Υποσχέσεις για τη νέα χρονιά: Φτιάξτε λίστα

Το ξέρουμε, δεν την έχετε τηρήσει ποτέ. Και ούτε φέτος σκοπεύετε να την τηρήσετε. Τι σημασία έχει; Σας βοηθάμε να φτιάξετε τη λίστα των new year's resolutions, όχι για να γίνετε καλύτεροι, αλλά γιατί -αποδεδειγμένα- φτιάχνει τη διάθεση και εμπνέει νέα ξεκινήματα. Που όλοι τα έχουμε ανάγκη.
Υποσχέσεις για τη νέα χρονιά: Φτιάξτε λίστα
Είναι πάλι εκείνη η περίοδος του χρόνου. Εκείνη που σε προδιαθέτει, την πρώτη ημέρα που θα ξυπνήσεις χωρίς hangover –μία περίπου εβδομάδα αφού η νέα χρονιά έχει κάνει πανηγυρικά την είσοδό της δηλαδή– να φτιάξεις καφέ, να πάρεις χαρτί και μολύβι και να υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι θα γίνεις καλύτερος άνθρωπος.

Και πριν βιαστείτε να πείτε ότι αυτά είναι «αμερικανιές», να ενημερώσουμε ότι τα new year’s resolutions, οι υποσχέσεις για ένα νέο ξεκίνημα που δίνουμε στον εαυτό μας εν όψει του καινούριου χρόνου, έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ρώμη και τον Ιανό, θεό των ενάρξεων και των λήξεων, των διαβάσεων και των θυρών, που απεικονίζεται πάντοτε με δύο πρόσωπα, γιατί κοιτάζει ταυτόχρονα το παρελθόν και το μέλλον. Περισσότερα γι’ αυτόν στη Wikipedia, εμείς επανερχόμαστε στο θέμα των ιανουαριάτικων –αυτός ο μήνας, πάλι, από πού νομίζετε ότι πήρε το όνομά του;– υποσχέσεων.

Resolutions, λοιπόν. Σύμφωνα με τη Wikipedia και το About.com, οι δημοφιλέστερες υποσχέσεις είναι η απώλεια βάρους, η γυμναστική, η διακοπή του καπνίσματος και του ποτού, η υγιεινή διατροφή, ο ποιοτικός χρόνος με φίλους και οικογένεια και η τακτοποίηση χρεών και άλλων οικονομικών εκκρεμοτήτων. Ακόμη κι αν την ξεχάσετε το επόμενο Σαββατοκύριακο, μια λίστα με τα πράγματα που θέλετε να κάνετε μέσα στο 2009 δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Έστω και ένα μόνο από αυτά να πετύχετε, στο τέλος της χρονιάς θα αισθάνεστε περήφανοι –ίσως και λίγο «καλύτεροι άνθρωποι»– ξαναδιαβάζοντας τη λίστα σας. Ιδίως αν λάβετε υπ’ όψιν ότι σύμφωνα με σχετικές έρευνες μόνο ένα 12% εκείνων που φτιάχνουν τέτοιες λίστες καταλήγει να τις τηρεί. Οι υπόλοιποι το κάνουμε απλά για το έθιμο –ή γιατί μας φτιάχνει τη διάθεση.

Φτιάξτε, λοιπόν, τις καλύτερες προσδοκίες για τη νέα χρονιά, ακολουθώντας τα παρακάτω πρακτικά tips.

* Σκεφτείτε θετικά. Αντί για «δε θα ξενυχτάω στη δουλειά» γράψτε «θα βγαίνω περισσότερο τις καθημερινές», αντί για «δε θα τρώω junk food» «θα τρώω υγιεινά» κλπ. Μπορεί να σας φαίνεται ακριβώς το ίδιο, όμως η θετική έκφραση βοηθάει στα θετικά αποτελέσματα.

* Συγκεκριμενοποιήστε τους στόχους σας. Αν, ας πούμε, θέλετε περισσότερα χρήματα, το σωστό resolution δεν είναι «θα βγάλω περισσότερα χρήματα», αλλά οι τρόποι με τους οποίους θα το επιτύχετε. Θα δουλέψετε περισσότερο; Θα διεκδικήσετε τις υπερωρίες που σας χρωστάνε από πέρυσι; Θα κάνετε εξωτερικές δουλειές εκτός ωραρίου; Θα παίζετε συχνότερα Τζόκερ; Σκεφτείτε μερικούς τρόπους, επιλέξτε τους αποτελεσματικότερους –ή τους ευκολότερους, αναλόγως πόσο τεμπέλης είστε– και σημειώστε τους.

* Θέστε εφικτούς στόχους. Όχι, δε θα χάσετε πέντε κιλά σε πέντε μέρες. Είναι πρακτικά αδύνατο, και, ακόμη και αν τα καταφέρετε, θα καταλήξετε με τσακισμένα νεύρα και ενέργεια στο ναδίρ να τα ξαναπαίρνετε με την πρώτη ευκαιρία. Ξεκινήστε με ένα κιλό την εβδομάδα και βλέπουμε.

* Κάντε μια λίστα που να σας αρέσει. Τα new year’s resolutions δεν είναι κοινωνικές επιταγές, και δεν πρέπει να είναι αυτά που οι άλλοι περιμένουν από εσάς, αλλά αυτά που θέλετε εσείς για τον εαυτό σας. Αν είστε ορκισμένος εχθρός της γυμναστικής, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γράψετε ότι θα γραφτείτε γυμναστήριο –ούτε θα το κάνετε, ούτε θα σας ικανοποιήσει να το δείτε γραμμένο. Αντισταθμίστε την ανάγκη για άσκηση βγαίνοντας δυο φορές την εβδομάδα για χορό και προσπαθώντας να τρώτε υγιεινά. Αντίστοιχα, αν θέλετε να γνωρίσετε κόσμο αλλά δεν είστε αυτό που λέμε party animal, μην υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα ξημεροβραδιάζεστε στα μπαρ: γραφτείτε σε ένα σεμινάριο, ξεκινήστε μια ξένη γλώσσα, προσεγγίστε τους συναδέλφους με τους οποίους μέχρι τώρα ανταλλάσσατε μια τυπική καλημέρα. Πάντα υπάρχουν εναλλακτικές.

* Ισορροπήστε στη λίστα τις «υποχρεώσεις» με τα πράγματα που θέλετε πραγματικά να κάνετε. Ναι, θέλετε να είστε καλός στη δουλειά –είτε για την ηθική είτε για την υλική ικανοποίηση του πράγματος, δικό σας θέμα– αλλά θέλετε και να περνάτε περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ευχόμενοι να μην το διαβάσει ποτέ το αφεντικό σας, απαντήστε ειλικρινά στον εαυτό σας, τι από τα δύο θα σας κάνει περισσότερο ευτυχισμένο; Ωραία, τώρα σβήστε το άλλο resolution αν πιστεύετε ότι είναι αντιφατικό.

* Μην αγχωθείτε υπερβολικά να τηρήσετε τη λίστα σας. Από τη στιγμή που έχετε αποφασίσει τι θέλετε να κάνετε τη νέα χρονιά, οι «υποσχέσεις» σας υπάρχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας. Δεν είναι ανάγκη να ελέγχετε κάθε εβδομάδα μήπως κάποιος από τους στόχους πραγματοποιήθηκε για να τον τικάρετε. Αφήστε τα πράγματα και λίγο στην τύχη, και όλα θα πάνε καλά. Αρκεί να το πιστέψετε.

Καλή χρονιά, γεμάτη υποσχέσεις... που μας εμπνέουν, ακόμη κι αν δεν τηρούνται.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v