Αντιμετωπίσετε τα καλοκαιρινά μικροπροβλήματα

Ένα τσίμπημα μέλισσας, μια τσούχτρα που ένιωσε να απειλείται από την παρουσία μας, λίγο νερό που "κατασκήνωσε" στο αυτί μας θα μας χαλάσουν τις διακοπές; Σε καμία περίπτωση. Μάθετε πώς θα αντιμετωπίσετε τις μικροενοχλήσεις που έρχονται πακέτο με την ομορφότερη εποχή του χρόνου.
Αντιμετωπίσετε τα καλοκαιρινά μικροπροβλήματα
Όσο ασήμαντες κι αν είναι στην πραγματικότητα –κι όση παρόρμηση κι αν νιώθουμε να ευχηθούμε μακάρι όλα μας τα προβλήματα να είναι αυτά– οι μικροενοχλήσεις που έρχονται πακέτο με την ομορφότερη εποχή του χρόνου –μια τσούχτρα που ένιωσε να απειλείται από το πόδι μας, λίγο νερό που κατασκήνωσε στο αυτί μας, μια σφήκα που μπήκε απρόσκλητη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου– μπορούν από το να μας πανικοβάλλουν, αν δεν ξέρουμε πώς να τις χειριστούμε, μέχρι να μας χαλάσουν το κέφι. Κι αυτό το τελευταίο ειδικά, μέρες που είναι, δε θέλουμε να συμβαίνει ούτε για μια στιγμή.

Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε όλες τις συμβουλές των ειδικών σε αυτόν τον μίνι οδηγό, για να ξέρετε πώς να το σώσετε αν συμβεί το αποφευκτέο και…

Δε βγαίνει το νερό από τα αυτιά σας
* Γυρίστε το κεφάλι στο πλάι έτσι ώστε το αυτί σας να «κοιτάζει» προς τα πάνω και ρίξτε δυο- τρεις σταγόνες νερό με ένα σταγονόμετρο. Γυρίστε απότομα ώστε το αυτί σας να κοιτάξει προς τα κάτω. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να βγει όλο το νερό.
* Εναλλακτικά –και ακόμα καλύτερα– χρησιμοποιήστε αντισηπτικές σταγόνες στη θέση του νερού.
* Χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα –ή περισσότερες διαδοχικά αν χρειάζεται– για να απορροφήσει το νερό.
* Ανακατέψτε οινόπνευμα με ξύδι και ρίξτε δυο- τρεις σταγόνες από το μείγμα στο αυτί. Το νερό θα εξατμιστεί σχεδόν αμέσως.
* Κοιμηθείτε με το αυτί στο οποίο έχει μπει νερό να ακουμπά στο μαξιλάρι. Ο νόμος της βαρύτητας θα αναλάβει τα υπόλοιπα.

Σας τσιμπήσει τσούχτρα
* Κατ’ αρχήν, μην πανικοβάλλεστε. Είναι μάλλον απίθανο να αντιμετωπίσετε σοβαρό πρόβλημα οφειλόμενο σε τσίμπημα τσούχτρας, εκτός αν είστε αλλεργικοί.
* Απομακρύνετε τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια όχι με γυμνά χέρια διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών και κατά συνέπεια μεταφορά του ερεθισμού στα χέρια σας. Αν δεν έχετε μαζί σας ένα τσιμπιδάκι φρυδιών ή γάντια, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε με αυτήν το σημείο.
* Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα στο δέρμα.
* Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα, η οποία θα περιορίσει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και θα ανακουφίσει γρήγορα το τσούξιμο και τη φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό)
* Αν η έκταση του προσβληθέντος δέρματος είναι μεγάλη, πάρτε ένα χάπι αντισταμινικό, το οποίο θα αντιμετωπίσει συστηματικότερα τα συμπτώματα.

Σας τσιμπήσει σφήκα ή μέλισσα
* Για τον πανικό, ισχύει ό,τι και προηγουμένως. Λόγος ανησυχίας υπάρχει μόνο αν το τσίμπημα είναι στο στόμα ή στο λαιμό, καθότι ενδέχεται να προκληθεί πρήξιμο που δυσκολεύει την αναπνοή. Κατά τα άλλα, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται αρκετές εκατοντάδες τσιμπημάτων σφηκών ή μελισσών τον ίδιο χρόνο για να κινδυνεύσουν.
* Αφαιρέστε το κεντρί με τα νύχια ή με τσιμπιδάκι, προσέχοντας να μην πιέσετε την περιοχή όπου είναι καρφωμένο με τα δάκτυλα ή με τα νύχια διότι μπορεί αντί να βγει το κεντρί προς τα έξω να σπρωχθεί ακόμα πιο βαθιά.
* Για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα, βάλτε στην περιοχή πάγο, κρύες κομπρέσες ή κορτιζονούχο αλοιφή, και αν αυτά επιμένουν πάρτε ένα αντισταμινικό χάπι.

Σας δαγκώσει σκορπιός ή φίδι
* Σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, και η άμεση ιατρική βοήθεια κρίνεται απαραίτητη.
* Μέχρι να φτάσετε σε αυτήν, εφαρμόστε τοπικά τα ίδια μέτρα όπως στο τσίμπημα σφήκας (πάγο, κρύες κομπρέσες, κορτιζονούχο αλοιφή) και πάρτε ένα αντισταμινικό χάπι για να μετριάσει τα συμπτώματα και ένα παυσίπονο.
* Μη χαράσσετε το δέρμα με ξυραφάκι ή μαχαίρι για να προκληθεί αιμορραγία και να αποβληθεί το δηλητήριο, καθώς μπορεί να προκαλέσετε το αντίθετο αποτέλεσμα: να εισχωρήσει περισσότερο δηλητήριο στις φλέβες.
* Το ρούφηγμα με το στόμα του δηλητηρίου από κάποιο άλλο άτομο θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και μόνο εφ’ όσον δεν υπάρχουν πληγές στο στόμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v