ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Επικοινωνήσετε με πνεύματα

Λες και δεν αντιμετωπίζετε αρκετούς τρελούς στην καθημερινότητά σας, θέλετε να επικοινωνήσετε και με αυτούς της... άλλης πλευράς; Αν πάντως επιμένετε, εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να το κάνετε με το σωστό τρόπο. Γιατί σε αυτά τα θέματα, ο λάθος τρόπος είναι πολύ λάθος.

Επικοινωνήσετε με πνεύματα

Πιστεύετε στα φαντάσματα; Αν δε σας πήρε περισσότερα από δύο δευτερόλεπτα να απαντήσετε στην ερώτηση, η απάντησή σας κατά πάσα πιθανότητα είναι λάθος. Οπότε προχωράμε στην επόμενη. Προσπαθήσατε ποτέ να επικοινωνήσετε μαζί τους; Ή έστω, αναρωτηθήκατε ποτέ τι θα γινόταν αν προσπαθούσατε; Αν απαντήσατε κάτι όπως «με αρκετούς τρελούς έχω να κάνω σε αυτόν τον κόσμο, δε χρειάζομαι επαφές και με εκείνους του άλλου» να σας ενημερώσουμε ότι από αυτό το σημείο σας αφαιρείται το δικαίωμα να απαντάτε στην ερώτηση αν πιστεύετε στα φαντάσματα ή όχι. Και σας βεβαιώνουμε ότι θα δείξουμε κατανόηση αν δε συνεχίσετε την ανάγνωση του παρόντος άρθρου.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, πως βάσει της κοινής λογικής δεν πιστεύετε τυφλά κάθε παραφυσική θεωρία που κυκλοφορεί ανά τον πλανήτη, αλλά δεν αποκλείετε με ειρωνικό μειδίαμα και σήκωμα του φρυδιού οτιδήποτε δεν αντιλαμβάνεστε με τις αισθήσεις –τις πέντε, η έκτη δε μετράει σε αυτήν την παραδοχή. Και πως λόγω μιας απόλυτα βάσιμης και ανθρώπινης περιέργειας, θα αναζητούσατε σοβαρές ενδείξεις και αν και εφόσον αυτές υπήρχαν θα το συζητούσατε να πιστέψετε. Και πως έχετε αρκετό χρόνο στα χέρια σας μια νύχτα με πανσέληνο. Απλά δεν ξέρετε τον τρόπο. Γι’ αυτό ακριβώς είμαστε εμείς εδώ: γιατί, αν είναι να το επιχειρήσετε, είναι βασικό να μην το κάνετε με το λάθος τρόπο –και υπάρχουν μερικοί πολύ λάθος τρόποι.

Λίγη Ιστορία για αρχή
Η επικοινωνία με τα πνεύματα –séance αγγλιστί, τραπεζάκι επί του… λαϊκότερου στα ελληνικά– έχει τις ρίζες της στα μέσα του 19ου αιώνα και στις αδερφές Fox, οι οποίες είχαν, σύμφωνα με μία εκδοχή της ιστορίας, βρει τον τρόπο να επικοινωνούν με τον πνεύμα που στοίχειωνε το σπίτι τους, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα με ερωτήσεις που μπορούσαν να απαντηθούν με ναι και όχι. Το πνεύμα τους ήταν θορυβώδες, οπότε το σύστημα επικοινωνίας βασιζόταν σε χτυπήματα –ένας κτύπος του σήμαινε ναι, δύο κτύποι σήμαιναν όχι.

Στο τέλος, βέβαια, οι αδελφές Fox παραδέχτηκαν –κατ’ άλλους πιέστηκαν να πουν– ότι τα κτυπήματα τα έκαναν οι ίδιες, για να κάνουν με αυτόν τον τρόπο φίλους και γνωστούς να πιστέψουν ότι πράγματι επικοινωνούσαν με τον άλλο κόσμο. Ο δρόμος, όμως, για την επικοινωνία με τους νεκρούς είχε ανοίξει, και η ομολογία των Fox –αληθινή ή όχι– δεν εμπόδισε τη δημιουργία οργανώσεων όπως η International Society for Paranormal Research και η Committee for Skeptical Inquiry που θα αφιερώνονταν στην αναζήτηση της λύσης του γρίφου περί της (μη) ύπαρξης φαντασμάτων. Οι μοντέρνες séances πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο από μέντιουμ, τα οποία πληρώνετε για να καλέσουν ένα πνεύμα σπίτι σας –πόσο λογικό ακούγεται αυτό;– χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δοκιμάσετε και μόνοι σας –δεδομένου πάντα ότι ξέρετε τι κάνετε.

Είναι ασφαλές;
Θεωρητικά ναι –τουλάχιστον σύμφωνα με τους ειδικούς επί του θέματος, που όμως πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους χάρη στο «γεγονός» ότι τα πνεύματα μπορούν να ελεγχθούν από και να υπακούσουν σε ανθρώπινες εντολές. Εμείς δεν παίρνουμε και όρκο. Το βασικό ρίσκο που διατρέχετε είναι το πνεύμα που θα καλέσετε να καταχραστεί τη φιλοξενία σας και να αποφασίσει να μείνει λίγο –ή και πολύ– παραπάνω από το επιθυμητό. Μία άποψη λέει ότι για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο οι séances είναι καλό να μη γίνονται σε κατοικημένα σπίτια. Μια καλή λύση είναι το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου –ο ξενοδόχος, πάλι, μάλλον θα έχει αντιρρήσεις, οπότε καλύτερα μην τον ρωτήσετε. Μια άλλη άποψη λέει ότι αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες για να διώξετε το πνεύμα στο τέλος της séance δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο. Για καλό και για κακό, εμείς θα σκεφτόμασταν σοβαρά την πρώτη επιλογή.

Φτιάξτε guest list
Εννοείται ότι δε θα επιχειρήσετε να επικοινωνήσετε με πνεύμα μόνοι σας. Οι séances συνήθως γίνονται με τρία ή περισσότερα άτομα –κατά μία θεωρία, ο αριθμός των συμμετεχόντων πρέπει να διαιρείται με το τρία. Βασική προϋπόθεση για ένα επιτυχημένο «τραπεζάκι» είναι οι συνδαιτυμόνες σας να είναι άτομα ανοιχτόμυαλα. Τα πνεύματα δε μιλάνε σε εκείνους που δεν πιστεύουν στην ύπαρξή τους –ελάτε και λίγο στη θέση τους– πράγμα που σημαίνει ότι δεν καλείτε τους καλύτερους σας φίλους, αν σας είχαν κάνει ρεζίλι σε όλο το σινεμά γιατί δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα γέλια τους στην Έκτη Αίσθηση.

Επίσης, δεν καλείτε παιδιά –το γιατί είναι προφανές: θα φοβηθούν– και δεν καλείτε περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους χωράνε γύρω από το τραπέζι που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Η αρχή της séance απαιτεί χαλάρωση και αυτοσυγκέντρωση, και κανείς δεν μπορεί να συγκεντρωθεί καθισμένος στα πόδια κάποιου άλλου, ενώ οι αγκώνες του τσουγκρίζουν με του διπλανού του.

Φτιάξτε ατμόσφαιρα
Όπως ακόμη και οι άπιστοι γνωρίζουν, τα φαντάσματα συνηθίζουν να εμφανίζονται το βράδυ. Αν εσείς αποφασίσετε να κάνετε τη séance σας μέρα μεσημέρι, γιατί τέτοιες ώρες συνηθίζατε να βλέπετε και τα X-Files, για να μη φοβάστε, οι πιθανότητες επιτυχίας σας τείνουν επικίνδυνα στο μείον άπειρο. Κάντε, λοιπόν, την καρδιά σας πέτρα και επιλέξτε μια νύχτα με πανσέληνο –ατμοσφαιρικό, αλλά όχι απαραίτητο. Καλύψτε το τραπέζι, το οποίο θα είναι κατά προτίμηση στρογγυλό ή οβάλ, με ένα λευκό ύφασμα ή χαρτί –το χρώμα θα εμπνεύσει «καλά», ειρηνικά και εξυπηρετικά πνεύματα που δε θα καταχραστούν τη φιλοξενία σας να σας επισκεφτούν.

Τοποθετήστε στο κέντρο του τραπεζιού τρία ή περισσότερα κεριά –και πάλι ο αριθμός τους να διαιρείται με το τρία– προσέχοντας να είναι αρκετά, αλλά όχι τόσα ώστε να κινδυνεύουν τα μανίκια των συμμετεχόντων να πάρουν φωτιά, και να υπάρχουν ανάμεσά τους μερικά λευκά –μπορείτε, επίσης, να συμπεριλάβετε μοβ ή βιολετί, για πνευματικότητα. Μην τα ανάψετε ακόμα. Ανάψτε μερικά sticks, κατά προτίμηση κανέλα, που παρέχει ζεστασιά και ενέργεια, και σανταλόξυλο, που βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση. Βάλτε new age, ατμοσφαιρική μουσική να παίζει καθώς θα έρχονται οι καλεσμένοι σας, για να τους βάλετε στο mood –θυμηθείτε, όμως, να την κλείσετε πριν ξεκινήσετε τη séance. Τέλος, έχετε μια κάμερα ή ένα κασσετοφωνάκι έτοιμο για να βιντεοσκοπήσετε ή έστω να ηχογραφήσετε τη συνεδρία –διότι μπορεί αυτό που θεωρούσατε αποτυχημένη προσπάθεια, βλέποντας ή ακούγοντάς το ξανά να διαπιστώσετε ενδείξεις, θορύβους ή κινήσεις, που δεν είχατε προσέξει.

Ξεκινώντας
Όταν όλοι οι καλεσμένοι σας έχουν χαλαρώσει αρκετά –έχουν καταναλώσει όλο το παγωτό σας, έχουν πάει στην τουαλέτα και έχουν αρχίσει να γκρινιάζουν «και τώρα τι θα κάνουμε;»– ορίζετε το μέντιουμ, ήτοι αυτόν που θα καθοδηγεί τη séance. Αν δε θέλετε να είστε εσείς, ζητήστε από κάποιον που έχει προηγούμενη εμπειρία ή ανεπτυγμένη έκτη αίσθηση να κάνει τη δουλειά. Ξεκαθαρίζετε σε όλους ότι το μέντιουμ είναι που επικοινωνεί κατά κύριο λόγο με το πνεύμα, και ότι καλό είναι να μη φωνάζουν όλοι μαζί ερωτήσεις τύπου «πότε θα παντρευτώ;» –γενικότερα, καλό είναι να μη φωνάζει ο καθένας τυχαίες ερωτήσεις κάθε τύπου.

Επιλέξτε ποιο πνεύμα θα καλέσετε, ώστε να ξέρετε με ποιον έχετε να κάνετε –η αγαπημένη σας γιαγιά είναι σαφώς καλύτερη επιλογή από έναν τυχαίο δολοφόνο με τσεκούρι. Καλή ιδέα, επίσης, είναι να καλέσετε κάποιον που έχει αποβιώσει σχετικά πρόσφατα –λέγεται ότι πνεύματα που έχουν περάσει πολύ καιρό στην άλλη πλευρά τείνουν να ενοχλούνται όταν τα σκοτίζουν. Στο τελευταίο βήμα της προετοιμασίας, «φορτίζουμε» τα κεριά. Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι κάθε συμμετέχων κρατά ένα ένα τα κεριά στα χέρια του, φέρνοντας στο μυαλό του εικόνες σχετιζόμενες με τη συμβολική σημασία τους –για παράδειγμα, κρατώντας ένα άσπρο κερί φαντάζεστε λευκό καπνό να βγαίνει από αυτό. Όταν κάθε κερί έχει περάσει από κάθε συμμετέχοντα, τα ανάβετε, τα τοποθετείτε στο κέντρο του τραπεζιού, κλείνετε τη μουσική, απομακρύνετε πηγές θορύβου και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε.

Μιλώντας με το πνεύμα
Αρχίζετε κρατώντας τα χέρια ο καθένας του διπλανού του και κλείνοντας τα μάτια. Στη συνέχεια, το μέντιουμ αναλαμβάνει να καθοδηγήσει την ομάδα να πάρει βαθιές ανάσες, εισπνέοντας αργά από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα, ενώ προσπαθεί να κρατήσει το μυαλό καθαρό. Ο στόχος είναι να είναι όλοι ήρεμοι, συγκεντρωμένοι και χαλαροί. Μετά από μερικά λεπτά, το μέντιουμ ζητά από την ομάδα να πουν όλοι μαζί «αγαπημένη/ε μας [όνομα του πνεύματος] σου ζητάμε να έρθεις κοντά μας και να μας μιλήσεις». Επαναλαμβάνετε μέχρι να υπάρξει κάποια απάντηση, η οποία μπορεί να είναι ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας του δωματίου, ελαφρύς πόνος στο σημείο του σώματος που σχετίζεται με το θάνατο του πνεύματος –για παράδειγμα, αν ο θάνατος οφειλόταν σε καρδιακή προσβολή, οι συμμετέχοντες μπορεί να νιώσουν ελαφρύ πόνο στο στήθος– ή κτύπος. Αν μετά από λίγη ώρα δεν έχει υπάρξει απάντηση, το μέντιουμ μπορεί να πει «αν είσαι μαζί μας [όνομα του πνεύματος] σε παρακαλούμε χτύπα μία φορά».

Αφού λάβετε την επιβεβαίωση ότι πράγματι μιλάτε με κάποιο πνεύμα –μη φωνάξετε, θα το τρομάξετε– καθιερώστε ένα σύστημα επικοινωνίας, για παράδειγμα ένας κτύπος σημαίνει ναι, δύο σημαίνουν όχι, για να επιβεβαιώσετε ότι πράγματι μιλάτε με τη γιαγιά σας. Κάντε ερωτήσεις των οποίων τις απαντήσεις είστε βέβαιοι ότι γνωρίζει μόνο εκείνη. Αν διαπιστώσετε ότι τελικά δεν είναι εκείνη, μην πανικοβληθείτε: υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να μιλάτε με ένα εξίσου καλό και φιλήσυχο –αν και μπερδεμένο– πνεύμα. Αν, πάλι, διαπιστώσετε ότι δε μιλάτε με καλό πνεύμα –θα το καταλάβετε αν ο προσκεκλημένος σας αρχίσει να χτυπά τα έπιπλά σας, να πετά αντικείμενα στην άλλη άκρη του δωματίου, να ρίχνει τα βιβλία από τα ράφια κλπ– το μέντιουμ θα πρέπει να του ζητήσει να φύγει ειρηνικά, ενώ οι υπόλοιποι θα σπάσουν τον κύκλο με τα χέρια, θα σβήσουν τα κεριά και θα ανάψουν τα φώτα.

Αν όλα πηγαίνουν καλά, θέστε μία μία ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με ναι ή όχι και ποτέ μη διανοηθείτε να πειράξετε ή να αστειευτείτε με το πνεύμα, ακόμη κι αν είναι φιλικό –δε θα το πάρει καλά– εκτός αν θέλετε ένα θιγμένο πνεύμα να στοιχειώνει για πάντα το χώρο. Καλό είναι, επίσης, να μην κρατήσετε τη séance πολύ ώρα. Αν για κάποιο λόγο τα πράγματα δεν πάνε καλά και το μέντιουμ δε φαίνεται να ελέγχει την κατάσταση –αν για παράδειγμα παρατηρήσετε ελαφρούς σπασμούς στο σώμα του μην περιμένετε το κεφάλι του να κάνει στροφή 360 μοιρών για να θεωρήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά– ζητήστε από κάποιον άλλο να διατάξει το πνεύμα να φύγει ειρηνικά, ή κάντε το οι ίδιοι, σπάστε τον κύκλο των χεριών, σβήστε τα κεριά και ανάψτε τα φώτα.

Μετά το πέρας των ερωτήσεων, τελειώστε τη séance ευχαριστώντας το πνεύμα και ζητώντας του να φύγει ειρηνικά. Αν δεν το ευχαριστήσετε, είναι πολύ πιθανό να προσβληθεί και να αρνηθεί να έρθει την επόμενη φορά που θα το καλέσετε, ή ακόμα χειρότερα να ενημερώσει όλη την παρέα του για την έλλειψη τρόπων που σας διακατέχει και να μη σας επισκεφθεί ποτέ ξανά κανένα πνεύμα. Από την άλλη, αν δεν του ζητήσετε να φύγει, μπορεί να το λάβει ως πρόσκληση να μείνει –περίπτωση στην οποία θα πρέπει να φύγετε, ή να μετακομίσετε αν πρόκειται για το σπίτι σας, εσείς. Αφού αποχαιρετίσετε το πνεύμα, αφήνετε τα χέρια, σβήνετε τα κεριά, ανάβετε τα φώτα και κοιτάτε γύρω από το τραπέζι για να βεβαιωθείτε ότι όλοι οι συμμετέχοντες έχουν τις αισθήσεις τους.

Ηρώ Κουνάδη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Πρέπει να είσαι λέρα για να κυβερνάς γαλέρα"

Ισπανική παροιμία

  • 1768 - Εκδίδεται για πρώτη φορά η εγκυκλοπαίδεια Britannica
    1903 - Η Κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη, αναλαμβάνει, στις 6 Δεκεμβρίου 1903 την εξουσία από την απερχόμενη Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη
    1936 - Θεμελίωση του Σισμανογλείου Νοσοκομείου
    η ορθόδοξη εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Νικολάου (270 - 6 Δεκεμβρίου 343), επισκόπου στα Μύρα της Λυκίας]

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v