Πώς να μην αφήνεις τα social να σου τρώνε την ψυχή

Νιώθεις ότι χρειάζεσαι ηρεμιστικά μετά από κάθε σκρολάρισμα; Σου ροκανίζουν τα social media τον χρόνο; Έχουμε λύσεις –πρακτικές, όχι φιλοσοφία.
Πώς να μην αφήνεις τα social να σου τρώνε την ψυχή
της Ηρώς Κουνάδη

Κανείς δεν αμφισβητεί την επανάσταση που έφεραν τα κοινωνικά δίκτυα στις ζωές μας: Τους νέους τρόπους επικοινωνίας, τη γρηγορότερη διάδοση πληροφοριών, την δημοκρατικότητα της διαδικασίας, την δημιουργία ομάδων, την γνωριμία ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα, την οργάνωση κινημάτων και –ναι, θα το πούμε– επαναστάσεων. Απλά να, είναι που μερικές φορές η πληροφορία γίνεται υπερβολική, η διάσπαση προσοχής είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που μας χτυπά την πόρτα, και οι καυγάδες με γνωστούς και αγνώστους σε ένα virtual καφενείο δεν είναι ακριβώς ωφέλιμοι για την ψυχική μας υγεία.

Ωραία δεν θα ήταν να μπορούσαμε να κρατήσουμε μόνο τα καλά, και να πετάξουμε όλα τα άλλα από το (εικονικό) παράθυρο; Κι όμως, γίνεται. Και θα σου πούμε πώς.

Διάλεξε πολύ προσεκτικά τι θα βλέπεις

Σκέψου ότι το newsfeed σου είναι μια έκθεση, κι εσύ είσαι ο επιμελητής της. Ό,τι σε εξοργίζει, ό,τι σε στεναχωρεί σε σημείο που να σου χαλάει την ημέρα, δεν έχει καμία θέση στην προσωπική σου έκθεση. Το μαγικό κουμπί που λέγεται unfollow είναι εκεί για σένα και την ψυχική σου υγεία, πάτα το χωρίς έλεος. Και αν η σκέψη «ναι αλλά μήπως αυτό είναι στρουθοκαμηλισμός;» σε κάνει να αισθάνεσαι τύψεις, ρώτα τον εαυτό σου το εξής: Και δολοφόνοι/ παιδοβιαστές/ βασανιστές ανθρώπων υπάρχουν στην κοινωνία, θα τους έβαζες στην καθημερινότητά σου και θα καθόσουν πριν κοιμηθείς να ακούς τις απόψεις τους επειδή «αφού υπάρχουν, δεν είναι σωστό να κάνουμε ότι δεν τους βλέπουμε»;

Το ότι κάποιος είναι φίλος σου, δεν του εξασφαλίζει αυτομάτως μία θέση στο newsfeed σου

Μπορεί η φίλη σου από το σχολείο να είναι το καλύτερο παιδί, και να τα λέτε ωραία όταν βρίσκεστε για καφέ, αλλά να βαριέσαι να βλέπεις τα stories με τις σαλάτες που τρώει τρεις φορές τη μέρα. Unfollow. Μπορεί εκείνος ο φίλος του μπαμπά σου να λέει τέλεια ανέκδοτα στο πασχαλινό τραπέζι, αλλά τα ρατσιστικά/ σεξιστικά ποστ που κάνει share επειδή «του φάνηκαν αστεία» να σου ανεβάζουν το αίμα στο κεφάλι. Unfollow. Τα παραδείγματα είναι εκατοντάδες, κατάλαβες το πνεύμα, δεν συνεχίζουμε. Δεν τιμωρείς κανέναν με το unfollow, δεν είναι εκδικητική πράξη, δεν θα το μάθει καν, μην νιώθεις καθόλου άσχημα. Την ψυχική σου υγεία προστατεύεις.

Βρες τις ομάδες σου (αλλά μη φοβάσαι και να τις αφήσεις αν χρειαστεί)

Ένα από τα μαγικότερα πράγματα που έκαναν τα social media, ήταν να μας φέρουν κοντά σε ανθρώπους με ενδιαφέροντα που μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι είχαμε μόνο εμείς –ή τουλάχιστον δεν βρίσκαμε στον περίγυρό μας. Ό,τι και να σε ενδιαφέρει, από τη λογοτεχνία μέχρι την αστροφυσική, και από τον μοντελισμό ως τις νεκρές γλώσσες της Μεσοποταμίας, στο ίντερνετ θα βρεις μια ομάδα με ανθρώπους που συζητάνε το αγαπημένο σου θέμα κάθε μέρα. Ο αλγόριθμος του Facebook τα τελευταία χρόνια πριμοδοτεί τις ομάδες σε σχέση με άλλα ποστ που θα μπορούσες να βλέπεις, κι έτσι το newsfeed σου πλημμυρίζει με συζητήσεις που σε ενδιαφέρουν.

Μερικές φορές, όμως, οι ομάδες αυτές χαλάνε –για παράδειγμα, οι γλωσσικές ομάδες μπορούν άθελά τους να γίνουν μαγνήτης για ανθρώπους που ενδιαφέρονται λιγότερο για τις γλώσσες και περισσότερο για τον εθνικισμό. Όπως θα έκανες και στην πραγματική ζωή αν σταματούσες να περνάς ωραία με μια παρέα, φύγε, θα βρεις άλλη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένεις επειδή παλιά ήταν ωραία.

Μην ανοίγεις καυγάδες με αγνώστους

Θα σου πούμε ένα μυστικό. Για να αλλάξει κάποιος γνώμη επειδή του είπες κάτι, αυτός ο κάποιος πρέπει, αν όχι να σε συμπαθεί, τουλάχιστον να εκτιμά την άποψή σου. Ένας άνθρωπος που δεν σε ξέρει δεν θα το πάθει ποτέ αυτό, δεν πα’ να βρεις το τελειότερο επιχείρημα στην ιστορία των επιχειρημάτων. Σκέψου το και ανάποδα: Θα άλλαζες ποτέ γνώμη για κάτι που πιστεύεις επειδή κάτι σου είπε ένας άγνωστος στο ίνερνετ; Ματαιότις ματαιοτήτων.

Βάλε (χρονικά) όρια

Όπως όλοι ξέρουμε, είναι πανεύκολο ένα «γρήγορο πεντάλεπτο σκρολάρισμα» να σου φάει μια ώρα από την δουλειά ή ακόμα χειρότερα από τον ύπνο σου. Αν είσαι άνθρωπος που δεν μπορεί με τίποτα να επιβληθεί στον εαυτό του, υπάρχουν εφαρμογές που τους λες πόση ώρα την ημέρα θες να περνάς στα social media, και μόλις αυτή η ώρα περάσει σε πετάνε έξω και σου κλειδώνουν και όλα τα σχετικά apps (Facebook, Instagram, Tik Tok και πάει λέγοντας) ώστε να μην μπορείς να ξαναμπείς. Κατέβασε, ας πούμε, το Freedom από εδώ για Android, από εδώ για iPhone και από εδώ για το PC.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v