλιάστε το ρούχο σε νερό. Απλώστε πάνω στον λεκέ αλάτι, έτσι ώστε να καλύπτεται όλος. Μόλις το αλάτι γίνει ροζ, ρίξτε καυτό νερό. Έπειτα πλύνετε κανονικά.

Λευκό κρασί

Τι θα χρειαστείτε: απορρυπαντικό πιάτων

Πώς να το αφαιρέσετε: Αν ο λεκές είναι φρέσκος, τοποθετήστε το κάτω από τη βρύση και ρίξτε άφθονο νερό. Αν ο λεκές έχει στεγνώσει, τοποθετήστε πάνω του απορρυπαντικό πιάτων και αφήστε το να δράσει για λίγο. Έπειτα πλύνετε κανονικά.

Ίχνη από αποσμητικό

Τι θα χρειαστείτε: λευκό ξύδι, υγρό απορρυπαντικό

Πώς να το αφαιρέσετε: Μουλιάστε το λεκέ με άσπρο ξύδι για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, πλύνετε το ύφασμα με πολύ ζεστό νερό στο χέρι ή στο πλυντήριο. Εναλλακτικά, τρίψτε λίγο υγρό απορρυπαντικό πάνω στο λεκέ, αφήστε το για περίπου 10 λεπτά και πλύνετε το ρούχο κανονικά αργότερα. Την επόμενη φορά, πάντως, περιμένετε να στεγνώσει το
αποσμητικό πριν φορέσετε μια μαύρη μπλούζα.

Σοκολάτα

Τι θα χρειαστείτε: απορρυπαντικό πιάτων

Πώς να το αφαιρέσετε: Τοποθετήστε άχρωμο απορρυπαντικό πιάτων στο λεκέ και αφήστε το για 5 ώρες, περίπου. Στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο κανονικά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v