Ανακαλύψετε καινούργια μουσική online

Βαρεθήκατε να ακούτε τα ίδια συγκροτήματα; Θέλετε να διευρύνετε τους μουσικούς σας ορίζοντες ανακαλύπτοντας νέους καλλιτέχνες; Ή έστω ψάχνετε τρόπους να περάσετε «μουσικά» την ώρα σας online; Σερφάρουμε στο διαδίκτυο και ανακαλύπτουμε δέκα ιστοσελίδες που σας προσφέρουν όλα τα παραπάνω – δωρεάν.
Ανακαλύψετε καινούργια μουσική online
Όσοι θεωρείτε ότι ο Last.Fm είναι ο μοναδικός τρόπος για να ακούσετε μουσική online και να ανακαλύψετε νέους ή και παλιότερους καλλιτέχνες, μάλλον θα αναγκαστείτε να αναθεωρήσετε. Επιλέγοντας την νόμιμη οδό του διαδικτυακού "μοιράσματος" μουσικής, δεκάδες ιστοσελίδες και blogs παρέχουν στους χρήστες την δυνατότητα να ακούσουν νέες κυκλοφορίες, να μάθουν για νέους καλλιτέχνες ή να ανακαλύψουν συγκροτήματα που δεν ήξεραν ότι υπάρχουν.

Η πλειοψηφία αυτών των ιστοσελίδων χρησιμοποιεί μια μορφή «μουσικού χάρτη», ο οποίος οδηγεί τον χρήστη από ένα συγκρότημα της αρεσκείας του σε ένα άλλο παρόμοιων μουσικών ερεθισμάτων. Μάλιστα ορισμένα από αυτά διατηρούν και communities, στις οποίες οι εγγεγραμμένοι χρήστες προτείνουν συγκροτήματα, ανταλλάσουν απόψεις, γράφουν κριτικές για δίσκους, έρχονται σε επαφή με νέα μουσικά ακούσματα και συνομιλούν με καινούργιους καλλιτέχνες.

Groove Shark

Μια μεγάλη μουσική μηχανή αναζήτησης, που σας παρέχει την δυνατότητα όχι μόνο να αναζητήσετε και να ακούσετε μουσική online, αλλά και να ανεβάσετε τα δικά σας κομμάτια στην ιστοσελίδα δωρεάν, όπως και να φτιάξετε playlists με αυτά. Ψάχνετε καινούργια ακούσματα; Με την βοήθεια του Grooveshark Radio μπορείτε να βρείτε παρόμοια κομμάτια με αυτά που έχετε στην playlist σας και να τα προσθέσετε σε αυτήν. Η ιστοσελίδα υποστηρίζει επίσης, μια λειτουργία παρόμοια με αυτήν του Twitter, με την βοήθεια της οποίας οι χρήστες μπορούν να «ακολουθήσουν» ο ένας τον άλλον κάνοντας κλικ στο σύμβολο της καρδιάς που βρίσκεται σε κάθε προφίλ και εν συνεχεία να ενημερώνονται τακτικά για όλες τις δραστηριότητες του ατόμου που «ακολουθούν». Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για όλα τα παραπάνω, είναι η δημιουργία λογαριασμού στην ιστοσελίδα.

Hype Machine

Δημιουργήθηκε το 2005 από τον Anthony Volodkin και συμπεριλήφθηκε στην λίστα του Guardian με τα «100 απαραίτητα websites για το 2009». Όχι άδικα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα καλοσχεδιασμένο και χρηστικό Mp3 Blog, το οποίο συγκεντρώνει σε μια ιστοσελίδα οτιδήποτε συζητιέται, ακούγεται και μοιράζεται από τον χώρο της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, χρησιμοποιώντας στοιχεία από εκατοντάδες μουσικά blogs. Ανανεώνεται διαρκώς με νέα τραγούδια και καταχωρήσεις, ενώ το Radio Show του, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν κάθε μήνα, αποτελεί must have για όλες τους μουσικόφιλους που θέλουν να είναι «μέσα στα πράγματα».

Tune Glue

Ίσως η πιο απλή στην χρήση της ιστοσελίδα απ’ όλες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καταχωρήσετε στην μηχανή αναζήτησης το όνομα του καλλιτέχνη ή του συγκροτήματος που σας αρέσει και, πριν το καταλάβετε, θα «ανοίξει» μπροστά σας ένα ολόκληρο δίκτυο μουσικών που συγγενεύουν με το αρχικό συγκρότημα- με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Η αρχική αναζήτηση θα σας εμφανίσει περίπου έξι επιπλέον καλλιτέχνες, ενώ μπορείτε να αυξήσετε τα αποτελέσματα απλώς επιλέγοντας την λειτουργία «expand» στο συγκρότημα ή καλλιτέχνη που επιθυμείτε. Σε αρκετές περιπτώσεις  παρέχονται επιπλέον πληροφορίες για τα συγκροτήματα, είτε μέσω ενός σύντομου βιογραφικού, είτε μέσω συνδέσμου για τις επίσημες ιστοσελίδες τους.

Music Roamer

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα από το Tune Glue, το Music Roamer πέρα από το γεγονός ότι σας συστήνει καλλιτέχνες παρόμοιους με αυτούς που καταχωρήσατε, σας επιτρέπει να ακούσετε την μουσική τους απευθείας από τις ιστοσελίδες τους, μέσω μιας διαδικασίας online streaming και σε συνεργασία με το Youtube. Αν σας ενδιαφέρει, η ιστοσελίδα σας παρέχει και links για να παραγγείλετε άλμπουμ των συγκροτημάτων μέσω του Amazon. Επίσης, παράλληλα με το να ακούτε κάποιο τραγούδι στο Music Roamer, η ιστοσελίδα σας δίνει την δυνατότητα να αναζητήσετε και παρόμοια τραγούδια – όχι μόνο καλλιτέχνες. Τέλος, μπορείτε να προσαρμόσετε την εμφάνιση των αποτελεσμάτων, αυξομειώνοντας το μέγεθος των εικόνων των καλλιτεχνών που εμφανίζονται, καθώς και επιλέγοντας το πόσοι παρόμοιοι καλλιτέχνες θα εμφανίζονται στην αναζήτηση.

One Track Mind

Βασισμένο στην λογική του «ένα τραγούδι την ημέρα» το εν λόγω blog ξεχωρίζει ένα κομμάτι καθημερινά, το οποίο ο χρήστες βαθμολογούν και σχολιάζουν. Τα περισσότερα κομμάτια διατίθενται δωρεάν για download και ανήκουν ως επί το πλείστον σε ανερχόμενους νέους καλλιτέχνες και περιορίζονται σε Indie, Electronic, Soul και Hip Hop. Κάθε μήνα, η ιστοσελίδα παρέχει στα μέλη της ένα ωριαίο podcast εν ονόματι The Hidden Track, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα κομμάτια που συγκέντρωσαν τις καλύτερες κριτικές.

Επίσης:

* Το Music Map είναι μια απλούστερη εναλλακτική εκδοχή του Tune Glue, η οποία δεν περιορίζεται σε έξι αποτελέσματα ανά καλλιτέχνη, αλλά σε πολύ περισσότερα.

* Το Bloson κινείται στο ίδιο στυλ με τα παραπάνω, παρέχοντας στον χρήστη την δυνατότητα να αναζητήσει παρόμοιους καλλιτέχνες με αυτούς της αρεσκείας του και να ακούσει τα τραγούδια τους μέσω του Youtube σε αρκετά καλή ποιότητα.

* Παρόμοιες υπηρεσίες προσφέρει και το Zune, με την διαφορά ότι μπορείτε να δείτε – και να ακούσετε- ποια συγκροτήματα επηρέασαν και επηρεάστηκαν από το συγκρότημα που καταχωρήσατε στην αναζήτηση.

* Το TheSixtyOne είναι το ιδανικό μέρος για να ανακαλύψετε νέα συγκροτήματα, αλλά και για να έρθετε σε επαφή με άλλους χρήστες και να ανταλλάξετε μουσικές απόψεις. Τα τραγούδια μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με την διάθεσή σας, ενώ το site υποστηρίζει την χρήση hotkeys – δηλαδή πλήκτρων με τα οποία μπορείτε να ελέγχετε με το πληκτρολόγιο την αναπαραγωγή του εκάστοτε κομματιού.

* Ιδίου στυλ με το Sixty One είναι και το PureVolume, με την διαφορά ότι ορισμένα κομμάτια μπορείτε να τα κατεβάσετε δωρεάν. Το κάθε συγκρότημα – κυρίως νέο – έχει την δικιά του προσωπική σελίδα στην οποία αναγράφονται πληροφορίες, μοιράζονται ελεύθερα τραγούδια και ανταλλάσσονται απόψεις μεταξύ των χρηστών. Αν έχετε δικό σας συγκρότημα, μπορείτε να εγγραφείτε δωρεάν και να προωθήσετε την μουσική σας (κάπως έτσι ξεκίνησαν και οι Arctic Monkeys άλλωστε).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v