Πώς θα γίνει να βάλεις πλάνο και να το τηρήσεις

Το βασικό σε ένα επιτυχημένο πλάνο είναι να ξέρεις τι θες. Το δεύτερο βασικότερο είναι αυτό που θες να είναι ρεαλιστικό. Όλα τα άλλα θα τα βρούμε.
Πώς θα γίνει να βάλεις πλάνο και να το τηρήσεις
της Ηρώς Κουνάδη

Το δύσκολο κομμάτι είναι το δεύτερο. Στόχους λίγο-πολύ βάζουμε οι περισσότεροι άνθρωποι, και πλάνα κάνουμε καθημερινά. Στο να τα ακολουθήσουμε είναι που αποτυγχάνουμε παταγωδώς. Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές ιδέες για να σπάσεις αυτόν τον φαύλο κύκλο της αποτυχίας.

Το βασικότερο όλων: Να ξέρεις τι θες

Το βασικότερο και το δυσκολότερο όλων. Θα σοκαριστείς διαπιστώνοντας πόσοι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν, ή νομίζουν ότι ξέρουν αλλά τελικά αποδεικνύεται πως το πλάνο τους περιλαμβάνει στόχους που έχουν βάλει γι’ αυτούς οι γονείς τους/ τα αφεντικά τους/ η κοινωνία που ζουν. Αν η κατάκτηση του στόχου σου κατά βάθος δεν σε ψήνει και πολύ, το σχέδιό σου είναι εξαρχής καταδικασμένο να αποτύχει. Αν δεν είσαι βέβαιος/η ότι ξέρεις τι θες –δεν είναι ντροπή, είναι λιγότεροι οι άνθρωποι που ξέρουν από αυτούς που δεν– καλή ιδέα είναι να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, για να σε βοηθήσει να το βρεις (εδώ διευθύνσεις για να το κάνεις αυτό δωρεάν

Το δεύτερο βασικότερο όλων: Αυτό που θες να είναι ρεαλιστικό

Αν θες να γίνεις ο επόμενος Έλον Μασκ ζώντας σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, λυπόμαστε, το σχέδιό σου θα αποτύχει –και δεν θα φταίει γι’ αυτό το ότι τεμπέλιασες και δεν τήρησες το πλάνο που είχες βάλει. Το νούμερο ένα κίνητρο για να τηρήσεις ένα πλάνο είναι αυτό να ‘ναι όπως λένε στη γλώσσα των πολυεθνικών βιώσιμων: Κάτι που να μπορεί να πραγματοποιηθεί, δηλαδή.

Σπάσε το πλάνο σε μικρότερα κομμάτια

Αυτή η συμβουλή, που κυκλοφορεί πολύ, είναι παρεξηγημένη: Τη βλέπεις και σκέφτεσαι κάτι σαν «στόχους εξαμήνου» που είναι ο ένας το σκαλοπάτι που θα σε οδηγήσει στον άλλο. Δεν πάει έτσι. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι το σχέδιό σου είναι να γράψεις και να εικονογραφήσεις ένα παιδικό βιβλίο. Τα περίφημα «μικρότερα κομμάτια» του πλάνου σου θα είναι: Ζωγράφιζε κάτι κάθε μέρα/ Φτιάξε ένα σχεδιάγραμμα για την ιστορία/ Δούλεψε την ιστορία λίγο λίγο κάθε μέρα/ Κάνε έρευνα αγοράς στους εκδοτικούς που βγάζουν παιδικά βιβλία/ Ζήτα σε γκρουπ στο Facebook συμβουλές από άλλους συγγραφείς παιδικών βιβλίων/ Κάνε επαφές με τους εκδοτικούς/ Στείλε δείγμα της δουλειάς σου στους εκδοτικούς ή/και σε σχετικές ιστοσελίδες.

Όρισε τον χρόνο που θα αφιερώνεις στο πλάνο σου

Αν δεν το κάνεις αυτό, θα καταλήξεις ορισμένες μέρες να δουλεύεις σαν τρελός/η και να εξαντλείσαι, και άλλες να μην κάνεις απολύτως τίποτα και να το αναβάλλεις για αύριο. Ειδικά αν κάνεις κι άλλα πράγματα στη ζωή σου, και δεν έχεις την πολυτέλεια να αφοσιωθείς ψυχή τε και σώματι στο σχέδιό σου, είναι σημαντικό το χρονοδιάγραμμά σου να είναι κι αυτό ρεαλιστικό. Πες, ας πούμε, ότι θα αφιερώνεις Χ ώρες την ημέρα, κι αν είσαι λίγο ανοργάνωτος σαν άνθρωπος, βάλε και χρονόμετρο την στιγμή που ξεκινάς, και απομάκρυνε το κινητό από το οπτικό σου πεδίο.

Αντάμειψε τον εαυτό σου σε κάθε βήμα

Κάθε φορά που ολοκληρώνεις ένα από τα επιμέρους στάδια του πλάνου σου, κάνε κάτι να το γιορτάσεις: Πάρε μια μέρα «ρεπό» να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Βγες το βράδυ με τους φίλους σου. Αγόρασε κάτι που έχεις βάλει στο μάτι. Παράγγειλε ένα ωραίο γεύμα.

Μην τα παρατάς στην πρώτη αναποδιά (ή παρασπονδία)

Όπως και με τις δίαιτες, έτσι και με τα πλάνα, είναι πολύ εύκολο να σε πάρει από κάτω με το που κάνεις ένα στραβοπάτημα, και να πεις «ε αφού δεν δούλεψα χτες, τι νόημα έχει, δεν δουλεύω ούτε σήμερα». Όχι. Κάθε μέρα είναι μια νέα αρχή, το τι έκανες τις προηγούμενες δεν μετράει. Και ακριβώς επειδή κάθε μέρα είναι μια νέα αρχή, το αν σε κάτι απέτυχες χτες, ή κάτι δεν πήγε όπως το είχες υπολογίσει, επίσης δεν μετράει. Δες το σαν να ξεκινάς από την αρχή, αλλά με την εμπειρία που έχεις πια αποκομίσει από τις προηγούμενες δοκιμές, αυτή η αρχή θα είναι πολύ πιο εύκολη –και θα σου πάρει πολύ λιγότερο χρόνο να ξαναφτάσεις εκεί που ήσουν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v