Πώς θα κάνεις οποιονδήποτε να σε συμπαθήσει

Το νούμερο ένα «κόλπο» είναι να τον κάνεις να αισθανθεί ενδιαφέρων (με ωμέγα, όχι με όμικρον). Αλλά έχει κι άλλα.
Πώς θα κάνεις οποιονδήποτε να σε συμπαθήσει
Νιώθεις άβολα όταν πρωτογνωρίζεις κόσμο, δεν ξέρεις πώς να ξεκινήσεις κουβέντα, χαμογελάς και προσεύχεσαι σιωπηλά να πει κάτι ο άλλος; Εμείς είμαστε εδώ. Κι έχουμε συγκεντρώσει όλα τα κόλπα, όχι μόνο για να πιάνεις κουβέντα με οποιονδήποτε, αλλά να σε συμπαθεί κιόλας.

Ξεκίνα από ό,τι βλέπεις

Ένα ειλικρινές κομπλιμέντο για τη μπλούζα/ την τσάντα/ οτιδήποτε φοράει ή κρατάει ο συνομιλητής σου μπορεί να σε πάει πολύ μακριά –ειδικά αν είσαι τυχερός και ο άλλος δεν περιοριστεί σε σκέτο «ευχαριστώ» αλλά πει κάτι του τύπου «το πήρα από εκεί» δίνοντάς σου πάσα να μιλήσεις για το συγκεκριμένο μαγαζί/ ταξίδι/ εργαστήριο χειροποίητων ειδών. Εναλλακτικά, μπορείς πάντα να ξεκινήσεις κουβέντα σχετικά με τον χώρο στον οποίο βρίσκεστε, τύπου «εδώ φτιάχνουν το καλύτερο Μοχίτο της Αθήνας» ή ακόμα καλύτερα με «ψαγμένη» πληροφορία του στυλ «διάβασα ότι εδώ ήταν το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος στα 70s».

Κάνε μια ερώτηση

Μπορεί να είναι κάτι τόσο κοινότυπο όσο το «από πού είσαι;» ή τόσο απροσδόκητο όσο το «γιατί πιστεύεις ότι δε μας μιλάνε οι εξωγήινοι;». Το κλειδί εδώ είναι πως οι άνθρωποι γενικώς αγαπάμε να μιλάμε για τον εαυτό μας, και να εκθέτουμε τις απόψεις μας όποτε μας δοθεί η ευκαιρία. Αν είσαι γενικά καλός ακροατής, ενδιαφέρεσαι πραγματικά γι’ αυτό που λέει ο άλλος, και κάνεις μια-δυο ερωτήσεις πάνω σε αυτό που λέει, αντί να περιμένεις απλώς να τελειώσει για να απαντήσεις με τη δική σου γνώμη, έχεις την συμπάθεια εξασφαλισμένη. Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό…

«Μου φαίνεσαι ενδιαφέρων»

…Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία της επικοινωνίας, που λέει πως για να συμπαθήσεις κάποιον την πρώτη φορά που τον γνωρίζεις πρέπει είτε να σου φαίνεται πολύ ενδιαφέρων, είτε να σε κάνει να αισθάνεσαι εσύ πολύ ενδιαφέρων. Ακούγοντας τον συνομιλητή σου με ενθουσιασμό, κάνοντας ερωτήσεις πάνω σε αυτά που λέει, και δείχνοντας ότι έχεις πραγματικά να μάθεις από εκείνον, στην ουσία τον κάνεις να νιώθει καλά με τον εαυτό του. Και γι’ αυτό αυτομάτως σε συμπαθεί.

Μην φοβάσαι να εκτεθείς

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, του δίπολου «νιώθω ενδιαφέρων-βρίσκω τον άλλο ενδιαφέρων» οι άνθρωποι έχουμε την τάση να συμπαθούμε τους ανθρώπους που είτε μας μοιάζουν, είτε διαφωνούν μαζί μας με εποικοδομητικό τρόπο –«εποικοδομητικό τρόπο» σημαίνει με επιχειρήματα, με ευγένεια, και με χιούμορ, έτσι ώστε να σκεφτείς κάτι που δεν είχες ξανασκεφτεί, και βέβαια χωρίς να τσακωθείς. Αν πιστεύεις ότι «το ‘χεις» όλο αυτό, μη φοβάσαι να διαφωνήσεις, μη και δε σε συμπαθήσουν. Προσοχή: Αυτό δεν ισχύει για απόψεις τύπου «οι μαύροι δεν είναι κανονικοί άνθρωποι» και «η θέση της γυναίκας είναι σπίτι με τα παιδιά της».

Και μην φοβάσαι να κάνεις κομπλιμέντα

Αν περνάς πολύ ωραία συζητώντας με κάποιον, πες το. Ένα «τι ωραία!» εκεί που γελάς με ένα αστείο του δεν τρόμαξε ποτέ κανέναν, μην φοβάσαι, δεν θα σε θεωρήσει πέφτουλα –ούτε απεγνωσμένο/η. Τα κομπλιμέντα που αφορούν την προσωπικότητά μας μάς κερδίζουν χίλιες φορές περισσότερο απ’ ό,τι εκείνα για τα ρούχα μας π.χ. Αν σου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα η κουβέντα σας, ή βρήκες το χιούμορ του συνομιλητή σου πνευματώδες, πες το. Θα το εκτιμήσει πολύ –κι αυτό κι εσένα μαζί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v